Menu górne

Pizza Pepperoni


Zapraszam po przepis na Pizzę Pepperoni na idealnie cienkim i chrupiącym cieście. 
Gwarantuję, że lepszej pizzy nigdzie nie zjecie. 
Ciasto jest bezbłędne. 
Uwierzcie mi, że eksperymentowałam i sprawdzałam miliony przepisów na ciasto i żadne z nich nie było tym moim wymarzonym. Nadszedł jednak dzień, w którym odpowiednio dobrane składniki, w niezmienialnej ilości stworzyły najlepsze na świecie ciasto do pizzy. 
Równie ważny jest domowy, odpowiednio przygotowany sos pomidorowy. 
Dzięki podsmażaniu nabiera intensywnego smaku i staje się bardzo aromatyczny. 
Dobrej jakości ser, pepperoni lub salami, świeże, cienko pokrojone pieczarki i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) Polecam!



Składniki na 3 duże pizze:
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 kg mąki pszennej typ 00 (do pizzy)
  • 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
  • 4-5 łyżek oliwy (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo (ilość wedle uznania)
  • żółty ser min. 40% tłuszczu
  • pepperoni / salami
  • świeże pieczarki
  • cebula
Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z solą. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki i 1 szklankę ciepłej wody - wymieszać. Do mąki dodać rozbełtane jajko, rozpuszczone drożdże, oliwę i większość ciepłej wody. Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło do rąk. Powinno być lśniące, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę. Można pomóc sobie mikserem z odpowiednimi końcówkami, ale pod koniec i tak należy zagniatać ciasto ręcznie przez 1-2 minuty. Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe, ciemne miejsce).
Po tym czasie ciasto zagnieść. Podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Można to także robić już bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę. Lekko porozciągać palcami. Posmarować sosem pomidorowym zostawiając kilka 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie rozłożyć cienkie plasterki pieczarek i cebuli, plasterki pepperoni lub salami.
*Pieczarki dobrze jest ścierać na tarce (na plasterki) - będą cienkie, szybko i idealnie upieką się na pizzy.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom. Po zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec pizzę przez około 6-10 min. Do zarumienienia brzegów i przypieczenia wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna grzałka. 
Najlepszy sos na / do pizzy - jak z pizzeri:
  • 2 duże słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka oregano                                     (polecam także świeże)
  • 1 łyżeczka tymianku (to samo :)
  • 4-5 ząbków czosnku
Koncentrat przełożyć na patelnię i podsmażyć co jakiś czas mieszając. Następnie dodać starty czosnek. Wymieszać i chwilę potrzymać na ogniu. Dodać zblendowane pomidory z puszki. Doprawić do smaku. Wymieszać i zagotować. Przełożyć sos do miski i pozostawić do wystudzenia.
Jest to gotowy sos d posmarowania ciasta na pizzę. Jeśli chcemy, aby stał się sosem do gotowej pizzy - wystarczy rozprowadzić go w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

3 komentarze:

  1. Z pani przepisu na ciasto korzystam już chyba 10 raz. Nigdy nie wyszła mi tak dobra pizza. Wszyscy pijemy się o ostatni kawałek:) teraz robiliśmy pepperoni, pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto lepsze niż z pizzerii. Wyczuwalam podstęp ale zrobiłam i takie jest. Genialne !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)