Menu górne

Spaghetti Carbonara


Spaghetti Carbonara to jedno z głównych dań kuchni włoskiej. 
Kluczowym składnikiem tej potrawy jest sos - przygotowywany na bazie jajek, sera i śmietanki,        oraz makaron, np. tagliatelle lub pappardelle ugotowany w odpowiedni sposób i we właściwym czasie połączony z sosem. Mój przepis jest nieco odtłuszczony, znacznie lżejszy niż oryginał.
Chociaż,  jestem ogromną fanką Spaghetti Bolognese, przyznam, że Carbonara pozytywnie mnie zaskoczyła i coś czuje, że wkrótce, znowu zapragnę przypomnieć sobie jej smak.



Składniki:
  • 500 g makaronu tagliatelle / pappardelle
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 2 duże żółtka
  • 1 jajko
  •  200 g sera np. gouda / parmezanu 
  • 4 plastry szynki od Szwagra (Krakus) - podsmażona smakuje identycznie jak boczek, a jest nieporównywalnie chudsza!
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • ewentualnie świeże oregano / bazylia
Jajka, żółtka, śmietankę i mleko, odrobinę soli, szczyptę gałki umieścić w miseczce i wymieszać np. widelcem. Ser zetrzeć na małych oczkach. Szynkę pokroić w małą kostkę i podsmażyć najpierw na małym ogniu, później na większym do zrumienienia (do podsmażania ja nie używam do tego tłuszczu, szynka ma jego odrobinę i to wystarczy). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawić. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Wodę odlać i do garnka z gorącym makaronem natychmiast wlać przygotowany wcześniej sos, podsmażoną szynkę i połowę startego sera. Postawić na małym ogniu i energicznie mieszać do zgęstnienia, ale nie doprowadzając do powstania "jajecznicy". Wyłączyć ogień i dodać resztę sera, dosolić - zamieszać i podawać od razu z bazylią lub oregano.

1 komentarz: