Domowe, pieczone z sercem...Zapraszam po przepis na najlepsze Ciasto Drożdżowe z Rodzynkami. Pachnie bajecznie. Jest mięciutkie i wilgotne za sprawą nasączonych
rumem rodzynek i dodatku water roux.
Oznacza to również, że na długo zachowuje świeżość.
Jestem bardziej niż pewna, że zakochacie się w nim tak mocno jak ja.
Wierzch i spód ciasta posypałam orzechową kruszonką co uatrakcyjnia konsystencję wypieku. Baaaardzo polecam na rodzinny, domowy weekend :)
- 40 g drożdży świeżych
- 5 szklanek mąki pszennej + 3 łyżki
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- 1 łyżeczka smalcu
- 5 łyżek oleju
- 60 g masła
- 2-3 łyżki water roux (1/4 szklanki maki, 3/4 szklanki wody)
- szczypta soli
- 3 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki ciemnego rumu
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropel esencji rumowej
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 70 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
Dzień wcześniej rodzynki przelać wrzątkiem. Umieścić w miseczce, wlać sok z cytryny, rum i esencję. Wymieszać. Owinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Co kilka godzin - przemieszać.

W międzyczasie do garnuszka wsypać 1/4 szklanki mąki oraz wlać 1/2 szklanki wody. Podgrzewać na najmniejszej mocy palnika do zgęstnienia. Dolać pozostałą wodę i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Kiedy zacznie się "gotować" - zdjąć z ognia. Przestudzić pod przykryciem.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto przy użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem (może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi lub potroi objętość.
Pod koniec czasu wyrastania przygotować kruszonkę orzechową. Orzechy zblendować na drobniejsze kawałki. Masło zagnieść z mąką i cukrem na kruszonkę. Dodać orzechy - ponownie połączyć składniki.

Dno dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia posypać odrobiną kruszonki. Wyłożyć ciasto, wyrównać (można pomóc sobie lekko zwilżając dłonie). Ciasto powinno sięgać do maksymalnie 3/4 wysokości formy. Owinąć formę folią spożywczą i odstawić ciasto na 45 min. Po tym czasie folię usunąć, a wierzch posypać pozostałą kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 55 min. Wyjąć i natychmiast przykryć wilgotną, czystą lnianą ściereczką. Po 15 min. można ją zdjąć.
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Śmietankowe Drożdżowe
Drożdżowa Strucla z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką
Strucla z Makiem
Serowo-Makowe Ciasto Drożdżowe z Morelami i Malinami
uwielbiam domowe drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńBędę robić :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, drożdżowe pyszne. Pół blaszki znikło niecwiafomo kiedy a jeszcze wieczór się nie skonczyl i bedzie nie jedna herbatka. Oby starczylo na jutro ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, będę robić znowu na weekend
OdpowiedzUsuńO jejciu jakie to pyszne ! Przypomina mi drozdzowe babci ;) aż sie lezka zakreciła.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tak dobrego ciasta na drozdzach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiekłam dzisiaj i jest wspaniałe. Jestem Pani ogromną fanką :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada wybornie
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu wyciągnąć z blaszki czy studzić w niej?
OdpowiedzUsuńStudzę w blaszce, ustawiam ją na kratce, żeby nie zaparowało od spodu. Jeszcze gorące ciasto przykrywam na kilka minut wilgotną lnianą ściereczką. Pozdrawiam :)
Usuń