Menu górne

Ryż z Truskawkami i Jogurtem


Uwielbiaaaaam. Lekkie, zdrowe, pyszne typowo letnie smaki. Ryż z dodatkiem świeżych truskawek (niestety  z mrożonymi to już nie to samo..), a do tego koniecznie odrobina jogurtu naturalnego - nie ma potrzeby tuczyć się śmietaną, smak się nie zmieni ;) 
Truskawki, ryż i jogurt to danie idealne właściwie na każdy posiłek. 
Słodki, delikatny smak lata. Na zbliżające się upały propozycja idealna! Polecam.


Składniki:
  • 300 g ryżu (3 woreczki)
  • sól
  •  1 kg truskawek (lub mniej / więcej)
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 duży jogurt naturalny (ewentualnie śmietana)
Truskawki pokroić w ćwiartki lub połówki, zasypać cukrem i odstawić na 10 min. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany, dobrze odsączony z wody ryż wymieszać z truskawkami. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Podawać z jogurtem naturalnym.

2 komentarze:

  1. Nigdy wcześniej nie jadłam czegoś takiego i bardzo żałuje bo jest rewelacyjne. Szkoda ze tak późno zobaczyłam ten przepis, zaraz będzie po truskawkami, ale może z jagodami tez wyjdzie dobre? Albo inne owoce? Jakie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem jagody pasują jak najbardziej :) Myślę, że będzie także smaczne z jabłkami, może banany, maliny? :) Warto popróbować!

      Usuń