Menu górne

Ciasto Drożdżowe z Rodzynkami i Orzechową Kruszonką


Domowe, pieczone z sercem...Zapraszam po przepis na najlepsze Ciasto Drożdżowe z Rodzynkami. Pachnie bajecznie. Jest mięciutkie i wilgotne za sprawą nasączonych
 rumem rodzynek i dodatku water roux.
 Oznacza to również, że na długo zachowuje świeżość.
 Jestem bardziej niż pewna, że zakochacie się w nim tak mocno jak ja. 
Wierzch i spód ciasta posypałam orzechową kruszonką co uatrakcyjnia konsystencję wypieku. Baaaardzo polecam na rodzinny, domowy weekend :)
 
 
 
 

Składniki na bardzo dużą blaszkę (lub dwie długie keksówki):
  • 40 g drożdży świeżych
  • 5 szklanek mąki pszennej + 3 łyżki
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru + 2 łyżki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 5 łyżek oleju
  • 60 g masła 
  • 2-3 łyżki water roux (1/4 szklanki maki, 3/4 szklanki wody)
  • szczypta soli
  • 3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki ciemnego rumu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel esencji rumowej
Składniki na Orzechową Kruszonkę:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 70 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru

Dzień wcześniej rodzynki przelać wrzątkiem. Umieścić w miseczce, wlać sok z cytryny, rum i esencję. Wymieszać. Owinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Co kilka godzin - przemieszać.
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru i połowę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszać. Przykryć talerzem lub pokrywką i odstawić na 15-20 min. 
W międzyczasie do garnuszka wsypać 1/4 szklanki mąki oraz wlać 1/2 szklanki wody. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika do zgęstnienia. Dolać pozostałą wodę i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Kiedy zacznie się "gotować" - zdjąć z ognia. Przestudzić pod przykryciem.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto przy użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem (może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi lub potroi objętość.
 Pod koniec czasu wyrastania przygotować kruszonkę orzechową. Orzechy zblendować na drobniejsze kawałki. Masło zagnieść z mąką i cukrem na kruszonkę. Dodać orzechy - ponownie połączyć składniki.

Wyrośnięte ciasto dobrze zagnieść. Dodać rodzynki. Ponownie zagnieść, tak aby rodzynki równomiernie rozeszły się w masie drożdżowej.

Dno dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia posypać odrobiną kruszonki. Wyłożyć ciasto, wyrównać (można pomóc sobie lekko zwilżając dłonie). Ciasto powinno sięgać do maksymalnie 3/4 wysokości formy. Owinąć formę folią spożywczą i odstawić ciasto na 45 min. Po tym czasie folię usunąć, a wierzch posypać pozostałą kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 55 min. Wyjąć i natychmiast przykryć wilgotną, czystą lnianą ściereczką. Po 15 min. można ją zdjąć.

 


Podobne przepisy:


Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką


http://natomamochote.blogspot.com/2018/09/drozdzowe-rogaliki-z-czekolada-i.html

 
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką

https://natomamochote.blogspot.com/2019/04/kajmakowe-rogaliki-z-orzechami-i.html


https://natomamochote.blogspot.com/2018/11/drozdzowy-warkocz-z-serem.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/czekoladowe-drozdzowe.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/babcine-ciasto-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/dyniowe-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/05/drozdzowa-strucla-z-marmolada-i-masa.html

Drożdżowa Baba Ponczowa
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/drozdzowa-baba-ponczowa.html



11 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, drożdżowe pyszne. Pół blaszki znikło niecwiafomo kiedy a jeszcze wieczór się nie skonczyl i bedzie nie jedna herbatka. Oby starczylo na jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, będę robić znowu na weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejciu jakie to pyszne ! Przypomina mi drozdzowe babci ;) aż sie lezka zakreciła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam jeszcze tak dobrego ciasta na drozdzach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam dzisiaj i jest wspaniałe. Jestem Pani ogromną fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po upieczeniu wyciągnąć z blaszki czy studzić w niej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Studzę w blaszce, ustawiam ją na kratce, żeby nie zaparowało od spodu. Jeszcze gorące ciasto przykrywam na kilka minut wilgotną lnianą ściereczką. Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)