Sajgonki, jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Chrupiące z zewnątrz, o wyjątkowym przepysznym mięsno-warzywnym wnętrzu. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż można się spodziewać! Bardzo polecam!
- 20 arkuszy papieru ryżowego
- 250-300 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 1pęczek szczypiorku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2/3 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego (np. grzybowego)
- 4-5 grzybków mun
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- olej
Grzyby namoczyć. Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso mielone doprawić pieprzem (1 płaska łyżeczka) i usmażyć na suchej patelni (puści swój tłuszcz). Przestudzić. Dodać drobno posiekany szczypiorek, startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę, posiekane grzyby, ugotowany ryż. Dodać jajko, sosy sojowe i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Arkusze papieru kolejno lekko moczyć w wodzie, na środek nakładać łyżkę farszu i zawinąć jak sajgonki.Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub gorącym chińskim rosołem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)