Uwierzycie lub nie, ale jeszcze niedawno nie przepadałam za wuzetkami.
Zazwyczaj kupowałam je w cukierni, ale nigdy nie smakowało mi takie ciasto, było zbyt suche, lekko kakaowe, nasączone niezbyt smacznym alkoholem. Tak więc zwykle zjedzenie tego deseru ograniczało się do zjedzenia ciepłej bitej śmietany - albo czegoś czym miała być.
Ostatnio jednak, mając ochotę na czekoladowe ciasto z bitą śmietaną postanowiłam stworzyć własną wersję wuzetki, taką o jakiej zawsze marzyłam.
Wuzetka na wilgotnym, mocno, a właściwie to ekstremalnie czekoladowym cieście.
Dodatkowo ciasto jest nasączone ponczem czekoladowym, przełożone przepysznym kremem śmietankowym i oblane rozpływającą się w ustach czekoladową polewą.
Od tego przepisu wuzetka to jedno z moich ulubionych ciast.
Bardzo, bardzo, a nawet bardziej polecam!
Takiej wuzetki nigdzie nie kupicie, a zapewniam, że warto ją zrobić.
Mój numer jeden wśród czekoladowych ciast z bitą śmietaną.
Składniki na Ciasto Ekstremalnie Czekoladowe:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 110-120 g prawdziwego kakao
- 300 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
- 3 duże jajka
- 1 i 1/3 szklanki mleka

Prostokątną formę (najlepiej z odpinanymi brzegami) wyłożyć papierem do pieczenia –
tylko dno. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć. Do
miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do
rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić. W misie miksera umieścić cukry i roztopione
masło. Zmiksować. Następnie dodawać jajka – jedno po drugim i ubijać do
uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 5-7 min). Po tym czasie na
przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu zmiksować.
Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem lub
delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40-45 min,
temperatura 175*. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie przekroić ciasto w poprzek na pół.
Dół pozostawić w formie z dopiętymi brzegami.
Dół pozostawić w formie z dopiętymi brzegami.
Składniki na Poncz Czekoladowy do nasączenia:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 łyżka kakao
Składniki na Śmietankowy Krem:
- 900 ml śmietanki kremówki
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżeczki żelatyny deserowej

Składniki na Czekoladową Polewę:
- 3/4 szklanki mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
Cudowne! Już sobie wyobrażam jak to musi obłędnie smakować!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Na pewno zrobię bo odkąd to zobaczyłam nie mogę przestać o nim myśleć :-))
OdpowiedzUsuńJa też nie lubię tych sklepowych wuzetek. Tym bardziej czuję się zachęcona przepisem, to będzie moje ciasto na dzień kobiet który obchodzenia w piątek :D
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna! Bardzo wilgotne, mocno czekoladowe. Nasaczylam mocno polewa i jeszcze na wierzchu jak w przepisie. Przełożyłam mascarpone ale ze śmietanka byłoby chyba jednak lepsze. Sprawdzę w najbliższym czasie. Koleżanki się właśnie zjadają :) Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńElegancja i klasa :) znika w mgnieniu oka i trzeba wylizywac talerzyki :-)
OdpowiedzUsuńJakiś błąd jest w przepisie na ciasto, to co zrobić w końcu z tymi cukrami?
OdpowiedzUsuńChodziło o sposób przygotowania polewy? jeśli tak, już poprawiłam :) Dziękuje za czujność i pozdrawiam :)
UsuńNie, chodzi o przepis na biszkopt czekoladowy, 2 razy jest napisane co zrobić z cukrami :)
UsuńBardzo dziękuję! Już jest poprawione :) Pozdrawiam!
UsuńJakie wymiary formy? 😉
OdpowiedzUsuńprostokątna forma 28x19 :)
UsuńBardzo dawno nie jadłam a uwielbiam więc narobiłaś mi smaka :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam!
UsuńNigdy nie jadłam czegoś tak dobrego. Brak słów. To nie jest jakaś tam wuzetka czy ciasto czekoladowe... to ARCYDZIEŁO wśród ciast! Najlepszy przepis! Sprawdzone, polecam!
OdpowiedzUsuńNajlepsza wuzetka jaką jadłam.
OdpowiedzUsuńNajlepsza wuzetka. Polecam
OdpowiedzUsuńRewelacja w smaku i wyglądzie !
OdpowiedzUsuńNajlepsza! Ten przepis powinien dostać nobla za najlepszą wuzetke wśród wuzetek
OdpowiedzUsuńPyszna. Ciasto lepsze od brownie, lżejsze, ale mokre i mega czekoladowe. Do tego ta polewa - pięknie się błyszczy i jest lepsza od czekolady samej w sobie. Bita śmietana w tym wypieku pasuje super. Najlepsza wuzetka :) w weekend robie z podwójnej porcji :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobra wuzetka. Ciasto mokre,mocno czekoladowe i do tego śmietana. Obłęd. Pyszna
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe to coś pomiędzy mieciutkim brownie a puszystym murzynkiem. Wuzetka boska. A ciasto chyba kiedyś upieke z potrójne porcji bo nawet samo jest pyszne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzez Panią juz nigdy nie powiem ze smakuje mi sklepowa wuzetka. Odkąd zrobiłam z tego przepisu to już będę omijać inne. To właśnie jest wuzetka. Brawo! Dziękuję w imieniu domowników i wiecznie głodnych znajomych :)
OdpowiedzUsuńKlasyka. Doskonały przepis. Śmietankę to każdy ubijak ale takie czekoladowe ciasto jest warte oklasków. Polecam, pzdr
OdpowiedzUsuńuwielbiam wuzetki! <3
OdpowiedzUsuńCzy moze byc tylko zwykly cukier?
OdpowiedzUsuńRadziłabym jednak kupić muscovado albo chociaż dodać zamiast melasę. Ciasto będzie miało ciemniejszy kolor i lepszy smak. Ale jeśli nie to ze zwykłym też wyjdzie, inne, ale na pewno smaczne.
UsuńKurcze... Zamiast czekolady dałam wiórki czekoladowe... Ciasto wyszło mi strasznie rzadkie, właściwie to lejące... Czy to się upiecze? Już siedzi w piekarniku 😖😟
OdpowiedzUsuńCiasto jest raczej rzadkie, ale i tak piecze się bez problemu. Nigdy nie próbowałam z wiórkami, ale jeśli to dobrej jakości czekolada to czemu ma się nie udać ;) Jeśli już - wpłyną na smak. Ale proszę dać znać jak wyszło, aż jestem ciekawa :D
UsuńZjadłabym całe to ciasto :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto. W formie tortu też wyszła efektowna
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie na pewno ma być 300 ml wrzącej wody czy jednak ma to być 30 ml
OdpowiedzUsuńTak, na pewno 300 ml czyli troszkę więcej niż szklanka :) Pozdrawiam
UsuńMam pytanie:
OdpowiedzUsuńMasło ma się zagotować czy tylko je rozpuścić?
Masło miksować jeszcze gorące czy przestudzoną?
Mleko ma być z lodówki czy w temperaturze pokojowej?
Pozostałe składniki w temperaturze pokojowej?
Pozdrawiam:)
Wszystko jest w przepisie. Masło ma być płynne, to bez znaczenia czy zagotowane, czy nie. Wlewamy przestudzone.
UsuńMleko może być w temperaturze pokojowej. Inne składniki - te do kremu- jak np. śmietana muszą być mocno schłodzone.
Kolejna porcja dobrych porad, brawo na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie nie ma błędu? Należy dodać 300ml wody, a następnie 1.5 szklanki mleka?
OdpowiedzUsuń