Menu górne

Tradycyjny Kotlet Schabowy z Kością


Podobno schab smażony z kością smakuje zupełnie inaczej. Coś w tym jest i może to nie tylko siła sugestii .... ;) Wieprzowina z wkładką powinna być dzielona na grubsze plastry, delikatnie rozbijana, moczona w mleku, w odpowiedni sposób panierowana i smażona tradycyjnie na smalcu. Po usmażeniu panierka powinna być bardzo chrupiąca, lekka, pełna "bąbelków" i jakby "nadmuchana" czego dowodem jest jej oddzielanie się od mięsa, które z kolei cechuje niezwykła soczystość i kruchość. 


Składniki:
  • duży kawałek schabu wieprzowego z kością 
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta (najlepiej przygotowana samodzielnie w domu - ja często wrzucam suche, pokrojone kajzerki do blendera)
  • mleko 2%
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie, nie zawsze go dodaje)
  • świeża natka pietruszki
  • 2 paczki smalcu
Schab z kością umyć, osuszyć. Podzielić na porcje przy użyciu bardzo ostrego noża lub tasaka (zachowując ostrożność!) - mi zwykle wychodzi 8 grubych, około 2,5 cm plastrów. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem z obu stron, po czym ponakłuwać widelcem. Schab nie powinien być zbyt cienki. Lekko posolić. Przełożyć do miski, zalać mlekiem do całkowitego przykrycia mięsa. Owinąć naczynie folią i odstawić do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia - mleko odlać. Plastry schabu obtaczać kolejno w mące pszennej (można dodać do niej szczyptę pieprzu), rozbełtanych, lekko osolonych jajkach i bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzać smalec. Na gorący tłuszcz przełożyć mięso. Smażyć przez 1-2 min na wysokiej mocy palnika, po czym zmniejszyć ogień do minimum, a patelnię przykryć pokrywką. Po około 5-6 min. zdjąć pokrywkę, a po chwili odwrócić mięso na drugą stronę. Smażyć do zarumienienia. na średniej mocy palnika. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać świeżą natką pietruszki. 


Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/kotlet-schabowy-w-serowej-panierce.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/grillowana-wieprzowina.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/devolay-z-serem-i-kurkami.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/tradycyjne-kotlety-mielone.html

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/prozony-schab-z-cebulka-i-podpiekanymi.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/schab-duszony-z-pieczarkami-i-cebula.html


http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/filety-z-kurczaka-w-panierce.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/soczyste-filety-z-kurczaka-z-kapusta.html

 
Filet z Kurczaka i Kurki w Sosie Serowo-Śmietankowym

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/filet-z-kurczaka-i-kurki-w-sosie-serowo.html









5 komentarzy:

  1. Zawsze moczę w mleku, ale z mąką jeszcze nie próbowałam. Fajny pomysł z podduszaniem i odparowywaniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiła mi Pani ochoty na taki obiad. Ja czasem wrzucam podczas smażenia czosnek, ale nie każdy tak lubi (chyba tylko ja :p). Mają wtedy trochę inny smak. Tak czy tak przepis super, zdjęcia apetyczne i jutro robię taki obiad dla całej rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny. Klasyka polskiej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. I taki najlepszy. Koniecznie w mleku

    OdpowiedzUsuń
  5. Kunszt polskiej kuchni. Pyszny przepis. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)