Menu górne

Kruche Ciasto z Malinami i Lekką Budyniową Pianką



Kruche, delikatne waniliowe ciasto i maliny zatopione w lekkiej śmietankowej piance... a jakby tego było mało to na wierzchu pyszna, rozpływająca się w ustach kruszonka z chrupką bezą pod spodem. Smaki idealnie się dopełniają. Warstwa bezowo-budyniowa jest przepyszna w konsystencji jak ptasie mleczko, a w smaku i tak o niebo lepsza. 
Pomysł znalazłam u Pani Dorotki, jednak dostosowałam do swoich potrzeb.
Pyyyszne !
To jedno z moich ulubionych letnich ciast. Ciasto jest w całości pieczone, łatwo się kroi, dzieli na porcję więc jest także idealne na pikniki czy wyjazdy. Bardzo, bardzo polecam!


Składniki na Kruche Waniliowe Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki (lub pszennej)
  • 120 g margaryny / masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 5 żółtek 
Mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia zagnieść z zimnym masłem na sypki proszek. Dodać cukier - wymieszać. Następnie żółtka i jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 40 minut do zamrażarki. 
Prostokątną dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia (można go przykleić do formy przy pomocy odrobinki masła - cieniutko posmarować miejscami). Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki - lekko podsypywać mąką, tylko ile potrzeba. Przełożyć do foremki. Ciastem powinno być wyłożone tylko dno formy - nie boki. Wstawić do lodówki na 40 minut, po tym czasie ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180*) - piec przez 15 minut, do lekkiego zezłocenia z wierzchu (później będzie dopiekane). Wyjąć, Wystudzić.
Składniki na Budyniową Piankę:
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1/2 szklanki oleju
  •  1 pudełeczko malin
Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Kiedy piana będzie sztywna, gęsta, dodawać cukry - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki cukrowe nie będą wyczuwalne miedzy palcami dodać przesiane budynie i sok z cytryny. Ubijać dalej, aby proszek dobrze się rozpuścił. Na końcu, partiami dolewać strużką olej - cały czas ubijać piankę, nie za długo, ale tak aby tłuszcz dobrze połączył się ze składnikami. Większość pianki - 2/3 - wyłożyć na kruchy podpieczony spód. Poukładać maliny lekko wciskając je w masę. wyłożyć na wierzch resztę pianki i wyrównać. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika 180* na około 45-50 minut. Na sam koniec można włączyć tylko górną grzałkę i podpiec - w razie potrzeby - kruszonkę jeszcze przez 5 minut. Wystudzić na kratce.
Składniki na Waniliową Kruszonkę:
  • 100 g margaryny / masła
  • 1 szklanka mąki pszennej + łyżka 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek, dodać cukier - połączyć opuszkami palców tworząc kruszonkę.


5 komentarzy:

  1. Ale mega apetycznie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham to ciasto. Piekłam już chyba 3 razy. Jest najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam z mandarynkmi i wyszło całkiem dobre. Mimo to wolę z malinami :) masa białkowa jest mega :) i ciasto super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam z malinami mrożonymi. Lepsze byłyby świeże ale nie o tej porze. Wyszło bardzo dobre ale do powtórzenia latem. Będzie pewnie lepsze :D polecam tak czy tak

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana to ciasto jest rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń