Menu górne

Pizza z Serem, Boczkiem i Cebulą


Dziś przepis na najlepszą pizzę z boczkiem i cebulą (a przynajmniej tak twierdzi mój brat ;) Ponownie powróciłam do mojego sprawdzonego przepisu na pizzę na cienkim i chrupiącym cieście. Jest niezawodny, najlepszy i ulubiony w mojej rodzinie jak i wśród znajomych. Pizza z boczkiem i cebulą przypomina niemiecki "ognisty talerz" flammkuchen czy inaczej pizzę alzacką. Tutaj jednak trzymałam się włoskiej klasyki z polskim przymrużeniem oka. Boczek najpierw lekko podsmażyłam na patelni, odsaczyłam na papierowym ręczniku i dopiero później położyłam na pizzę. Dzięki temu pozbyłam się nadmiaru tłuszczu. Do tego domowy sos pomidorowy, dobry ser i cebula - bardzo bardzo polecam!





 Składniki na 3 duże pizze:
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 kg mąki pszennej do pizzy (używam Primo Gusto)
  • 1 małe rozbełtane jajko lub 1/2 dużego
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody (lub trochę mniej - trzeba wyczuć :)
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju (użyłam o smaku czosnku, bazylii i suszonych pomidorów)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru
 
Dodatki (ilość wedle uznania):


Boczek ułożyć na patelni, plasterek przy plasterku i lekko podsmażyć na małej mocy palnika. Chodzi o wytopienie się części tłuszczu (bo po co on nam na naszej pizzy? ;). Boczek zdjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Nie powinien być przypieczony i zarumieniony.

Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z solą. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki i 1 szklankę ciepłej wody - wymieszać. Do mąki dodać rozbełtane jajko, rozpuszczone drożdże, oliwę i większość ciepłej wody. Zagniatać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło do rąk. Powinno być lśniące, elastyczne, miękkie. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę. Można pomóc sobie mikserem z odpowiednimi końcówkami, ale pod koniec i tak należy zagniatać ciasto ręcznie przez 1-2 minuty. Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe, ciemne miejsce).
Po tym czasie ciasto zagnieść. Podzielić na trzy kule. Na stolnicy lekko posypanej mąką lekko rozwałkować pierwszą kulę. Pozostawić na 2-3 min. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek. Można to także robić już bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć ciasto na blaszkę. Lekko porozciągać palcami. 
Posmarować sosem pomidorowym zostawiając kilka 0,5 cm od brzegu. Posypać startym serem, a następnie rozłożyć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, lekko podsmażony i odciśnięty w tłuszczu boczek, szynkę. Całość ponownie posypać serem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280* na środkowy poziom. Po zamknięciu drzwiczek natychmiast zmniejszyć temperaturę do 250*. Piec pizzę przez około 6-10 min. Do zarumienienia brzegów i przypieczenia wierzchu. Pizzę piekę w piekarniku na funkcji gorące powietrze i dolna grzałka. 

Sosy do Pizzy (klik):
https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/sos-tatarski.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/pizza-pepperoni_9.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/sos-serowy-dip-serowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-tysiaca-wysp-agodny.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-pomidorowy-meksykanski.html





3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. :) Długo dopracowywałam przepis na taką cienką pizzę, ale się udało :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  2. ZAJEBISTA TA PIZZA

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)