Menu górne

Dalgona Coffee - Kawa po Koreańsku


Dalgona Coffee, czyli  Kawa po Koreańsku to HIT wśród kaw mrożonych w tym sezonie. 
 Kawa składa się z gęstej, intensywnej w smaku kawowej pianki oraz mleka (może być pół na pół z wodą). Najczęściej Dalgona Coffee podaje się w wersji na zimno - z kostkami lodu - jednak równie smaczna jest na gorąco. Przygotowanie jest ... hmmm... zaskakujące, gdyż gęstą piankę przygotowujemy poprzez ubicie trzech składników: rozpuszczalnej kawy, bardzo zimnej wody oraz cukru. Dla ułatwienia wrzucam Wam także filmik :) Konicznie spróbujcie !!!

FILMIK Z PRZEPISEM 

 
 
 
 


 
 

Składniki na 1 porcję:
  •  3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1-2 łyżeczki cukru (lub więcej, jak wolicie)
  • 2 łyżeczki lodowatej wody (ja dodałam nawet szczyptę pokruszonego lodu)
  • zimne mleko, dowolne, jakie lubicie (lub pół na pół z wodą)
  • kostki lodu 
 Kawę, cukier i lodowatą wodę umieścić w garnuszku. Ubić mikserem na gęstą, jednolitą, kremową masę. Do wysokiej szklanki wlać mleko (lub pół na pół z wodą), dodać kostki lodu. Przełożyć na wierzch ubitą kawową pianę. Pijąc - delikatnie mieszać :) Kawa jest tylko w piance :)  

5 komentarzy:

  1. KOCHAM TEGO BLOGA

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta kawa rozkochała w sobie wszystkie moje koleżanki. Nie wiedzialy po co ubijam kawę z wodą i cukrem a tu nagle szok i wow!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny artykuł i bardzo dobra kawa.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)