Spaghetti Bolognese to moje ulubione spaghetti i oprócz pizzy - ulubione danie kuchni włoskiej. W moim wydaniu odrobinę różni się od oryginału. Nie mniej - jest wyraziste, lekko ostre, mięsne, z roztopionym żółtym serem, warzywami oraz słodkim ananasem i kukurydzą. Do tego gruby, długi i pusty w środku makaron, który idealnie wypełnia się sosem - z zewnątrz i od wewnątrz.
Bardzo, bardzo, bardzo polecam!

Składniki:
- 500 g makaronu Bucatini
- 1 kg mięsa mielonego (chudego)
- 1 litrowy słoik domowego sosu pomidorowego (tutaj przepis)
- 1/2 cukini
- 1/2 ananasa z puszki (bez syropu)
- 1 czerwona papryka
- 7 pieczarek
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- zioła prowansalskie
- 1 przyprawa do wieprzowiny
- świeże zioła: oregano, tymianek
- pieprz
- 1/2 opakowania papryki słodkiej / ostrej
- starty żółty ser
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa do Spaghetti Bolognese (wedle uznania)
- 1/2 łyżeczki jarzynki
Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę, pieczarki w półplasterki - przełożyć na patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Smażyć na małym ogniu do zmięknięcia warzyw i odparowania płynów. Dodać oliwę i pokrojoną w kostkę cukinię zmieszaną z 1/2 łyżeczki jarzynki. Podsmażyć. Odstawić.

Apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńWyśmienite :-) pierwszy raz robiłam
OdpowiedzUsuńKlasyka kuchni włoskiej. REWELACYJNY przepis
OdpowiedzUsuńBon apetitte ! Dom zamieniłam we włoską chacjentę i podałam spaghetti na obiad. Bosko !
OdpowiedzUsuńŚwietne o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńI to lubię w domowych przepisach, można dodać ananasa i kukurydzę i pomodyfikowac włoskie przepisy. Smakuje lepiej w takiej wersji, smaki fajnie się uzupełniają.
OdpowiedzUsuńNajlepsze jakie jadłam
OdpowiedzUsuń