Menu górne

Kruche Rogaliki Drożdżowe z Nutellą



Po Waszej reakcji na Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem (tutaj przepis) doszłam do wniosku, że wy po prostu KOCHACIE ROGALIKI ;) Specjalnie dla Was kolejny przepis. Jeśli pokochaliście te z marmoladą czy budyniem - i te skradną Wasze serca. To samo perfekcyjne ciasto drożdżowe i pyszna nutella. Możecie zastąpić ją czekoladą, ale ta rozpuści się podczas pieczenia, po czym znów stwardnieje. Nutella pozostanie bardziej rozpływająca się w ustach ;) Idealne do kawy, czy szklanki mleka :) Bardzo polecam!



Składniki na 40 rogalików:
  • 50 g drożdży świeżych (dużo, ale nie będzie ich czuć w smaku)
  • 3 szklanki mąki
  • 330 g śmietany 18%
  • 20 g smalcu
  • 200 g masła (dobrej jakości, żadne margaryny!)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • szczypta soli
  • 1 duże żółtko
  • nutella (ile chcecie)
Dodatkowo: 
  • cukier puder do posypania rogalików
  • mąka do podsypywania ciasta (tylko tyle ile trzeba, im mniej tym zawsze lepiej)
  • 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka masła - mieszanka do posmarowania rogalików 

Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1/4 szklanki śmietany i 2 łyżki cukru pudru - wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży. Przykryć miskę talerzykiem i odstawić na 15 min. W międzyczasie przesiać mąkę do misy miksera. Dodać sol i pozostałe cukry oraz pokrojone zimne masło i smalec. Zagnieść tworząc sypką masę. Dodać resztę śmietany i żółtko oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do drożdżowego około 5-7 minut, aż stanie się bielsze, pulchne, dobrze napowietrzone i lekkie. Następnie wyrabiać przez chwilkę ręcznie. Miskę z ciastem szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 10-13 godzin - najlepiej na całą noc.
Moje ciasto skończyłam wyrabiać o 22.30, wróciłam do niego ponownie o 10.30 dnia kolejnego.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnice lekko podsypaną mąką. Uformować gruby wałek i podzielić go na 5 części (jak na zdjęciach). 
Każdą kolejno rozwałkować tak aby otrzymać kształt koła o wielkości dużego talerza. Podzielić na 8 trójkątów. 
U podstawy każdego z nich wyłożyć nutellę  (około 1 łyżeczki lub mniej, jak lubicie). Zawinąć ściśle w stronę wierzchołka. Rogaliki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - w odstępach, lekko urosną. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. do ponownego podrośnięcia. Po tym czasie w garnuszku rozpuścić masło. Dodać zimne mleko, wymieszać. Do letniej mieszaniny dodać żółtko. Wymieszać do połączenia i smarować rogaliki. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec 20-25 min. do zezłocenia. 
Wyjąć i jeszcze gorące - na blaszce - posypać cukrem pudrem.  

3 komentarze:

  1. O trzeba dziś kupić drożdże :D znów !

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie czy mogła bym wiedzieć jakiej pojemności szklanki pani używa

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)