Menu górne

Śmietankowa Rolada z Truskawkami i Czereśniami


Przepyszna, łatwa w przygotowaniu, delikatna, lekka i kolorowa rolada owocowa. Bita śmietana, truskawki i czereśnie ukryte w mięciutkim cieście biszkoptowym. Polecam!

Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 6 dużych żółtek
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 proszku budyniu śmietankowego bez cukru 
  • barwnik spożywczy różowy i fioletowy (wystarczy dosłownie "pół kropelki", jeśli używamy barwnika dobrej jakości)
  • gęsty dżem truskawkowy / marmolada
 Przygotować dużą blaszkę 45 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, w razie potrzeby można go przykleić za pomocą odrobiny masła.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Później, kolejno po jednym żółtku. Masa powinna być bardzo gęsta i puszysta. Dodać przesiany proszek do pieczenia i ubić masę. Przesiać do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń. Wymieszać bardzo, bardzo delikatnie i krótko, na najmniejszej mocy, mikserem  lub szpatułką. Chodzi o to , aby składniki się połączyły, ale masa nie opadła. Inaczej biszkopt się nie uda. odłożyć z miski po 2 łyżki masy, umieścić je w dwóch osobnych naczyniach. Wmieszać barwniki - delikatnie. Kolorowe ciasto ozdobnie rozprowadzić po dnie formy - można zrobić paski / kółka / kratkę czy inny dowolny wzór. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 3 minuty. Wyjąć i ostrożnie przełożyć pozostałą masę biszkoptową (tą bez barwników). Wyrównać i natychmiast ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 25 min.

W tym czasie przygotować 2 duże lniane czyste ściereczki. Rozłożyć je na równej powierzchni i posypać lekko cukrem. Biszkopt wyjąć i pracując szybko przewrócić na pierwszą lnianą ściereczkę tak aby papier do pieczenia znalazł się u góry. Delikatnie zdjąć papier. Energicznie przewrócić ciasto na drugą ściereczkę, zwinąć biszkopt ze ściereczką w roladę wzdłuż krótszego boku. Dzięki temu ozdobny wzór będzie na górze naszej rolady. Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej położyć ją na kratce. Po tym czasie rozwinąć roladę i cienko posmarować ją gęstym dżemem truskawkowym.

Dodatkowo:
  • kilka świeżych truskawek
  • kilka sztuk wydrylowanych czereśni (mogą być mrożone, nie puszczą soku)
Truskawki i czereśnie pokroić w ćwiartki. Jeśli używacie mrożonych czereśni, należy je opłukać pod ciepłą wodą i osuszyć. Owoce wyłożyć wzdłuż krótszego boku, tuż przy krawędzi.

Składniki na Bitą Śmietanę i Wykończenie Ciasta:
  • 700 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej
  • barwnik fioletowy (1 kropla) 
  • kilka kruchych ciasteczek maślanych lub herbatników
Śmietankę ubić z cukrami pod koniec dodając 2 łyżeczki żelatyny deserowej. Odłożyć kilka łyżek do dekoracji wierzchu - w tą masę należy wmiksować dodatkową niewielką ilość żelatyny deserowej i barwnik. 
Białą bitą śmietanę wyłożyć równomiernie na roladę. Zwinąć zaczynając od miejsca w którym są owoce, wzdłuż dłuższego boku. Wierzch równomiernie posmarować fioletową bitą śmietaną. Schłodzić przez min. 3 godziny. Przed podaniem posypać pokruszonymi ciasteczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)