Menu górne

Bezowy Tort Śmietankowy z Malinami



Zapraszam po przepis na wspaniałe ciasto bezowe z bitą śmietaną i malinami. 
Torcik jest rozkoszny, delikatny, znikający w ustach. 
Spody bezowe są kruche i przyjemnie chrupią w buzi.
 Aksamitny śmietankowy krem i słodkie, orzeźwiające maliny pasują tu doskonale. 
Torcik przełożyłam również frużeliną ananasową dzięki czemu jest jeszcze bardziej ciekawy w smaku.
 Torcik na kształt wulkanu jest idealny na wszelkie okazję i na pewno rozpali serca domowników :)






Składniki na 1 bezowy spod (trzeba wykonać trzy sztuki, o różnej wielkości):
  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
Pół szklanki białek ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać pół szklanki cukru (łyżka po łyżce). Miksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać 1 łyżeczkę budyniu śmietankowego. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Postawić na niej odpinane boki od formy w której będziemy robić ciasto. Wyłożyć całą masę bezową, wyrównać i ostrożnie usunąć boki formy. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.)
Wyjąć i wykonać w taki sam sposób drugi spód. Po wysuszeniu  i ostudzeniu, delikatnie, ostrym nożem wykroić z niego okrąg o średnicy o 2 cm mniejszej niż pierwszy płat bezowy. Skrawki bezy przełożyć do sechej miseczki i odłożyć.
Podczas wykonywania 3 spodu - 3-4 łyżki ubitych z cukrem i proszkiem budyniowym białek przełożyć do rękawa cukierniczego. Z pozostałej masy uformować mniejszy od pozostałych płat bezowy (w piekarniku i tak trochę urośnie - miejmy t na uwadze). Na jego brzegach wyciskać blisko siebie małe beziki.
Składniki na Frużelinę Ananasową:
  • 1/2 puszki ananasa w syropie
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + woda
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać 1 łyżką wody. Odstawić na 5 min.
Ananasa pokroić w małą kosteczkę. Do rondelka przelać syrop, dodać ananasa, cukier i sok z cytryny. Zagotować na małym ogniu.
Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w minimalnej ilości wody. Energicznie wymieszać. Wystudzić.


Składniki na Krem Śmietankowy:
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 400 g malin
 Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i zmiksować do połączenia. 

Wykonanie ciasta:
 Na pierwszy bezowy spód wyłożyć zimną, gęstą frużelinę, wyrównać, a następnie 1/3 część śmietanki, powciskać w nią większość malin - wyrównać. Przykryć drugim, nieco mniejszym bezowym spodem. Wyłożyć połowę pozostałej śmietanki, wyrównać, ułożyć kilka sztuk malin (mniej niż poprzednio). Przykryć trzecim bezowym spodem (najmniejszym) - wyłożyć w środek część kremu, a resztę ładnie rozprowadzić po bokach ciasta (nie zbyt grubo). Odłożone skrawki bezy pokruszyć suchymi i czystymi opuszkami palców - obsypać boki ciasta. Na wierzchu ułożyć resztę malin. Schłodzić przez min. 2 godziny. 
Kolejnego dnia bezy zmiękną, nie będą już idealnie chrupiące, ale ciasto będzie nadal pyszne (niektórym nawet smakuje bardziej) i będzie się lepiej kroić :)
 

8 komentarzy:

  1. Mogę użyć mrożonych malin czy szukać świeżych ? Bardzo chce zrobić ten torcik. Uwielbiam bezy i bitą śmietanę :-) proszę o szybką odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej świeże, ale można zrobić i z mrożonymi - bez rozmrażania wkładamy w krem śmietankowy - proponuję dodać odrobinę więcej żelatyny deserowej.

      Usuń
  2. Wspaniały przepis zawsze na czasie zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis zrobię go napewno

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik zjawiskowy. Delikatny i lekki. Słodycz przełamują owoce. Polecam wszystkim. Nam bardzo smakował

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam wszystkim. Nie ma co się bać robić bez. Ja robiłam zgodnie z przepisem i ciasto wyszło wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)