Menu górne

Żeberka z Grilla - Miękkie i Soczyste

 

Grillowane żeberka? Zły pomysł? Tak słyszałam od sprzedawcy w sklepie mięsnym, który złapał się za głowę jak usłyszał co chce z nimi zrobić 😅 No, ale cóż.. ja nie dam rady? 😎 Pierwsze co zrobiłam to zajrzałam do internetu sprawdzić jak popularne są żeberka z grilla i jakie sposoby na ich przygotowanie dominują. Popatrzyłam, poczytałam... zebrałam szczękę z podłogi... - w większości czas grillowania to 25 minut.. W mojej rodzinie nikt za surowym, krwistym mięsem nie przepada, więc poszłam na żywioł po swojemu. 

Mięso zamarynowałam jak to na żeberka przystało -  w marynacie z dodatkiem miodu, opiekałam na rozgrzanym grillu przez dłuższą chwilę, a później wylądowały na ruszcie zapakowane w folie aluminiową. Słychać było jak wszystko bulgocze wewnątrz, to już dobry zwiastun. Po odwinięciu foli, były mega miękkie, delikatne i bardzo soczyste - w sumie idealne do podania od razu, ale ja jeszcze je położyłam na grillu, żeby stały się bardziej chrupiące z zewnątrz. Jaki płynie morał z tej "smacznej bajki"? Każde mięso wrzucone na ruszt może być perfekcyjnie miękkie i jednocześnie dobrze przypieczone, pełne aromatu jaki powstaje przez pieczenie na grillu. Po za tym, latem, obiad przygotowywany na świeżym powietrzu to już urok sam w sobie :) Trzeba tylko chcieć i próbować.  Poniżej jeszcze dla Was filmik 💗

FILMIK:

Składniki:

  • 4 duże kąty-żeberka (do podziału na mniejsze porcje)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka kropel oleju sezamowego 
  • 1 duża łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 przyprawy do żeberek w miodzie
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie woda lub pepsi, 1-2 łyżki

Każdy kawał mięsa umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, porcje - "wzdłuż żeber" (u mnie porcja to 2 żebra). W garnuszku umieścić wszystkie przyprawy, olej i rozgnieciony nożem czosnek. Wymieszać. Marynata powinna być gęsta, idealna do wcierania w mięsa, jednak jeśli czujecie, że jest zbyt gęsta, możecie dodać 1-2 łyżki wody lub pepsi (ta druga dodatkowo przyśpieszy szybkość kruszenia mięsa). Zamarynowane żeberka umieścić w misce pod przykryciem i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, co jakiś czas można do nich zajrzeć i je przemieszać. 

Kolejnego dnia, stosunkowo wcześniej, rozpalić grilla. Węgiel, brykiet czy co tam chcecie musi być rozżarzony, kratka do grillowania wysoko na żarem. Na ruszcie obsmażać żeberka około 40 min., często obracając, aby się nie przypaliły zbyt mocno. Tutaj chodzi o zamknięcie porów w mięsie i jego mocne zarumienienie (Czytaliście opis? Wyobraźcie sobie teraz, że przekładacie je już na talerz po 20 min... 😅 .. ta przygoda trwa dłużej 😎). Teraz żeberka przekładamy na tacę, a z tacy pakujemy w folię aluminiową. Mi wyszły 3 "srebrne pakunki", w każdym po 4 porcje żeberek. Kładziemy ostrożnie na grillu i zamykamy jego pokrywę. U mnie po 10 minutach temperatura wewnątrz osiągnęła około 200*. Dusiłam żeberka przez około 1,5-2 godz., co 30 min, obracałam "paczuszki" na drugą stronę (uwaga! są gorące, polecam grube, kuchenne rękawiczki, widelce czy inne akcesoria się nie nadają - mogą przedziurawić folię). Przyznam się też, że w międzyczasie dosypałam trochę węgla - żeberka są szczelnie owinięte folią, więc nic im się nie stanie, nie martwicie się. Po tym czasie zdjęłam srebrne paczuszki i przełożyłam na tacę. Żeberka powinny być idealne - można od razu podawać, albo jak ja wrzucić jeszcze - już bez folii - na grilla (tylko tutaj węgiel musi być dobrze rozgrzany, a nie tai dosypany chwilę przed). Podpiec/podsuszyć je jeszcze przez 15 min z zewnątrz. Bedę chrupiące. Smacznego!!!


Podobne przepisy:


Żeberka / Kąty z Domowymi Pampuchami i Buraczkami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/zeberka-katy-z-domowymi-pampuchami-i.html

Kociołek Myśliwski (Garnek z Ogniska)

 
Grillowana Wieprzowina

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/grillowana-wieprzowina.html

Greckie Kofty

Słodko-Ostre Szaszłyki z Kurczaka

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/sodko-ostre-szaszyki-z-kurczaka.html

Domowa Shoarma

https://natomamochote.blogspot.com/2017/10/domowa-shoarma.html

Drobiowe Szaszłyki z Ryżem i Warzywami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/drobiowe-szaszyki-z-ryzem-i-warzywami.html



5 komentarzy:

  1. Super, super, super!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za filmik, ślinka leciała to żeberka poszły na grilla. Wszystko wg przepisu, bo nigdy wcześniej tak ich przyrządzać nie próbowałem. Kruche mięsko, soczyste i aromatyczne. Pieczone nad drewnem. Będę robić częściej i czekam na więcej mięsnych inspiracji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo dziękuję za wiadomość :) Bardzo się cieszę, że się tak wspaniale udały!

      Usuń
  3. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem tak pysznych żeberek, nie zwlekajcie. Na stronie internetowej kupicie wszystkie niezbędne akcesoria na grilla.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)