Spaghetti Carbonara to jedno z głównych dań kuchni włoskiej.
Kluczowym składnikiem tej potrawy jest sos - przygotowywany na bazie jajek, sera i śmietanki, oraz makaron, np. tagliatelle lub pappardelle ugotowany w odpowiedni sposób i we właściwym czasie połączony z sosem. Mój przepis jest nieco odtłuszczony, znacznie lżejszy niż oryginał.
Chociaż, jestem ogromną fanką Spaghetti Bolognese, przyznam, że Carbonara pozytywnie mnie zaskoczyła i coś czuje, że wkrótce, znowu zapragnę przypomnieć sobie jej smak.
Składniki:
- 500 g makaronu tagliatelle / pappardelle
- 250 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki mleka 2%
- 2 duże żółtka
- 1 jajko
- 200 g sera np. gouda / parmezanu
- 4 plastry szynki od Szwagra (Krakus) - podsmażona smakuje identycznie jak boczek, a jest nieporównywalnie chudsza!
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 1 ząbek czosnku
- ewentualnie świeże oregano / bazylia
Jajka, żółtka, śmietankę i mleko, odrobinę soli, szczyptę gałki umieścić w miseczce i wymieszać np. widelcem. Ser zetrzeć na małych oczkach. Szynkę pokroić w małą kostkę i podsmażyć najpierw na małym ogniu, później na większym do zrumienienia (do podsmażania ja nie używam do tego tłuszczu, szynka ma jego odrobinę i to wystarczy). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawić. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Wodę odlać i do garnka z gorącym makaronem natychmiast wlać przygotowany wcześniej sos, podsmażoną szynkę i połowę startego sera. Postawić na małym ogniu i energicznie mieszać do zgęstnienia, ale nie doprowadzając do powstania "jajecznicy". Wyłączyć ogień i dodać resztę sera, dosolić - zamieszać i podawać od razu z bazylią lub oregano.
Mniam :)
OdpowiedzUsuń