Menu górne

Pączki z Bitą Śmietaną


Z tego przepisu na pączki korzystam od lat i nie zamierzam szukać lub eksperymentować z innymi. 
Właśnie z tych odpowiednio zagniecionych składników wychodzi najlepsze ciasto drożdżowe na pączki  i mówię to z pełną odpowiedzialnością. 
 Pamiętam, że często jako dziecko w szkolnym sklepiku kupowałam pączka z bitą śmietaną dla mojego młodszego brata. To były i są nadal jego ulubione pączki, o które bardzo trudno w cukierniach. Parę lat temu, kiedy chcąc mu sprawić radość nigdzie nie mogłam kupić takiego paczka - postanowiłam zrobić mu domowego, pachnącego pączuszka z dużą ilością bitej śmietany. 
Zagniatając ciasto już wiedziałam że będą idealne, ale nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak lekkie, delikatne i z chrupiącą otoczką skrywającą puszyste ciasto w środku. Po prostu pycha! 
Co więcej - a właściwie to najważniejsze- nie nasiąkają tłuszczem.  Można zjeść ich więcej niż takich sklepowych - bez wyrzutów sumienia. Pączki dla cukierni zazwyczaj leżakują w zimnym, tanim oleju, po czym są podgrzewane aka "smażone", nieodsączane z nadmiaru tłuszczy, a następnie obtaczane w lukrach. Niestety, widziałam to na własne oczy, co tylko utwierdziło mnie w tym, że warto, warto warto zagnieść w domu ciasto i usmażyć w swojej kuchni najlepsze pączki na świecie. Jeszcze gorące obtoczyć w pomadzie cukierniczej, a gdy ostygną nadziać ulubionymi słodkościami! Z tego przepisu można przygotować Pączuszki w wersji Mini lub Duże, Tradycyjne Pączki.
 Bardzo, bardzo, bardzo polecam!


Składniki:


  • 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia Extra Wypiek - najlepszej do Ciast Drożdżowych)
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 kieliszki rumu
  • szczypta soli
  • 5-6 paczek smalcu - do smażenia





Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki. Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki przesiać dwa razy. Jajka i żółtka  ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko. Kiedy składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone ciepłe masło. Na końcu dodać partiami rum. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objetości w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy: grubość - małe pączuszki - około 1 cm, duże około 2-2,5 cm. Przykryć pączki lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostawić na 15-20 min. do lekkiego podrośnięcia. 

Smażenie:
  • Duże Pączki - na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Małe Pączki - w głębokim rondelku rozgrzać smalec. Kiedy osiągnie temperaturę 175* szybko i ostrożnie włożyć pączki, Docisnąć je metalowym sitkiem (używam tego z frytkownicy), tak aby były całe zanurzone w tłuszczu. Smażyć około 2 min. na  średniej mocy palnika (trzeba wyczuć temperaturę). Mocno brązowe paczki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.

JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ

Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków: 
  • 1  szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 80-90 ml wody
  • wiórki kokosowe
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni. Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 3-4 min., do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania śnieżnobiałego lukru. Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, biały, o gęstej, ale płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruje ułożone na papierze do pieczenia pączki, po czym obtaczam je lub obsypuje wiórkami kokosowymi. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru, a następnie nadziewam za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanką.
 Składniki na nadzienie:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej 
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i dobrze zmiksować. Przełożyć krem śmietankowy do rękawa cukierniczego z wąską końcówką "do nadziewania". Nadziewać wystudzone i polukrowane pączki.
  


6 komentarzy:

  1. No to ja dziś to już chyba nie usnę. Kocham pączki, a te wyglądają tak ślicznie, że jutro z samego rana biegnę po drożdże i robię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pączki najlepsze ze wszystkich, jakie do tej pory udało zrobić. ONE NIE POBIERAJĄ TŁUSZCZU! Byłam w szoku, że są tak leciutkie, puszyste, rozpływają się w ustach. Najlepsze paczki na świecie! Jest Pani GENIALNA!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłam ich dziś 5 ... aż 5 albo tylko 5 bo mogłabym więcej.. najlepsze na świecie ! Ciasto jest perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mi wychodza. Najlepsze, niezawodne, niezastąpione i przepyszne. Fantastyczny przepis.

    OdpowiedzUsuń