Sałatka Grecka... dietetyczna, lekka, zdrowa i szybka w przygotowaniu. W sezonie na świeże warzywa grzechem jest jej nie spróbować. Ja robię ją bardzo często, to zdecydowanie moja ulubiona "letnia" sałatka. Doskonała sama w sobie, to idealny lekki lunch, obiad czy kolacja. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięs czy ryb z grilla, a także tortilli.
Składniki:
- 1 duże opakowanie mix sałat lub sałata lodowa
- 4 pomidory / pomidorki koktajlowe
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- szczypiorek
- oliwki zielone
- suszone pomidory
- świeże oregano, lubczyk
- ser mozzarella / ser Feta
Dip:
- 2 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o smaku chilli)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej / miodowej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotować dip - zmieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić na 5-10 minut. Pomidory pokroić w ćwiartki, cebule w piórka, paprykę i suszone pomidory w paski. Przepołowić oliwki. Posiekać szczypiorek i zioła. Dodać do pokruszonej sałaty lodowej lub mixu sałat. Zalać dipem i dobrze wymieszać. Ser okroić w kostkę, dodać do sałatki, delikatnie przemieszać. Podawać od razu.
Po zimie trzeba się taką sałatką podładowac xd
OdpowiedzUsuń