Ten przepis to połączenie tradycyjnej babki drożdżowej
z babką zaparzaną, staropolską (babka puchowa).
Zależało
mi na stworzeniu przepisu, z którego wyjdzie wilgotna, aromatyczna
wielkanocna baba, która będzie chlubą wielkanocnego stołu, na długo
zachowa świeżość, bez konieczności zwiększania kaloryczności zużywając
dwudziestu czterech żółtek....
Do
ciasta drożdżowego dodałam milk roux (mój odpowiednik water roux ;).
Dzięki temu babka staje się dużo bardziej puchowa, a jednocześnie
wilgotna. Jest i sporo moczonych w rumie rodzynek i dobre, dwu-żółtkowe
jajka, ale już w rozsądnej ilości ;)
Po upieczeniu dodatkowo nasączyłam ją rumem i oblałam aromatyzowanym lukrem.
Jest przepyszna, mięciutka, puchowa, wilgotna - przez całe święta ! zapewniam :)
- 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
- 30 g drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka (użyłam dwóch dużych jajek dwużółtkowych)
- 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 szklanka rodzynek
- około 1 szklanka rumu czarnego (dobrej jakości) - do nasączenia rodzynek i ciasta
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju
Dzień wcześniej - rodzynki wsypać do miseczki, zalać rumem i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Odstawić na min. 24 godziny. Co jakiś czas można zamieszać.
Drożdże pokruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i 3/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać do połączenia, przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min.
W międzyczasie ubić jajko i żółtka z pozostałymi cukrami na białą i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z solą i rozczyn z drożdży. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do drożdżowego dodając milky roux i resztę mleka. Kiedy wstępnie składniki się połączą, partiami dodawać roztopione masło i olej (tłuszcze powinny stanowić 1/2 szklanki).
Zagniatać ciasto około 10 min.
Przełożyć do dużej miski, przykryć talerzem. Odstawić na 1,5 godz., do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Po tym czasie, zagnieść ciasto i dodać rodzynki (jeśli nie wypiły całego alkoholu - odsączyć). Ponownie zagnieść ciasto, a następnie przełożyć je do wysmarowanej olejem formy na babkę (użyłam silikonowej). Przykryć folią lub ściereczką i odstawić na 30-45 min. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić babę do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50-55 min. do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Jeśli babka - po upływie minimum połowy czasu - łapałaby zbyt szybko kolor z wierzchu - można ją nakryć od góry papierem do pieczenia.
Wyjąć. Umieścić w formie na kratce.
Nasączyć ciasto 1/4 szklanki rumu - użyłam pędzelka cukierniczego, smarowałam "spód babki".
Przykryć babkę ściereczką na 10 min., a następnie zdjąć. Kiedy babka wstępnie przestygnie, ostrożnie i delikatnie odwrócić ją na drugą stronę i zdjąć formę. Posmarować wierzch babki i boki 1/3 szklanki rumu.
Swoją babkę od razu umieściłam w próżniowym pojemniku na ciasto i dałam jej odpocząć na 1-2 godziny, do całkowitego ostygnięcia. Następnie polukrować.
Nasączyć ciasto 1/4 szklanki rumu - użyłam pędzelka cukierniczego, smarowałam "spód babki".
Przykryć babkę ściereczką na 10 min., a następnie zdjąć. Kiedy babka wstępnie przestygnie, ostrożnie i delikatnie odwrócić ją na drugą stronę i zdjąć formę. Posmarować wierzch babki i boki 1/3 szklanki rumu.
Swoją babkę od razu umieściłam w próżniowym pojemniku na ciasto i dałam jej odpocząć na 1-2 godziny, do całkowitego ostygnięcia. Następnie polukrować.
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g mąki pszennej
Potrzebna jest połowa tej porcji, ale ze względów praktycznych robię z tych proporcji.
Mleko i mąkę umieścić w garnuszku. Mieszać trzepaczką na najmniejszej mocy palnika do uzyskania jednolitej, lekko gęstej masy. Konsystencja kaszki dla dzieci. Przełożyć do miseczki i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki rumu
Składniki dobrze wymieszać w miseczce. Lukier powinien być gęsty. Jeśli taki nie jest można dodać więcej cukru pudru (jeśli wyszedł za gęsty - wystarczy odrobina wody).
Wystudzoną, zimną babkę umieścić na kratce np. nad zlewem. Polukrować połową masy. Odczekać chwilę, następnie "dolukrować" pozostałym lukrem. Babkę przełożyć na papier do pieczenia i wstawić do lodówki na 15 min, aby lukier szybko zastygł.
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Babkę Drożdżową udekorowałam kolorowymi czekoladowymi jajeczkami, które przykleiłam do zastygającego lukru.
Podobne przepisy wielkanocne :
Sernik Jajko Sadzone
Kostka Alpejska
Sernik z Brzoskwiniami
Słodko-Pikantna Pasta z Kurczaka
Jajka faszerowane Pastą z Awokado i Chilli
Mazurek Migdałowy z Mlekiem Skondensowanym
Pasztet Domowy z Wołowiny i Wieprzowiny
Kostka Alpejska
Sernik z Brzoskwiniami
Słodko-Pikantna Pasta z Kurczaka
Jajka faszerowane Pastą z Awokado i Chilli
Mazurek Migdałowy z Mlekiem Skondensowanym
Pasztet Domowy z Wołowiny i Wieprzowiny
Super przepis i super opracowane!
OdpowiedzUsuńCzy składniki na milk roux zabieramy z podanego wyżej przepisu? czy też porcja mąki i mleka na milk roux to osobna sprawa?
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu :) Jak wyżej :)
Usuń