Menu górne

Ogórki Konserwowe


Domowe, chrupiące, twarde ogórki konserwowe. To niezastąpiony dodatek do kanapek, ale i potraw późną jesienią, zimą, a nawet wczesną wiosną. Właśnie wtedy, kiedy rynek nie obfituje w piękne, świeże i pachnące warzywa domowe ogórki konserwowe smakują przecież najlepiej :) 
 Przekonajcie się sami i dopełnijcie nimi swoje domowe spiżarnie. 
Przepis na zalewę dopracowałam razem z mamą.
Sama "zupka octowa" jest bardzo smaczna... :)
 Tak przygotowane domowe ogórki konserwowe mogą leżakować nawet rok czy dwa
 (chociaż u nas tyle nie zdążą ;)
A już po około 2 tygodniach będą idealne do jedzenia. - a znam i takich, którzy zajadali się nimi po niepełnym tygodniu ;) 
Ja właśnie zachomikowałam u siebie 30 słoików.
Polecam!

Składniki na zalewę na około 30 słoików:
  • 15 kg ogórków (najlepiej małych)
  • 15 litrów wody 
  • 10 łyżek soli
  • 35 łyżek cukru
  • 3 butelki octu
  • 3-4 przyprawy do ogórków
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 7 cebuli
 Dodatkowo do włożenia do słoików:
  • marchewki
  • korzeń chrzanu
  • ząbki czosnku
  • papryczki chilli (ewentualnie)
  • ziarna pieprzu
    Wyparzyć słoiki. Osuszyć. 
    Chrzan i marchewkę pokroić w paski o niewielkiej długości i grubości. Ząbki czosnku pokroić w grube plasterki.
    Ogórki dobrze umyć. Osuszyć na durszlaku. Następnie układać w wyparzonych słoiczkach. Do każdego słoiczka włożyć 2-3 paski marchewki, 2 niewielkie kawałki chrzanu, 2-3 plasterki czosnku, można dodać także 2 ziarenka pieprzu lub pokrojone w paski chilli. 

    W dużym garnku zagotować wodę. Dodać przyprawy do ogórków, pokrojone w ćwiartki cebule, 10 ziarenek pieprzu, 8 liści laurowych. Gotować około 20 min. Po tym czasie dodać ocet. Zagotować pod przykryciem. Dodać cukier i sól. Wymieszać. 
    Najlepiej spróbować zalewy i ewentualnie dosłodzić i dosolić. 
    Za pomocą cedzakowej łyżki wyjąć z garnka cebulę, liście i pozostałe ziarna / przyprawy. Podokładać do słoiczków. Gorącą zalewą zalać ogórki. Lekko zakręcić słoiki. 

    Wekowanie:
    W dużym garnku zagotować wodę. Na dno włożyć lnianą ściereczkę. Następnie włożyć słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości. Gotować na małym ogniu przez 15-20 min. Ostrożnie wyjąć i mocno dokręcić zakrętki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu np. spiżarni - do wyczerpania zapasów ;)

    2 komentarze:

    1. O jaka przyprawie do ogórków chodzi chciałabym zrobić tylko z mniejszej ilości he

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. O przyprawę do ogórków - pod taką nazwą jest w sklepach, w saszetce

        Usuń

    Bardzo dziękuję za komentarz :)