Menu górne

Sos Serowy / Dip Serowy 🧀



Są takie smaki, które powodują lekkie wątpliwości - czy to dobrze, że je odkryliśmy? W moim przypadku jest to Domowy Sos Serowy... uzależniająco obłędny Domowy Sos Serowy .
 Każdy, kto uwielbia Żółty Ser, a zwłaszcza na ciepło przepadnie jak ja.
Mój Dip Serowy jest o niebo lepszy od drogich, kupnych i sztucznych słoiczkowych sosów do chipsów, a nawet bardziej mi smakuje niż ten podawany do Nachosów w kinie. 
Od teraz otworzenie paczki Chipsów czy Nachosów będzie jednoznaczne z jego przygotowaniem.
 W życiu nie przypuszczałam, że tak smaczny dodatek można przygotować w tak łatwy, szybki i tani sposób. To mój noworoczny numer jeden wśród wszystkich sosów. Idealnie nadaje się także do mięs, ryb i frytek. Zastosowań jest nieskończenie wiele, a ogranicza tylko wyobraźnia. Przekonajcie się sami. Bardzo, bardzo, bardzo polecam!  
 



Składniki:
  • 200 g miękkiego sera żółtego (użyłam Goudy)
  • 100 g serka topionego (maasdamer, cheddar, emmentaler lub ewentualnie zwykły śmietankowy)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 1/2 cebuli
  • 1 mała papryczka Chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej / ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka mąki
  • odrobina masła
  • 1/4 szklanki wody
  •  sól
Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody i smażyć dopóki woda nie wyparuje, a cebulka lekko nie zmięknie. Po tym czasie dodać odrobinę masła i zeszklić cebulę. Odłożyć. Na suchej patelni, na małym ogniu podsmażyć mąkę - powinna mieć kolor lekko brązowy. Odłożyć. Na ceramicznej głębokiej patelni umieścić podsmażoną cebulę, posiekaną Chilli, serki topione, dolać mleko, śmietankę, przyprawy - mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszaną w odrobinie mleka mąkę - energicznie wymieszać trzepaczką. Gotować na najmniejszej mocy palnika około 2-3 minut. Kiedy sos zacznie gęstnieć - zdjąć z ognia, dodać w dwóch lub trzech turach starty żółty ser i energicznie wymieszać trzepaczką. Dosolić i ewentualnie doprawić do smaku. Najlepiej smakuje gorący, ale na zimno jest równie smaczny. Sos kiedy wystygnie bardziej zgęstnieje. Chcąc podgrzać sos serowy należy najpierw lekko rozrzedzić go mlekiem i starać się nie doprowadzić do zawrzenia - może to spowodować rozwarstwienie się dipu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz