Domowe, chrupiące, twarde ogórki konserwowe. To niezastąpiony dodatek do kanapek, ale i potraw późną jesienią, zimą, a nawet wczesną wiosną. Właśnie wtedy, kiedy rynek nie obfituje w piękne, świeże i pachnące warzywa domowe ogórki konserwowe smakują przecież najlepiej :)
Przekonajcie się sami i dopełnijcie nimi swoje domowe spiżarnie.
Przepis na zalewę dopracowałam razem z mamą.
Sama "zupka octowa" jest bardzo smaczna... :)
Tak przygotowane domowe ogórki konserwowe mogą leżakować nawet rok czy dwa
(chociaż u nas tyle nie zdążą ;)
A już po około 2 tygodniach będą idealne do jedzenia. - a znam i takich, którzy zajadali się nimi po niepełnym tygodniu ;)
Ja właśnie zachomikowałam u siebie 30 słoików.
Polecam!
Składniki na zalewę na około 30 słoików:
- 15 kg ogórków (najlepiej małych)
- 15 litrów wody
- 10 łyżek soli
- 35 łyżek cukru
- 3 butelki octu
- 3-4 przyprawy do ogórków
- 8 liści laurowych
- 10 ziarenek pieprzu
- 7 cebuli
- marchewki
- korzeń chrzanu
- ząbki czosnku
- papryczki chilli (ewentualnie)
- ziarna pieprzu
Wyparzyć słoiki. Osuszyć.
Chrzan i marchewkę pokroić w paski o niewielkiej długości i grubości. Ząbki czosnku pokroić w grube plasterki.
Ogórki dobrze umyć. Osuszyć na durszlaku. Następnie układać w wyparzonych słoiczkach. Do każdego słoiczka włożyć 2-3 paski marchewki, 2 niewielkie kawałki chrzanu, 2-3 plasterki czosnku, można dodać także 2 ziarenka pieprzu lub pokrojone w paski chilli.
W dużym garnku zagotować wodę. Dodać przyprawy do ogórków, pokrojone w ćwiartki cebule, 10 ziarenek pieprzu, 8 liści laurowych. Gotować około 20 min. Po tym czasie dodać ocet. Zagotować pod przykryciem. Dodać cukier i sól. Wymieszać.
Najlepiej spróbować zalewy i ewentualnie dosłodzić i dosolić.
Za pomocą cedzakowej łyżki wyjąć z garnka cebulę, liście i pozostałe ziarna / przyprawy. Podokładać do słoiczków. Gorącą zalewą zalać ogórki. Lekko zakręcić słoiki.
Wekowanie:
W dużym garnku zagotować wodę. Na dno włożyć lnianą ściereczkę. Następnie włożyć słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości. Gotować na małym ogniu przez 15-20 min. Ostrożnie wyjąć i mocno dokręcić zakrętki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu np. spiżarni - do wyczerpania zapasów ;)
O jaka przyprawie do ogórków chodzi chciałabym zrobić tylko z mniejszej ilości he
OdpowiedzUsuńO przyprawę do ogórków - pod taką nazwą jest w sklepach, w saszetce
Usuń