Menu górne

Pikle w Curry z Miodem i Chilli


Sezon na ogórki trwa w najlepsze. Obok pysznych, odkwaszających organizm ogórków kiszonych (tutaj przepis), konserwowych (tutaj przepis) czy tradycyjnych pikli (tutaj przepis), w tym roku postanowiłam wzbogacić kilka słoików azjatyckimi przyprawami. Pikle w aromatycznej słodko-ostrej, lekko octowej zalewie z dodatkiem curry, miodu i chilli to pyszny dodatek do kanapek i mięsnych dań. Ogórki mają piękny kolor, są twarde, chrupiące i bardzo smaczne. Wypróbujcie!

Składniki:
  • 2-3 kg ogórków średnich
  • 3 litry wody
  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 łyżek miodu
  • 6-8 łyżek cukru
  • 1-2 łyżki soli
  • 4 cebule 
Dodatkowo:
+ gorczyca biała
+ papryka / papryczki chilli
+ marchewka
+ czosnek

Marchewkę i paprykę pokroić w paseczki. Czosnek z plasterki. Ogórki dobrze umyć. Odciąć końcówki. Pokroić w grubsze plasterki. Do wyparzonych i osuszonych słoików wkładać ogórki i po 2 paski marchewki i papryki oraz 1-2 plasterki czosnku. Do każdego słoiczka dodać łyżeczkę gorczycy. 
Ze wszystkich powyższych składników z wyjątkiem octu i miodu - ugotować zalewę. Gotować około 10-15 min. na małym ogniu. Po tym czasie dodać miód i ocet. Wymieszać. Spróbować zalewy. Ewentualnie dosłodzić lub dodać wiecej wody, czy octu. Zalewa powinna być smaczna sama w sobie, słodkawa, lekko ostra - podobnie będą smakować pikle. Odcedzić zalewę. Cebulę i przyprawy rozłożyć do słoików. Następnie ogórki zalać zalewą i lekko zakręcić. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć lnianą ściereczkę i ułożyć na niej słoiki (woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości). Wekować około 10-15 min. Wyjąć, odkręcić (nie podnosząc wieczka do góry) po czym mocno zakręcić słoiki. Odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Ponownie odwrócić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

4 komentarze:

  1. Przepis jest ... aż brak mi słów. Genialny !!! To najlepsze pikle jakie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy po dodaniu octu i miodu można jeszcze zagotować raz zalewe

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z tego przepisu ok. 20 słoików z curry i miodem. Okazało sie, że ogórki wyszły mega słabe. Przepis zawiera za mało octu (1 szkl. na 3 litry wody) i za mało soli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego zawsze lepiej spróbować zalewy, nam akurat takie smakują. Nie czuć samego octu ;) który zawsze można dolać ;) Dziękuję za komentarz :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)