Menu górne

Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem


Eleganckie, zachwycająca wyglądem, lekkie, pozbawione zbędnych kalorii, przepyszne niebieskie ciasto. Jest trochę podobne do tzw. Ciasta Smerfuś - także z niebieską galaretką, ale i zupełnie inne, moim zdaniem smaczniejsze. 
Delikatna, biszkoptowa Rolada, lekki Jogurtowy Krem, waniliowa Bita Śmietana i mnóstwo świeżych Jagód. Ciasto idealne na uroczystości, przyjęcia, na pewno spodoba i zasmakuje także dzieciom (tort idealny na urodziny dla chłopca ;) Przygotowywanie go to przyjemność, a połączenie smaków na długo pozostaje w pamięci. 
Uzależniająco pyszne. W sezonie na jagody - pozycja obowiązkowa!



Składniki na Roladę z Niebieską Galaretką:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 6 dużych żółtek
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
  •  1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 proszku budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 2 opakowania niebieskiej jagodowej galaretki (użyłam Frugo. Jagody na wierzchu gotowego ciasta można polać dodatkowo odrobiną galaretki - wtedy potrzebne będzie 1 opakowanie więcej - rozpuszczone po wykonaniu ciasta w 1 szklance wody)
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Pół szklanki galaretki przelać do kwadratowego pojemniczka wyłożonego folią spożywczą - posłuży do dekoracji. 

Przygotować dużą blaszkę 45 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, w razie potrzeby można go przykleić za pomocą odrobiny masła.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Później, kolejno po jednym żółtku. Masa powinna być bardzo gęsta i puszysta. Dodać przesiany proszek do pieczenia i ubić masę. Przesiać do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń. Wymieszać bardzo, bardzo delikatnie i krótko, na najmniejszej mocy, mikserem  lub szpatułką. Chodzi o to , aby składniki się połączyły, ale masa nie opadła. Inaczej biszkopt się nie uda. Przełożyć masę ostrożnie do formy, wyrównać  wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* na około 20 minut, do zezłocenia i tzw. suchego patyczka. W tym czasie przygotować dużą lnianą czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na równej powierzchni i posypać lekko cukrem (1 łyżka). Biszkopt wyjąć i pracując szybko przewrócić na lnianą ściereczkę tak aby papier do pieczenia znalazł się u góry. Delikatnie zdjąć papier, zwinąć biszkopt ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku, będzie krótsza, ale gruba. Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej położyć ją na kratce. Po tym czasie rozwinąć roladę, przełożyć na nią gęstą, tężejącą galaretkę i zwinąć w roladę - można włożyć ją do keksówki, która utrzymywałaby jej strukturę dopóki galaretka całkowicie nie zesztywnieje. Następnie pokroić roladę w plastry i wyłożyć nimi dno i boki tortownicy (koniecznie forma z odpinanymi brzegami). Odłożoną, ściętą galaretkę pokroić w małe kwadraciki.

Składniki na Krem Jogurtowy z Jagodami i Bitą Śmietaną
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru (mniej / więcej)
  • 4-5 łyżeczek żelatyny deserowej
  • 1 i 1/2 szklanki jagód
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno - pod koniec dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać 1 łyżeczkę żelatyny i dobrze zmiksować. Odłożyć 4 duże łyżki. Do pozostałej części dodawać stopniowo jogurt naturalny - łyżka po łyżce oraz pozostałą żelatynę. Ewentualnie dosłodzić. Masa powinna być gęsta, w razie potrzeby dodać dodatkową łyżeczkę żelatyny (po schłodzeniu krem musi być sztywny aby utrzymać jagody! - ja dodałam łyżeczkę mniej i według mnie był za mało stabilny). Natychmiast 3/4 masy jogurtowej przełożyć do wyłożonej roladą tortownicy, wysypać równomiernie połowę jagód, powciskać je delikatnie łyżką w krem. Do 1/4 kremu jogurtowego dodać połowę niebieskich galaretek, wymieszać, wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na wierzch rozsmarować 2 łyżki bitej śmietany, udekorować pozostałymi jagodami. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić torcik dekorując kleksy śmietany niebieskimi galaretkami.

Można polać jagody dodatkowo galaretką.  Schłodzić przez minimum 6 godzin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz