
Zapraszam
po przepis na wspaniałe ciasto bezowe z bitą śmietaną i malinami.
Torcik jest rozkoszny, delikatny, znikający w ustach.
Spody bezowe są kruche i przyjemnie chrupią w buzi.
Aksamitny śmietankowy krem i słodkie, orzeźwiające maliny pasują tu doskonale.
Torcik przełożyłam również frużeliną ananasową dzięki czemu jest jeszcze bardziej ciekawy w smaku.
Torcik na kształt wulkanu jest idealny na wszelkie okazję i na pewno rozpali serca domowników :)
Torcik jest rozkoszny, delikatny, znikający w ustach.
Spody bezowe są kruche i przyjemnie chrupią w buzi.
Aksamitny śmietankowy krem i słodkie, orzeźwiające maliny pasują tu doskonale.
Torcik przełożyłam również frużeliną ananasową dzięki czemu jest jeszcze bardziej ciekawy w smaku.
Torcik na kształt wulkanu jest idealny na wszelkie okazję i na pewno rozpali serca domowników :)



Składniki na 1 bezowy spod (trzeba wykonać trzy sztuki, o różnej wielkości):
- 1/2 szklanki białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku budyniowego waniliowego

Wyjąć i wykonać w taki sam sposób drugi spód. Po wysuszeniu i ostudzeniu, delikatnie, ostrym nożem wykroić z niego okrąg o średnicy o 2 cm mniejszej niż pierwszy płat bezowy. Skrawki bezy przełożyć do sechej miseczki i odłożyć.
Podczas wykonywania 3 spodu - 3-4 łyżki ubitych z cukrem i proszkiem budyniowym białek przełożyć do rękawa cukierniczego. Z pozostałej masy uformować mniejszy od pozostałych płat bezowy (w piekarniku i tak trochę urośnie - miejmy t na uwadze). Na jego brzegach wyciskać blisko siebie małe beziki.
Składniki na Frużelinę Ananasową:
Żelatynę zalać 1 łyżką wody. Odstawić na 5 min.
Ananasa pokroić w małą kosteczkę. Do rondelka przelać syrop, dodać ananasa, cukier i sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu.
Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody. Energicznie wymieszać. Wystudzić.
- 1/2 puszki ananasa w syropie
- 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + woda
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki żelatyny

Ananasa pokroić w małą kosteczkę. Do rondelka przelać syrop, dodać ananasa, cukier i sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu.
Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody. Energicznie wymieszać. Wystudzić.
Składniki na Krem Śmietankowy:
- 800 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 400 g malin
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i zmiksować do połączenia.
Wykonanie ciasta:

Kolejnego dnia bezy zmiękną, nie będą już idealnie chrupiące, ale ciasto będzie nadal pyszne (niektórym nawet smakuje bardziej) i będzie się lepiej kroić :)




Mogę użyć mrożonych malin czy szukać świeżych ? Bardzo chce zrobić ten torcik. Uwielbiam bezy i bitą śmietanę :-) proszę o szybką odp
OdpowiedzUsuńLepiej świeże, ale można zrobić i z mrożonymi - bez rozmrażania wkładamy w krem śmietankowy - proponuję dodać odrobinę więcej żelatyny deserowej.
UsuńWspaniały przepis zawsze na czasie zapraszam na blog
OdpowiedzUsuńSuper przepis zrobię go napewno
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Proszę dać znać jak wyszło :)
UsuńTorcik zjawiskowy. Delikatny i lekki. Słodycz przełamują owoce. Polecam wszystkim. Nam bardzo smakował
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim. Nie ma co się bać robić bez. Ja robiłam zgodnie z przepisem i ciasto wyszło wspaniałe.
OdpowiedzUsuńPolecam, delikatny i pyszny. Bezy chrupiące
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, polecam.
OdpowiedzUsuń