Menu górne

Sernik Śmietankowo-Jagodowy


Aksamitna i bardzo kremowa masa jagodowa i śmietankowa przykryta jagodową frużeliną,
 bitą śmietaną, a na koniec posypana kruchutkimi bezami. 
A wszystko otoczone rozpływającym się w ustach ciastem.
 Bardzo polecam!


Składniki na Kruche Ciasto:
  • 180 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka (białka można wykorzystać do bez)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
Zimne masło zagnieść z mąkami na sypki proszek, Dodać pozostałe składniki i  zagnieść ciasto. Rozwałkować trochę ponad wielkość tortownicy (26 cm). Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto. Lekko docisnąć do dna i brzegów. Schłodzić przez min. 1 godz. Ponakłuwać i piec przez 25 min. w 190*, do zezłocenia. Wyjąć.

Składniki na masę Serową Śmietankowo-Jagodową:
  • 1 kg twarogu na sernik (mielonego)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 budyniu śmietankowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jagód (mrożone - rozmrozić)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki 30%
Twaróg, mleko skondensowane, cukry, budyń, jajka i śmietankę umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. 
Jagody  rozetrzeć łyżką w miseczce. Dodać 5-6 łyżek masy serowej - wymieszać.
Do formy z upieczonym ciastem (może być jeszcze ciepłe) przelać całą masę śmietankową. Następnie łyżeczka układać kleksy z masy serowej jagodowej. 
Piekarnik nagrzać do 160*. Na dnie ułożyć blachę do pieczenia wypełnioną wodą. Sernik piec na kratce - na środkowej wysokości. Wyjąć po około 1 godz. i 10 min. 
Przestudzić i odstawić w zimne miejsce na min. 10 godz (całą noc).

Składniki na Frużelinę Jagodową, Bitą Śmietanę i Bezy:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka jagód
  • 4 łyżki cukru (lub mniej)
  • kruche bezy (tutaj przepis)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + woda
Żelatynę spożywczą zalać wodą - tylko do przykrycia i odstawić na 5 min. 
 Jagody z 3 łyżkami cukru rozetrzeć lekko łyżką. Podgrzać na patelni - na małej mocy palnika. Dodać rozpuszczoną w odrobinę wody mąkę ziemniaczaną. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do połączenia składników. Przestudzić, a następnie przelać 3/4 na wierzch sernika (resztę pozostawić w temperaturze pokojowej - przyda się później). Wyrównać. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. 
Śmietankę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Pod koniec dodać żelatynę deserową - zmiksować. Na warstwę frużeliny wyłożyć 3/4 bitej śmietany - wyrównać. 
Następnie wierzch udekorować pozostałą frużeliną i pozostałą bitą śmietaną. Na koniec poukładać przepołowione bezy (można powciskać w kleksy z bitej śmietany). Schłodzić przez min. 1 godz.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

4 komentarze:

  1. co za wspaniałość :D pochłonęłabym całą blachę ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uraczył nas w Wielkanoc. Pyszny, kremowy i delikatny. Z jagodami mocno schłodzone smakował jak domowe lody na kruchym cieście :) Polecam niezdecydowanym

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to dobre, nie żałuję że wykorzystałam resztki jagód z tamtego roku :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)