Po Waszej reakcji na Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem (tutaj przepis) doszłam do wniosku, że wy po prostu KOCHACIE ROGALIKI ;) Specjalnie dla Was kolejny przepis. Jeśli pokochaliście te z marmoladą czy budyniem - i te skradną Wasze serca. To samo perfekcyjne ciasto drożdżowe i pyszna nutella. Możecie zastąpić ją czekoladą, ale ta rozpuści się podczas pieczenia, po czym znów stwardnieje. Nutella pozostanie bardziej rozpływająca się w ustach ;) Idealne do kawy, czy szklanki mleka :) Bardzo polecam!
Składniki na 40 rogalików:
- 50 g drożdży świeżych (dużo, ale nie będzie ich czuć w smaku)
- 3 szklanki mąki
- 330 g śmietany 18%
- 20 g smalcu
- 200 g masła (dobrej jakości, żadne margaryny!)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- szczypta soli
- 1 duże żółtko
- nutella (ile chcecie)
- cukier puder do posypania rogalików
- mąka do podsypywania ciasta (tylko tyle ile trzeba, im mniej tym zawsze lepiej)
- 1/4 szklanki mleka, 1 żółtko, 1 łyżeczka masła - mieszanka do posmarowania rogalików
Drożdże
pokruszyć do miski, dodać 1/4 szklanki śmietany i 2 łyżki cukru pudru -
wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży.
Przykryć miskę talerzykiem i odstawić na 15 min. W międzyczasie przesiać
mąkę do misy miksera. Dodać sol i pozostałe cukry oraz pokrojone zimne
masło i smalec. Zagnieść tworząc sypką masę. Dodać resztę śmietany i
żółtko oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do
drożdżowego około 5-7 minut, aż stanie się bielsze, pulchne, dobrze
napowietrzone i lekkie. Następnie wyrabiać przez chwilkę ręcznie. Miskę z
ciastem szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 10-13
godzin - najlepiej na całą noc.
Moje ciasto skończyłam wyrabiać o 22.30, wróciłam do niego ponownie o 10.30 dnia kolejnego.
Po
tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnice lekko
podsypaną mąką. Uformować gruby wałek i podzielić go na 5 części (jak na
zdjęciach).
Każdą kolejno rozwałkować tak aby otrzymać kształt koła o wielkości dużego talerza. Podzielić na 8 trójkątów.
U podstawy każdego z nich wyłożyć nutellę (około 1 łyżeczki lub mniej, jak lubicie). Zawinąć ściśle w
stronę wierzchołka. Rogaliki przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia - w odstępach, lekko urosną. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. do ponownego podrośnięcia. Po
tym czasie w garnuszku rozpuścić masło. Dodać zimne mleko, wymieszać.
Do letniej mieszaniny dodać żółtko. Wymieszać do
połączenia i smarować rogaliki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190* i piec 20-25 min. do zezłocenia.
Wyjąć i jeszcze gorące - na blaszce - posypać cukrem pudrem.
O trzeba dziś kupić drożdże :D znów !
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie czy mogła bym wiedzieć jakiej pojemności szklanki pani używa
OdpowiedzUsuńZawsze 250 ml, czyli mieści się 150-160g mąki pszennej :)
Usuń