Dziś proponuję Wam przepis na domową klasykę, czyli najlepszy jaki można sobie wymarzyć
Kopiec Kreta.
Jego doskonałość tkwi przede wszystkim w
fantastycznym, łatwym do przygotowania czekoladowym cieście.
Trudno uwierzyć, że z tak małej ilości składników wyrasta, aż tak wysokie.
Jest mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi maślanki.
Założę się, że zakochacie się w nim i jak ja, pewnego dnia upieczecie je tak do popołudniowej kawy posypane jedynie cukrem pudrem :)
Dobrze, koniec zachwytów nad samym ciastem - przejdźmy "dalszych kwintesencji". Dodatkowo nasączyłam je czekoladowym ganache. Kopiec Kreta nie byłby sobą gdyby nie słodkie, świeże banany i aksamitny śmietanowy krem. Zachwyci Was delikatnością i tak zrównoważoną kompozycją smaków. Baaaaaardzo, baaaardzo polecam!





Składniki na Doskonałe Ciasto Czekoladowe:
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- niepełna 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki kakao (naturalne, prawdziwe)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina bułki tartej i oleju do wysmarowania formy

Składniki na Krem do wypełnienia ciasta:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 2 świeże, twarde, ale dojrzałe banany
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
Po tym czasie ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dając cukier i żelatynę deserową. Ubić do połączenia składników. Masę przełożyć na schłodzone ciasto z bananami formułując górkę. Na koniec posypać pokruszonym ciastem czekoladowym - można lekko dociskać ;) Schłodzić przez min. 5 godz.
Zrobiłam i jest pyszny. Cudowna klasyka. Pamiętam jak robiłam to ciasto z paczki, przy tym domowym wypieku się umywa :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć kakao słodzone? Nesquik ?
OdpowiedzUsuńNie sądzę, aby to się udało. Po pierwsze ciasto byłoby zbyt słodkie, wymagana byłabym korekta ilości cukru. Po drugie - kolor ciasta, nie wyjdzie intensywny. Po trzecie i najważniejsze - prawdziwe kakao odpowiednio zagęszcza ciasto, troszkę zastępuje mąkę, w przypadku słodzonych odpowiedników trudno wyczuć ile tam tego prawdziwego kakao jest. Nie ryzykowałabym.
UsuńWyjdzie ci zakalec tylko prawdziwe kakao
UsuńTak może być :) Najlepsze prawdziwe kakao ! :)
UsuńOd dziś nie kupuje już w pudełku. Ciasto czekoladowe poezja. Musiałam się bronić sama przed sobą żeby nie zjeść okruszkow do posypania przed wykończeniem ciasta. Ganache jak zwykle - omnom nom. Całość idealna
OdpowiedzUsuńPolecam. Kiedyś robiłam z innego bloga na ciasteczkach ale ten jest dużo lepszy. Fajny blog i super przepisy
OdpowiedzUsuńPolecam. Super
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojej córki. Pycha. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA czy żelatyne taka deserów odrazu dodaje się do śmietany czy trzeba ją rozpuścić a drugie pytanie to takie czy można wzamian żelatyny dodać fix do smietany
OdpowiedzUsuń