Menu górne

Burgery Wołowe, Najlepsze


Dziś mam dla Was przepis na najlepszego burgera jakiego można sobie wymarzyć. 
Sekret tkwi w dobrych składnikach, najważniejsze jest odpowiednio dobrane i przyprawione mięso. Musi mieć odpowiednią grubość, być dobrze wysmażone, a soczyste w środku.  
 Druga ważna kwestia to ser żółty. Nie może to być pierwszy lepszy schwytany po otworzeniu lodówki. Według mojego brata to właśnie ser uwydatnia całość, łączy swoją konsystencją resztę
 i robi tu "dobrą robotę". 
 Do wyposażenia trzeba dołożyć także coś do pochrupania,
 czyli świeże warzywa, które odpowiednio orzeźwią całość. 
Ważne są także bułki. Najbardziej nadają się tutaj typowe bułki hamburgerowe lub brioche.
 Przygotowanie burgerów jest szybkie i proste, wystarczy trzymać się przepisu na podstawowe składniki i puścić wodzę fantazji odnośnie dodatków! 
U nas były w wersji ostrej za sprawą jalapeno, przełamane słodką, 
orientalną nutą dzięki mango z curry.
Baaaardzo, baaardzo polecam!
 

Składniki na 6 sztuk kotletów wołowych do hamburgerów:
  • 800 g mięsa mielonego wołowego (100%)
  • 1 płaska łyżeczka musztardy w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • duża szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 duża cebula lub dwie średnie
  • 2 jajka
  • olej do smażenia (odrobina)
Mięso umieścić w misce. Dodać musztardę w proszku, paprykę, sól, pieprz oraz jajka. Następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach cebule - bezpośrednio do miski. Wszystko dobrze wymieszać. Deskę do krojenia wyłożyć folią aluminiową - tak, aby pokrywała jej powierzchnię. Z mięsa formować duże kul, przekładać na folię i rozpłaszczać jak najcieniej. Przenosić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (można przekładać kotlety rękami lub podnosząc je na foli, tak aby się nie porozrywały). 
Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

BRIOCHE CZY TYPOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW Z SEZAMEM?
 
Składniki na Brioche (wyszło mi 8 sztuk):
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 14 g drożdży suszonych
  • 80 g masła
Dodatkowo: 1 małe jajko, 1/3 szklanki mleka
Masło roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać jajko, lekko ocieplone mleko i wyrabiać całość do względnego połączenia. Następnie dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do drożdżowego - dodawać masło. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. 
Po tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować kulkę, a następnie rozwałkować ją na kształt koła. Zwinąć jak naleśnik wkładając końce pod spód bułki - znów tworząc kulkę. Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią lub lnianą ściereczką i odstawić na 45 min. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka. Piec z termoobiegiem przez około 25 min. w temperaturze 190*. Wyjąć wystudzić na kratce. 

Składniki na Bułki do Hamburgerów z Sezamem (8 sztuk):
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 duże jajko
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 duże łyżki cukru
  • 50 g masła
Dodatkowo: 1 małe jajko, 1/3 szklanki mleka, sezam

Masło roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Mąkę przesiać do dużej miski. Wymieszać z drożdżami, mlekiem w proszku, solą i cukrem. Dodać jajko, lekko ocieplone mleko i wyrabiać całość do względnego połączenia. Następnie dalej zagniatając lub wyrabiając masę mikserem z końcówkami do drożdżowego - dodawać masło. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować kulkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią lub lnianą ściereczką i pozostawić na 35 min. do podrośnięcia.
Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem. Piec z termoobiegiem przez około 15-20 min. w temperaturze 200*. Wyjąć wystudzić na kratce.
Pozostałe składniki:
  • 6 bułek do hamburgerów (domowe z przepisu wybranego przepisu powyżej lub kupne)
  • ser cheddar (może być topiony w plasterkach)
  • sałata lodowa
  • papryczki jalapeno
  • cebula czerwona lub biała
  • pomidor
  • ogórek kiszony / konserwowy
  • 6 plasterków boczku wędzonego, parzonego lub szynki od szwagra
  •  ketchup
  • sos curry z miodem
  • sos jalapeno
Szynkę lub boczek podsmażyć na patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym. Bułki do hamburgerów przekroić na pół. Ułożyć na suchej patelni i podgrzewać na małej mocy palnika do zarumienienia od wewnątrz, następnie chwilę podgrzać z zewnątrz. Spód bułki posmarować ulubionym sosem, ułożyć sałatę, cebulę. Kotleta wołowego położyć na talerzu. Na jego wierzchu ułożyć dwa plasterki sera i podsmażony boczek lub szynkę. Podgrzać w mikrofali. Gorącego kotleta przełożyć na bułkę. Dołożyć pomidora, ogórka, papryczki jalapeno. Całość przykryć górną częścią bułki posmarowaną od wewnątrz ulubionym sosem. 

Oczywiście z dodatkami możecie kombinować - to tylko moja propozycja ;) 

Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/fishburger.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/kebab-po-polsku-najlepszy.html

Hamburgery Amerykańskie 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/08/hamburgery-amerykanskie.html

 Domowe Hot Dogi - Najlepsze

http://natomamochote.blogspot.com/2018/06/domowe-hot-dogi-najlepsze.html

3 komentarze:

  1. Pożarłbym takie ! Burger jak się patrzy

    OdpowiedzUsuń
  2. przez Panią moje dzieci ciągle zmuszają mnie do ich robienia. A że domowe to i zdrowe więc ulegam

    OdpowiedzUsuń
  3. przez ten przepis zaoszczędziliśmy na drivie;) domowe, wiemy co jemy i kombinujemy z dodatkami. Super przepis ❤

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)