Najlepsza Masa Serowa na jakiej można upiec sernik (nie licząc Masy do "Sernika Niebiańskiego":)
Dodatek mleka skondensowanego i śmietanki, a także pieczenie ciasta w kąpieli wodnej
sprawia, że masa jest niezwykle kremowa, mazista, smarowna (bez dodatku nawet odrobiny masła!) - doskonała. Prawie wszystkie serniki piekę właśnie z tymi dodatkami.
Są niezrównanie dobre, zawsze tak samo pyszne.
Tym razem proponuje Wam przepis na Sernik White Snickers (wiecie, że mam słabość do tych batoników...) Na upieczony sernik wyłożyłam lekki krem z białej czekolady, który z dodatkiem prażonych orzeszków i sosu toffi jest nieziemski w smaku. A jakby tego było mało - podstawę stanowi rozpływające się w ustach ciasto z kawałkami orzeszków. Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że warto upiec ten sernik jak najszybciej :)
Składniki na Kruche Ciasto z Orzeszkami:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 50 g masła
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki podprażonych orzeszków ziemnych solonych
Mąki przesiać z proszkiem i zagnieść z masłem do momentu uzyskania
"sypkiej masy". Następnie dodać cukier - zagnieść. Kolejno dodać sól,
żółtko i jogurt. Tortownice wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić równo
ciastem spód i powciskać w niego podprażone orzeszki. Schłodzić co najmniej 1 godz. w lodówce.
Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 15-20 min. - do czasu zezłocenia. W tym czasie przygotować masę serową.
Składniki na Masę Serową:
- 1 kg twarogu mielonego (użyłam twarogu, który miał tylko 6% tłuszczu, a i tak sernik wyszedł idealnie kremowy)
- 200 g śmietanki 36%
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duża łyżka proszku budyniowego śmietankowego rozprowadzonego w 3 łyżkach mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i krótko, ale dobrze połączyć.
Masę wyłożyć na upieczony kruchy spód.
Piekarnik nagrzać do 150*. Na dole ułożyć blachę wypełnioną gorącą wodą, nad nią umieścić np. kratkę na której należy umieścić sernik. Jest on pieczony tzw. kąpieli wodnej / nad parą przez co nie urośnie, ale będzie bardzo kremowy, smarowny - doskonały. Piec 60-70 min. Wyjąć, przestudzić i odstawić na minimum 12 godzin w chłodne miejsce np. do lodówki (uprzednio owinąć folią spożywczą). Masa serowa musi się ściąć.
Składniki na Krem White Snickers
- 1/2 tabliczki białej czekolady (lub o rządek kostek więcej ;)
- 250 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 2 łyżeczki cukru
- sos toffi lub rozpuszczona czekolada do polania wierzchu
Czekoladę połamać do miseczki. Śmietankę przelać do garnuszka i podgrzewać. Tuż przed "zawrzeniem" zdjąć z ognia i zalać czekoladę. Po 1 min. zamieszać do połączenia się składników. Odstawić do przestudzenia. Miseczkę owinąć folią i odstawić na 12 h. do lodówki.
Po tym czasie śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić fantazyjnie gotowe ciasto. Wstawić do lodowki. Orzeszki przełożyć na suchą patelnię i podpiec na małym ogniu do lekkiego zarumienienia. Dodać 2 łyżeczki cukru i podgrzać jeszcze chwilkę potrząsając patelnią. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Ozdobić sernik. Polać sosem toffi lub rozpuszczoną białą/mleczną/gorzką czekoladą.
Sernik o smaku White Snickers przechowywać owinięty folią w lodówce.
Spróbujcie także:
Sos Toffi / Karmelowy (na śmietance)
Caramel Cappuccino - Kawa z Sosem Toffi
Kawa Migdałowa
Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku
Domowa Bananowa Gronola
Ciasto z Bananami, Solonym Karmelem i Bitą Śmietaną
Oto Najcudowniejsze ciasto świata. Moje ulubione. Kocham ten przepis!
OdpowiedzUsuńMój ulubiony 😍❤💓
OdpowiedzUsuńKocham ten sernik. Jest cudny
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze białego snickersa ale jeśli smakuje jak ten serkik to już go kocham. Pyszny, kremowy, delikatny i ten karmel i orzechy. Obłedny
OdpowiedzUsuńPyszny
OdpowiedzUsuńChciałabym ograniczyć troszkę kaloryczność tego sernika - czy mogę pominąć mleczko skondensowane ?
OdpowiedzUsuńTo już jest wersja "lekka" :D w oryginalnej dodaje się jeszcze masło, a zamiast śmietanki - mascarpone. Dla mnie za tłusty i ciężki w smaku. Stąd moja modyfikacja.
UsuńAle jeśli pominie Pani całkowicie mleko - nie będzie miał takiego smaku i konsystencji - trzeba wlać chociaż pół puszki (też tak czasami robię, jeśli resztę chce zużyć np. jako polewę do kaw :D - przechowujemy przelane do szklanego słoiczka, w lodówce :) Pozdrawiam!
muszę koniecznie wypróbować, nie jest to takie skomplikowane jak myślałam
OdpowiedzUsuń