Tradycyjne, polskie mielone kotlety. Z dodatkiem tylko naturalnych składników.
Aromatyczne, soczyste, dobrze wysmażone - znakomite.
Według mnie najlepiej pasują do młodych ziemniaków z odrobiną skwarek i koperku, młodej kapusty i botwinki do popicia (KLIK)
Bardzo polecam takie połączenia :)
Składniki:
- 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (wybrałam chude od szynki)
- 2 duże szczypty soli
- 2/3 łyżeczki pieprzu
- 8 liści lubczyku
- 2 duże cebule
- odrobina masła / smalcu
- 2 jajka
- 1 bułka, kajzerka (może być taka 2-3 dniowa)
- 1/2 szklanki mleka
- bułka tarta
Kajzerkę połamać na mniejsze części i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić do zmięknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na małej mocy palnika i niewielkiej ilości smalcu lub masła. Kiedy będzie złota - zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Mięso umieścić w misce. Dodać posiekany lubczyk, sól i pieprz - wymieszać. Dodać namoczoną w mleku i zblendowaną bułkę, jajka i cebulę. Dobrze połączyć składniki. Wstawić miskę do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie formować kotlety mielone - można pomóc sobie lekko zwilżając ręce wodą. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Wrzucić kotlety na mocno rozgrzany tłuszcz. Po chwili ustawić moc palnika na znacznie mniejszą. Smażyć powoli kotlety do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę zwiększając moc palnika. Analogicznie - po krótkiej chwili znów zmniejszamy moc palnika i smazymy kotlety, aż będą intensywnie rumiane i dobrze wysmażone w srodku. Całość powinna trwać około 10-12 minut. Odsaczyc na ręczniku papierowym.
Podałam z ziemniakami i skwarkami oraz dużą ilością koperku. W tej kompozycji nie może zabraknąć Młodej Kapusty i Botwinki.
Często u nas w domu jest botwinka a na drugie wlasnie mielone z kapustą
OdpowiedzUsuń