Zapraszam po przepis na Pizzę Pepperoni na idealnie cienkim i chrupiącym cieście.
Gwarantuję, że lepszej pizzy nigdzie nie zjecie.
Ciasto jest bezbłędne.
Uwierzcie
mi, że eksperymentowałam i sprawdzałam miliony przepisów na ciasto i
żadne z nich nie było tym moim wymarzonym. Nadszedł jednak dzień, w
którym odpowiednio dobrane składniki, w niezmienialnej ilości stworzyły
najlepsze na świecie ciasto do pizzy.
Równie ważny jest domowy, odpowiednio przygotowany sos pomidorowy.
Dzięki podsmażaniu nabiera intensywnego smaku i staje się bardzo aromatyczny.
Dobrej jakości ser, pepperoni lub salami, świeże, cienko pokrojone pieczarki i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) Polecam!
Składniki na 3 duże pizze:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 kg mąki pszennej typ 00 (do pizzy)
- 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
- 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
- 4-5 łyżek oliwy (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo (ilość wedle uznania)
- żółty ser min. 40% tłuszczu
- pepperoni / salami
- świeże pieczarki
- cebula

Po
tym czasie ciasto zagnieść. Podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko
posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min.
Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Można to także robić już
bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę.
Lekko porozciągać palcami. Posmarować sosem pomidorowym zostawiając
kilka 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie rozłożyć
cienkie plasterki pieczarek i cebuli, plasterki pepperoni lub salami.
*Pieczarki dobrze jest ścierać na tarce (na plasterki) - będą cienkie, szybko i idealnie upieką się na pizzy.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom. Po
zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec
pizzę przez około 6-10 min. Do zarumienienia brzegów i przypieczenia
wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna
grzałka.
Najlepszy sos na / do pizzy - jak z pizzeri:
- 2 duże słoiczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta soli
- 1 łyżeczka oregano (polecam także świeże)
- 1 łyżeczka tymianku (to samo :)
- 4-5 ząbków czosnku
Koncentrat przełożyć na patelnię i podsmażyć co jakiś czas mieszając.
Następnie dodać starty czosnek. Wymieszać i chwilę potrzymać na ogniu.
Dodać zblendowane pomidory z puszki. Doprawić do smaku. Wymieszać i
zagotować. Przełożyć sos do miski i pozostawić do wystudzenia.
Jest to gotowy sos d posmarowania ciasta na pizzę. Jeśli chcemy, aby
stał się sosem do gotowej pizzy - wystarczy rozprowadzić go w
niewielkiej ilości przegotowanej wody.
Sosy do Pizzy (klik):
Z pani przepisu na ciasto korzystam już chyba 10 raz. Nigdy nie wyszła mi tak dobra pizza. Wszyscy pijemy się o ostatni kawałek:) teraz robiliśmy pepperoni, pyszna.
OdpowiedzUsuńCiasto lepsze niż z pizzerii. Wyczuwalam podstęp ale zrobiłam i takie jest. Genialne !
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńpolecam, ciasto pyszne.
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny smak ciasta
OdpowiedzUsuń