Menu górne

Ciasto Miodowe z Kremami Śmietankowym i Budyniowym


Miodowe idealne, doskonałe, najlepsze. Moje nowe ulubione ciasto.. aromatyczne, pachnące miodem, delikatne, puszyste i wilgotne Ciasto, przekrojone na 5 części, nasączone miodowym ponczem, przełożone przepysznym Kremem Śmietankowym i Budyniowym (z mojego nowego, udoskonalonego przepisu) tworzy rozpływające się w ustach niebo. 
To Ciasto przypomina w smaku Miodownik, ale jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu.. oraz dużo delikatniejsze. Doskonałe także jako Tort, kroi się rewelacyjnie, idealne na Mikołajki, a może obowiązkowe na Boże Narodzenie? ;)
Przepis na to Ciasto wymyśliłam kilka dni temu, wyjmując je z piekarnika już wiedziałam, że będzie niesamowite, ale po spróbowaniu kremów dopiero poczułam, że to strzał w dziesiątkę.
Upieczcie koniecznie jesienią i/lub zimą! Pozwólcie waszym kubkom smakowym odwiedzić krainę mlekiem i miodem płynącą!
Czysta rozkosz - obiecuje, że stanie się jednym i z waszych ulubionych ciast :)



Składniki na Ciasto Miodowe:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju lub 150 g rozpuszczonego, przestudzonej margaryny Kasia Maślany Smak
  • 3/4 szklanki miodu np. wielokwiatowego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia typ 405)
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować tortownicę odpinanymi bokami (26 cm.) - wysmarować dno i boki lekko olejem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 175*. 
Jajka ubić z cukrem na gęstą, puszystą masę (około 7 min.) Nie przerywając pracy dodawać strużką tłuszcz. Następnie dodawać powoli płynny miód. Ubić do połączenia. Dodać puree z dyni - zmiksować tylko do połączenia. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - zmiksować tylko do połączenia się składników. Przełożyć delikatnie ciasto do formy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min.
Składniki na Poncz Miodowy:
  • 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 
  • 1 duża łyżka miodu np. wielokwiatowego
Miód rozpuścić w letniej wodzie.

Kremy śmietankowy przygotować bezpośrednio przed przełożeniem Ciasta Miodowego. 
Krem Budyniowy dokończyć bezpośrednio przed przełożeniem Ciasta Miodowego.
 

Składniki na Krem Budyniowy:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia typ 405)
  • 1 proszek budyniowy śmietankowy 
  • 4 duże, czubate łyżki Kremu Śmietankowego
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 łyżki mleka
+ 3 łyżki zmielonych prażonych orzeszków ziemnych
Mleko zagotować na głębokiej ceramicznej patelni. Dodać śmietankę 30% i ponownie zagotować często mieszając. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na bardzo gęstą, puszystą masę. Dodać mąkę, budyń - dobrze połączyć. Następnie - cały czas miksując - powoli dolewać gorące mleko ze śmietanką. Następnie nasz przyszły krem należy przełożyć na ceramiczną patelnię i energicznie mieszając zagotować na małym ogniu. Potrzymać jeszcze 1-2 min. Masę budyniową przełożyć do szklanej miseczki, przykryć z wierzchu folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Żelatynę zalać mlekiem. Odstawić na 10 min. do napęcznienia. Do 4 łyżek gotowego Kremu Śmietankowego dodawać łyżka po łyżce masę budyniową (nie martwcie się pojawieniem się grudek po dodaniu 2 pierwszych łyżek). Miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Rozpuszczoną w mikrofali żelatynę (powinna być ciepła, nie gorąca - wystarczy 5-7 sek.) zmieszać z łyżką Kremu Budyniowego, po czym dodać do reszty - dobrze ubić. 

Składniki na Krem Śmietankowy:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Odłożyć 4 duże łyżki - zostaną dodane zamiast masła do Kremu Budyniowego.

Wykonanie:

Odpiąć boki od tortownicy. Z wystudzonego ciasta miodowego odciąć wierzch z górką. Odłożyć na bok i pokruszyć - posłuży do ozdobienia (poza tym, krem z takim pokruszonym ciastem smakuje obłędnie ;) Pozostałe ciasto przekroić w poprzek na 4 cienkie, równe części. Ciasto jest bardzo stabilne, więc nie powinno być z tym problemu. Spód pozostawić w tortownicy. Dopiąć boki. Nasączyć pierwszy płat ponczem miodowym. Wyłożyć część kremu budyniowego i przykryć kolejnym płatem ciasta. Nasączyć ponczem i posmarować całym Kremem Śmietankowym, przykryć kolejnym płatem. Bez nasączania posmarować go częścią Kremu budyniowego, po czym znów przykryć kolejnym płatem. Nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć resztę Kremu Budyniowego. Zmielone orzeszki połączyć z pokruszonym Ciastem Miodowym - posypać wierzch i lekko docisnąć. Tortownicę owinąć folią spożywczą i odstawić na całą noc w chłodne miejsce. 

2 komentarze:

  1. Fenomenalne! Smaki się dopełniają, do kawkę idealne. Piekłam w sobotę i już po nim śladu nie ma, a wstyd sie przyznac ze w domu tylko 2 osoby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i tak delikatne w smaku. Niebo :)

    OdpowiedzUsuń