Menu górne

Młoda Kapusta - Tradycyjna


Zdrowa, lekka, smaczna i łatwa w przygotowaniu - Młoda Kapusta z Kiełbasą, Skwarkami i dużą ilością Cebuli. Zazwyczaj kupuję 2 duże główki, kawałek zostawiam na surówkę z młodej kapusty (przepis tutaj), a z reszty przygotowuję ten typowo letni obiadowy dodatek (doskonały do kotletów mielonych lub schabowych), chociaż jako danie samo w sobie z dodatkiem chleba czy świeżej bułeczki także smakuję świetnie. 
Nie wyobrażam sobie lata bez tej kapusty chociaż raz w tygodniu na dwa tygodnie ;)

Składniki na duży garnek:
  • 1 i 1/2 główki młodej kapusty
  • 4-5 cebuli
  • 2 laski kiełbasy
  • niewielki kawałek chudego boczku 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki jarzynki
  • 5 liści laurowych
  • kilka liści lubczyku
  • koperek (opcjonalnie)
  • sól
  • cukier
  • 3/4 szklanki wody
  • ewentualnie 1 łyżka mąki pszennej + 2 łyżki wody
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć najpierw na najmniejszej mocy palnika - tłuszcz musi się wytopić, później można nieco zwiększyć płomień. Mięso należy często mieszać. Smażyć na skwarki. Zdjąć z ognia. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu z boczku. Odstawić. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć tak jak boczek - najpierw na bardzo małym ogniu (aby wytopił się tłuszcz), później przyrumienić na większej mocy palnika. Odłożyć. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć, przekroić na pół i usunąć głąb. Drobno poszatkować i umieścić w największym domowym garnku (później kapusta zmniejszy o połowę objętość). Dodać wodę, jarzynkę, ziele, liście laurowe. Gotować, aż będzie miękka. Pod koniec dodać cebulę, lubczyk, odsączone z tłuszczu kiełbasę i skwarki (ja to robię gdy są jeszcze gorące - używam sitka). Wymieszać. Gotować jeszcze 5-10 minut. Na końcu dodać sok z cytryny, doprawic solą, cukrem do smaku. Można dodać posiekany koperek lub 2 łyżki domowego koncentratu z pomidorów. W razie potrzeby kapustę można zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.

Doskonale pasuję jako dodatek do kotletów mielonych lub schabowych (przepis tutaj) oraz młodych ziemniaków z koperkiem.

2 komentarze:

  1. Smaki domu :) i dzieciństwa. Pyszna, taka pamiętam jak robiła moja mama i babcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodałbym ze tez smak lata. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń