Menu górne

Dżem Rabarbarowo-Truskawkowy


Jeden z moich ulubionych domowych dżemów. Słodziutkie truskawki i lekko kwaśny różowy rabarbar. To połączenie nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje. Za goframi z bitą śmietaną i dżemem rabarbarowo- truskawkowym tęskniłam całą zimę. Świetnie wzbogaca smak ciast, naleśników, czy innych deserów. Póki jeszcze są truskawki - wypróbujcie koniecznie!
Bardzo, bardzo, bardzo polecam!

Składniki na około 8 słoiczków:
  • 1,5 kg truskawek
  • 1,5 kg rabarbaru różowego (malinowego)
  • 500 g cukru żelującego 3:1 (użyłam Diamant)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
 Umyte i odszypułkowane truskawki pokroić w ćwiartki i zasypać cukrem żelującym. Odstawić na min. 6 godzin w chłodne miejsce. Rabarbar umyć i pokroić w 2 cm. kawałki. Zasypać 1/2 szklanki cukru i odstawić na 6 godzin. w chłodne miejsce. Po tym czasie rabarbar (z sokiem) podsmażyć na dużej mocy palnika na patelni. Kiedy zacznie mięknąć natychmiast zdjąć z ognia. Truskawki odcedzić. Sok, który puściły zagotować w garnku. Dodać truskawki i rabarbar, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Zagotować i po 2 min. można już napełniać wyparzone słoiczki.
Zakręcić i natychmiast odwrócić do góry dnem. Po około 30 min. ponownie odwrócić - już nakrętką ku górze. Przechowywać w chłodnym miejscu.
*można także (dla pewności) napełnione słoiczki umieścić w garnku z gotującą się wodą - na spodzie należy umieścić ściereczkę, aby słoiczki się nie potłukły. Gotować około 5-7 min. po czym wyjąć, dokręcić i odwrócić do góry dnem. Reszta jak wyżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz