Menu górne

Czekoladowy Tort Rocher z Malinami




Elegancki i aksamitny w smaku, bardzo czekoladowy tort przypominający w smaku popularne czekoladowe pralinki Ferrero Rocher. Biszkopt idealnie rośnie bez dodatku proszku do pieczenia - jest lekki i zwarty dzięki czemu idealnie się kroi - udało mi się bez problemu uzyskać 4 płaty. 
Przez nasączenie czekoladowym ponczem staje się wilgotny i ... idealnie czekoladowy.... 
Przełożony rozpływającymi się w ustach dwoma rodzajami kremów: jednym z dodatkiem białej czekolady, drugim - nutelli, smakuje obłędnie! 
Zwieńczeniem tortu są świeże maliny zatopione w czekoladowym ganache, które delikatnie orzeźwiają deser, płatki czekoladowe  dodające mu uroku i chrupiące mini ciasteczka z czekoladą. 
Jest bardzo czekoladowo, orzechowo i chrupiąco. 
Bardzo polecam!



Składniki na Czekoladowy Biszkopt:
  •  6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  •  3/4 szklanki mąki pszennej (Basia typ 405)
  • 2/3 szklanki prawdziwego, mocnego kakao 
Białka ubić na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Miksować dopóki kryształki przestaną być wyczuwalne. Dodawać żółtka - jedno po drugim, za każdym razem delikatnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie połączyć mikserem - na najniższych obrotach, lub szpatułką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy z odpinanymi brzegami. Wyrównać. Piec przez 35-45 min. w piekarniku nagrzanym do 180*. Wyjąć i upuścić z wysokości 30 cm (dzięki temu ciasto nie opadnie, będzie równe). Pozostawić do wystygnięcia. Następnie przeciąć w poprzek na 4 płaty.

Składniki na Czekoladowy Poncz do Nasączenia:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 szklanka mleka
Czekoladę połamać do miski i zalać gorącym mlekiem.
Dodać kakao i dobrze wymieszać. Podgrzać np. w mikrofali do zagotowania. Wymieszać. Przestudzić.
Przed nałożeniem kremów, nasączać każdy płat ciasta ponczem (najmocniej środkowe płaty, najmniej płat u góry).


Składniki na Krem Czekoladowy z Nutellą:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 duże łyżki nutelli
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 3 łyżki uprażonych i zmielonych orzeszków ziemnych lub laskowych
Składniki na Krem z Białą Czekoladą:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 duża łyżka kremu o smaku białej czekolady (np. Wedlowskiego)
  • 2 łyżeczki żelatyny
Krem Czekoladowy z Nutellą: Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dalej miksując stopniowo dodawać nutellę i przesiane kakao. Dodać żelatynę, zmiksować. 
Krem z Białą Czekoladą: Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dalej miksując stopniowo dodawać krem. Dodać żelatynę, zmiksować. 
Do tortownicy dopiąć brzegi. Pierwszy nasączony płat ciasta posypać połową zmielonych orzeszków, wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejnym płatem ciasta. Nasączyć. Wyłożyć krem z Białej Czekolady, przykryć płatem ciasta. Nasączyć. Posypać pozostałymi orzeszkami i wyłożyć resztę kremu Czekoladowego z Nutellą. Przykryć ostatnim płatem ciasta. Nasączyć pozostałym ponczem. Zawinąć ciasto folią i schłodzić przez min. 6-10 godz. (najlepiej pozostawić w lodówce na noc).

 Składniki na Czekoladowy Ganache:
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1-2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do otrzymania konsystencji sosu. Zdjąć z ognia. Przestudzić - polewa zgęstnieje.

Dodatkowo:
  • 300 ml śmietanki 30% + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka żelatyny deserowej (opcjonalnie kilka kropelek czerwonwgo barwnika naturalnego)
  • mini ciasteczka z czekoladą
  • świeże maliny
  • płatki czekoladowe
  • 1 łyżeczka kakao
Dobrze schłodzony wierzch tortu oblać połową polewy czekoladowej. Schłodzić przez około 30 min. Do reszty polewy dodać łyżeczkę kakao. Dobrze wymieszać i wyłożyć na środek tortu np. tworząc serce. W grubszej warstwie polewy ułożyć maliny. Schłodzić przez około 30-40 min.
Następnie, kiedy polewy zgęstnieją odpiąć brzegi tortownicy. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i dobrze, ale krótko zmiksować. Połowę masy śmietankowej wyłożyć równomiernie na boki tortu. Przykleić płatki czekoladowe. Pozostały krem śmietankowy wymieszać z czerwonym barwnikiem i przy pomocy rękawa cukierniczego ozdobić ciasto. Udekorować mini ciasteczkami. Schłodzić przez min. 2 godz. 

 

5 komentarzy:

  1. Wygląda bosko!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort marzenie dla takich którzy kochają czekoladę. Wyszedł bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i wyszedł bardzo dobry i bardzo czekoladowy. Maliny pasują doskonale. Dzieciaki zjadły podwójne porcję z owocami co u nich jest trudne do przemycenia :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ktoś mi podpowie skąd wziąć krem o smaku białej czekolady??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W prawie każdym sklepie jest krem wedlowski z białej czekolady :) W takim małym słoiczku "Krem Wedlowski, Karmelove-Love" - smakuje jak biała czekolada. Takiego użyłam. Pozdrawiam :)

      Usuń