Menu górne

Tradycyjne Kotlety Mielone




Tradycyjne, polskie mielone kotlety. Z dodatkiem tylko naturalnych składników. 
Aromatyczne, soczyste, dobrze wysmażone - znakomite. 

https://natomamochote.blogspot.com/2016/06/botwinka.html

Według mnie najlepiej pasują do młodych ziemniaków z odrobiną skwarek i koperku, młodej kapusty i botwinki do popicia (KLIK)
 Bardzo polecam takie połączenia :)

 


Składniki:
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (wybrałam chude od szynki)
  • 2 duże szczypty soli
  • 2/3 łyżeczki pieprzu
  • 8 liści lubczyku
  • 2 duże cebule
  • odrobina masła / smalcu
  • 2 jajka
  • 1 bułka, kajzerka (może być taka 2-3 dniowa)
  • 1/2 szklanki mleka
  • bułka tarta

Kajzerkę połamać na mniejsze części i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić do zmięknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na małej mocy palnika i niewielkiej ilości smalcu lub masła. Kiedy będzie złota - zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Mięso umieścić w misce. Dodać posiekany lubczyk, sól i pieprz - wymieszać. Dodać namoczoną w mleku i zblendowaną bułkę, jajka i cebulę. Dobrze połączyć składniki. Wstawić miskę do lodówki na min. 30 minut. 
Po tym czasie formować kotlety mielone - można pomóc sobie lekko zwilżając ręce wodą. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Wrzucić kotlety na mocno rozgrzany tłuszcz. Po chwili ustawić moc palnika na znacznie mniejszą. Smażyć powoli kotlety do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę zwiększając moc palnika. Analogicznie - po krótkiej chwili znów zmniejszamy moc palnika i smazymy kotlety, aż będą intensywnie rumiane i dobrze wysmażone w srodku. Całość powinna trwać około 10-12 minut. Odsaczyc na ręczniku papierowym.

Podałam z ziemniakami i skwarkami oraz dużą ilością koperku. W tej kompozycji nie może zabraknąć Młodej Kapusty i Botwinki.

Botwinkę można podać na pierwsze danie z ziemniakami lub jak ja - bez nich, do popicia.
 


Podobne przepisy:

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/domowe-pampuchy.html
 
Kotlety Mielone z Grilla
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/kotlety-mielone.html

  
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/botwinka.html

1 komentarz:

  1. Często u nas w domu jest botwinka a na drugie wlasnie mielone z kapustą

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)