Podwójnie mięsny obiad :D
Soczysta i delikatna wołowina oblana mięsnym sosem z podsmażanymi grzybami bez dodatku mąki. Jest gesty, idealny do kopytek i domowych buraczków z dodatkiem żurawiny.
Składniki na Steki Wołowe i Wołowy Sos Grzybowy:
- 8 steków wołowych (dostałam takie ze "stekera" - "utłuczone")
- 1 łyżka oleju
- kawałek masła
- 4 cebule
- 3 ziela angielskie
- 3 grzyby np. borowiki, podgrzybki
- 1 pietruszka
- sól i pieprz do smaku

Pozostałe steki wołowe lekko popieprzyć i wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię wysmarowaną delikatnie masłem. Na dużej mocy palnika obsmażyć z obu stron 9nie zbyt długo, bo stwardnieją). Pod koniec posolić.Podawać z mięsnym gulaszem, kopytkami i buraczkami.
Składniki na Buraczki z Żurawiną:
- 7 buraków
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżki konfitury żurawinowej (przepis tutaj)
- 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Buraki obrać, umyć, umieścić w garnku i zalać wodą. Gotować aż będą
miękkie. 2 szklanki wody odłożyć, resztę odlać. Przestudzone buraki
zetrzeć na tarce o małych oczkach. Umieścić ponownie w garnku dolewając 1
szklankę odłożonej wody buraczanej. Dodać cukier i sól. Zagotować.
Dodać sok z cytryny oraz jogurt. Wymieszać. W 1/4 szklanki przestudzonej wody po
burakach rozmieszać skrobię ziemniaczaną. Dodać do buraczków, wymieszać i
zagotować, trzymając na ogniu około 1-2 min. Jeśli są zbyt gęste dodać
pozostałą wodę. Ewentualnie doprawić jeszcze cukrem, solą lub sokiem z
cytryny. Na końcu wmieszać konfiturę żurawinową.
Lubię takie mięsno-mięsne obiady :) a mąż to był wniebowzięty.
OdpowiedzUsuńNasz świąteczny obiad. Dziękujemy było pyszne :)
OdpowiedzUsuńRodzina zadowolona i najedzona. Mięso doskonałe !!!!
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu WRESZCIE wyszła mi nie twarda, gumowa wołowina. No, chyba że akurat trafiłam też na dobrą partię mięsa :-) Mięso było wyraźne w smaku, dobrze doprawione, miękkie, soczyste. Sos genialny, bardzo prosty. Faktycznie z kopytkami to byłoby niebo na ziemi, ale poszłam na łatwiznę i zjedliśmy z ziemniakami. Buraczki z żurawiną pierwszy raz robiłam i nam smakowały. Polecam
OdpowiedzUsuńPolecam. Bardzo dobre mięso
OdpowiedzUsuńPolecam, super wyszło
OdpowiedzUsuńLepsze niż zrazy. Pyszności, dzisiejszy obiad będzie mi mi się śnił po nocach. Kluseczki pyszne, sos i grzybki i mięsko poezja. Wszystko delikatne
OdpowiedzUsuńRobię już czwarty raz. Pychota :) Rodzinka uwielbia ten obiad
OdpowiedzUsuń