Menu górne

Kopiec Kreta, Klasyczny


Dziś proponuję Wam przepis na domową klasykę, czyli najlepszy jaki można sobie wymarzyć
 Kopiec Kreta. 
Jego doskonałość tkwi przede wszystkim w 
fantastycznym, łatwym do przygotowania czekoladowym cieście.
 Trudno uwierzyć, że z tak małej ilości składników wyrasta, aż tak wysokie. 
Jest mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi maślanki. 
Założę się, że zakochacie się w nim i jak ja, pewnego dnia upieczecie je tak do popołudniowej kawy posypane jedynie cukrem pudrem :) 
Dobrze, koniec zachwytów nad samym ciastem - przejdźmy "dalszych kwintesencji". Dodatkowo nasączyłam je czekoladowym ganache. Kopiec Kreta nie byłby sobą gdyby nie słodkie, świeże banany i aksamitny śmietanowy krem. Zachwyci Was delikatnością i tak zrównoważoną kompozycją smaków. Baaaaaardzo, baaaardzo polecam!
 


Składniki na Doskonałe Ciasto Czekoladowe:
  •  3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • niepełna 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kakao (naturalne, prawdziwe)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina bułki tartej i oleju do wysmarowania formy
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Do miski wlać olej, maślankę, wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Przelać ciasto do tortownicy 23 cm - wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 25-35 min. Wyjąć, wystudzić. Przy użyciu łyżki wydrążyć środek ciasta pozostawiając 1,5-2cm od brzegów i dołu (na oko ;) Wydrążone ciasto przełożyć do miski i pokruszyć opuszkami palców.
Składniki na Krem do wypełnienia ciasta:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 2 świeże, twarde, ale dojrzałe banany
 Składniki na Czekoladowy Ganache:
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
Śmietankę umieścić w rondelku i podgrzać. Dodać połamaną czekoladę i kakao. Wymieszać. Potrzymać chwilkę na ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Jeszcze ciepły przelać do wydrążonego ciasta, równomiernie rozprowadzić i ułożyć przekrojone w poprzek banany. Posypać odrobiną czekoladowego ciasta. Wstawić do lodówki na min. 30 min.
Po tym czasie ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dając cukier i żelatynę deserową. Ubić do połączenia składników. Masę  przełożyć na schłodzone ciasto z bananami formułując górkę. Na koniec posypać pokruszonym ciastem czekoladowym - można lekko dociskać ;) Schłodzić przez min. 5 godz.

*do kremu, przed wyłożeniem na ciasto można dodać czekoladowe drobinki: mleczne, białe, gorzkie.

6 komentarzy:

  1. Zrobiłam i jest pyszny. Cudowna klasyka. Pamiętam jak robiłam to ciasto z paczki, przy tym domowym wypieku się umywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę użyć kakao słodzone? Nesquik ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę, aby to się udało. Po pierwsze ciasto byłoby zbyt słodkie, wymagana byłabym korekta ilości cukru. Po drugie - kolor ciasta, nie wyjdzie intensywny. Po trzecie i najważniejsze - prawdziwe kakao odpowiednio zagęszcza ciasto, troszkę zastępuje mąkę, w przypadku słodzonych odpowiedników trudno wyczuć ile tam tego prawdziwego kakao jest. Nie ryzykowałabym.

      Usuń
  3. Od dziś nie kupuje już w pudełku. Ciasto czekoladowe poezja. Musiałam się bronić sama przed sobą żeby nie zjeść okruszkow do posypania przed wykończeniem ciasta. Ganache jak zwykle - omnom nom. Całość idealna

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam. Kiedyś robiłam z innego bloga na ciasteczkach ale ten jest dużo lepszy. Fajny blog i super przepisy

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)