Menu górne

Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście


Uwierzycie lub nie, ale jeszcze niedawno nie przepadałam za wuzetkami. 
Zazwyczaj kupowałam je w cukierni, ale nigdy nie smakowało mi takie ciasto, było zbyt suche, lekko kakaowe, nasączone niezbyt smacznym alkoholem. Tak więc zwykle zjedzenie tego deseru ograniczało się do zjedzenia ciepłej bitej śmietany - albo czegoś czym miała być. 
Ostatnio jednak, mając ochotę na czekoladowe ciasto z bitą śmietaną postanowiłam stworzyć własną wersję wuzetki, taką o jakiej zawsze marzyłam.  
Wuzetka na wilgotnym, mocno, a właściwie to ekstremalnie czekoladowym cieście. 
Dodatkowo ciasto jest nasączone ponczem czekoladowym, przełożone przepysznym kremem śmietankowym i oblane rozpływającą się w ustach czekoladową polewą. 
Od tego przepisu wuzetka to jedno z moich ulubionych ciast. 
Bardzo, bardzo, a nawet bardziej polecam! 
Takiej wuzetki nigdzie nie kupicie, a zapewniam, że warto ją zrobić. 
Mój numer jeden wśród czekoladowych ciast z bitą śmietaną.



Składniki na Ciasto Ekstremalnie Czekoladowe:
  •  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 110-120 g prawdziwego kakao 
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mleka


Prostokątną formę (najlepiej z odpinanymi brzegami) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć. Do miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić. W misie miksera umieścić cukry i roztopione masło. Zmiksować. Następnie dodawać jajka – jedno po drugim i ubijać do uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 5-7 min). Po tym czasie na przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem lub delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40-45 min, temperatura 175*. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie przekroić ciasto w poprzek na pół.
Dół pozostawić w formie z dopiętymi brzegami.

Składniki na Poncz Czekoladowy do nasączenia:
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao 
Połamaną czekoladę zalać gorącym mlekiem i dodać kakao. Dobrze wymieszać i wstawić do mikrofali - doprowadzić tylko do zawrzenia. Wyjąć, wymieszać i lekko przestudzić. Spód ciasta (w formie) nasaczyć czekoladowym ponczem (nie powinien być za rzadki, ani zbyt gęsty - część powinna wsiąknąć w ciasto, a reszta zgęstnieje tworząc polewę pomiędzy kremem.

Składniki na Śmietankowy Krem:
  • 900 ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny deserowej 
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i dobrze zmiksować. Większość kremu przełożyć na nasączony spód ciasta, przykryć drugim - także nasączonym - płatem. Lekko docisnąć, aby ciasto było równe (resztę kremu zostawić do ozdobienia wierzchu wuzetki).



Składniki na Czekoladową Polewę:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę. Dodać kakao, cukier i czekoladę - energicznie wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posmarować wierzch ciasta polewą i odstawić ciasto w chłodne miejsce na 30 min. Kiedy polewa będzie zimna ozdobić wuzetkę przy pomocy rękawa cukierniczego pozostałą bitą śmietaną. Dobrze schłodzić :)

19 komentarzy:

  1. Cudowne! Już sobie wyobrażam jak to musi obłędnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko! Na pewno zrobię bo odkąd to zobaczyłam nie mogę przestać o nim myśleć :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie lubię tych sklepowych wuzetek. Tym bardziej czuję się zachęcona przepisem, to będzie moje ciasto na dzień kobiet który obchodzenia w piątek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła pyszna! Bardzo wilgotne, mocno czekoladowe. Nasaczylam mocno polewa i jeszcze na wierzchu jak w przepisie. Przełożyłam mascarpone ale ze śmietanka byłoby chyba jednak lepsze. Sprawdzę w najbliższym czasie. Koleżanki się właśnie zjadają :) Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Elegancja i klasa :) znika w mgnieniu oka i trzeba wylizywac talerzyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiś błąd jest w przepisie na ciasto, to co zrobić w końcu z tymi cukrami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło o sposób przygotowania polewy? jeśli tak, już poprawiłam :) Dziękuje za czujność i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Nie, chodzi o przepis na biszkopt czekoladowy, 2 razy jest napisane co zrobić z cukrami :)

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję! Już jest poprawione :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Jakie wymiary formy? 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dawno nie jadłam a uwielbiam więc narobiłaś mi smaka :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam czegoś tak dobrego. Brak słów. To nie jest jakaś tam wuzetka czy ciasto czekoladowe... to ARCYDZIEŁO wśród ciast! Najlepszy przepis! Sprawdzone, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsza wuzetka jaką jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepsza wuzetka. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja w smaku i wyglądzie !

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsza! Ten przepis powinien dostać nobla za najlepszą wuzetke wśród wuzetek

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna. Ciasto lepsze od brownie, lżejsze, ale mokre i mega czekoladowe. Do tego ta polewa - pięknie się błyszczy i jest lepsza od czekolady samej w sobie. Bita śmietana w tym wypieku pasuje super. Najlepsza wuzetka :) w weekend robie z podwójnej porcji :D

    OdpowiedzUsuń