Menu górne

Dyniowe Ciasto Miodowe z Kremami Śmietankowym i Budyniowym


Miodowe idealne, doskonałe, najlepsze. Moje nowe ulubione ciasto.. aromatyczne, pachnące miodem, delikatne, puszyste i wilgotne Ciasto nasączone miodowym ponczem, przełożone przepysznym Kremem Śmietankowym i Budyniowym (z mojego nowego, udoskonalonego przepisu) 
- tworzy rozpływające się w ustach niebo. 
To Ciasto przypomina w smaku Miodownik, ale jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu.. oraz dużo delikatniejsze. Doskonałe także jako Tort, kroi się rewelacyjnie.
Najlepiej smakuje jesienią (w sezonie na cudowne dynie), ale i zimą - na pewno Was rozgrzeje :)

Przepis na to Ciasto wymyśliłam kilka dni temu, wyjmując je z piekarnika już wiedziałam, że będzie niesamowite, ale po spróbowaniu kremów dopiero poczułam, że to strzał w dziesiątkę.
Spróbujcie koniecznie!
Obiecuje, że stanie się jednym i z waszych ulubionych ciast :)



Składniki na Ciasto Miodowe:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki miodu np. wielokwiatowego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na gęstą, puszystą masę (około 7 min.) Nie przerywając pracy dodawać strużką tłuszcz. Następnie dodawać powoli płynny miód. Ubić do połączenia. Dodać puree z dyni - krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników. Przygotować tortownicę z odpinanymi bokami (26 cm.) - wysmarować dno i boki lekko olejem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 175*. Przełożyć ciasto do formy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min. do tzw. suchego patyczka.

Składniki na Poncz Miodowy:
  • 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 
  • 1 duża łyżka miodu np. wielokwiatowego
Miód rozpuścić w letniej wodzie.
Składniki na Krem Budyniowy:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 proszek budyniowy śmietankowy 
  • 4 duże, czubate łyżki Kremu Śmietankowego (przepis poniżej)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 łyżki mleka
+ 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
Mleko zagotować na głębokiej ceramicznej patelni. Dodać śmietankę 30% i ponownie zagotować często mieszając. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na bardzo gęstą, puszystą masę. Dodać mąkę, budyń - dobrze połączyć. Następnie - cały czas miksując - powoli dolewać gorące mleko ze śmietanką. Następnie nasz przyszły krem należy przełożyć ponownie na ceramiczną patelnię i energicznie mieszając zagotować na małym ogniu. Gęstą masę budyniową przełożyć do szklanej miseczki, przykryć z wierzchu folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez min. 30 min.

Żelatynę zalać mlekiem. Odstawić na 10 min. do napęcznienia. Do 4 łyżek gotowego Kremu Śmietankowego (przepis poniżej) dodawać łyżka po łyżce zimną masę budyniową (nie martwcie się pojawieniem się grudek po dodaniu 2 pierwszych łyżek). Miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Rozpuszczoną w mikrofali żelatynę (powinna być ciepła, nie gorąca - wystarczy 5-7 sek.) zmieszać z łyżką Kremu Budyniowego, po czym dodać do reszty - dobrze połączyć składniki. 

Składniki na Krem Śmietankowy:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Odłożyć 4 duże łyżki - zostaną dodane zamiast masła do Kremu Budyniowego.

Wykonanie:

Odpiąć boki od tortownicy. Z wystudzonego ciasta miodowego odciąć wierzch z górką. Odłożyć na bok i pokruszyć - posłuży do ozdobienia (poza tym, krem z takim pokruszonym ciastem smakuje obłędnie ;) Pozostałe ciasto przekroić w poprzek na 4 cienkie, równe części. Ciasto jest bardzo stabilne, więc nie powinno być z tym problemu. Spód pozostawić w tortownicy. Dopiąć boki. Nasączyć pierwszy płat ponczem miodowym. Wyłożyć część kremu budyniowego i przykryć kolejnym płatem ciasta. Nasączyć ponczem i posmarować całym Kremem Śmietankowym, przykryć kolejnym płatem. Bez nasączania posmarować go częścią Kremu budyniowego, po czym znów przykryć kolejnym płatem. Nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć resztę Kremu Budyniowego. Orzechy połączyć z pokruszonym Ciastem Miodowym - posypać wierzch i lekko docisnąć. Tortownicę owinąć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki.

6 komentarzy:

  1. Fenomenalne! Smaki się dopełniają, do kawkę idealne. Piekłam w sobotę i już po nim śladu nie ma, a wstyd sie przyznac ze w domu tylko 2 osoby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i tak delikatne w smaku. Niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo nam smakuje to ciasto. Jest słodkie ale nie za słodkie. Nie jest mdłe - zjadłam wczoraj 3 kawałki sama. Ciasto wilgotne, stabilne i piękne, czuć miód. Kremy są wyborne - ten budyniowy pasuje rewelacyjnie. Myślałam że zabiorę trochę do pracy ale nikt w domu się na to nie zgodził. Pozdrawiam serdecznie, Monika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło rewelacyjne. Pyszne, łatwo się kroi. Pięknie wygląda, smakuje bardzo

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyrosło z piękną, lekko popękane górkä która i tak zresztą jest do scięcia i poruszenia. Uskrobałam kawałek i smakuje obłędnie. Wilgotne, czuć lekko miód i jakby kogel mogel - pyszne <3 a jeszcze bez kremu. Dam znać jak skończę. Mam tylko pytanie czy pasowałby tu jakiś alkohol? Do nnasaczenia oczywiscie. Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój numer jeden na jesień :-) osoby które się zastanawiają czy warto upiec zapewniam że tak

    OdpowiedzUsuń