Dziś proponuję Wam przepis na domową klasykę, czyli najlepszy jaki można sobie wymarzyć
Kopiec Kreta.
Jego doskonałość tkwi przede wszystkim w
fantastycznym, łatwym do przygotowania czekoladowym cieście.
Trudno uwierzyć, że z tak małej ilości składników wyrasta, aż tak wysokie.
Jest mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi maślanki.
Założę się, że zakochacie się w nim i jak ja, pewnego dnia upieczecie je tak do popołudniowej kawy posypane jedynie cukrem pudrem :)
Dobrze, koniec zachwytów nad samym ciastem - przejdźmy "dalszych kwintesencji". Dodatkowo nasączyłam je czekoladowym ganache. Kopiec Kreta nie byłby sobą gdyby nie słodkie, świeże banany i aksamitny śmietanowy krem. Zachwyci Was delikatnością i tak zrównoważoną kompozycją smaków. Baaaaaardzo, baaaardzo polecam!
Składniki na Doskonałe Ciasto Czekoladowe:
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- niepełna 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki kakao (naturalne, prawdziwe)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina bułki tartej i oleju do wysmarowania formy
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Mąkę, proszek do
pieczenia, sodę, sól i kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Do miski
wlać olej, maślankę, wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać trzepaczką do
połączenia. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym
ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać
delikatnie łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Przelać ciasto do tortownicy 23 cm - wyrównać. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 175* i piec około 25-35 min. Wyjąć, wystudzić. Przy użyciu łyżki wydrążyć środek ciasta pozostawiając 1,5-2cm od brzegów i dołu (na oko ;) Wydrążone ciasto przełożyć do miski i pokruszyć opuszkami palców.
Składniki na Krem do wypełnienia ciasta:
- 500 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 2 świeże, twarde, ale dojrzałe banany
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
Po tym czasie ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dając cukier i żelatynę deserową. Ubić do połączenia składników. Masę przełożyć na schłodzone ciasto z bananami formułując górkę. Na koniec posypać pokruszonym ciastem czekoladowym - można lekko dociskać ;) Schłodzić przez min. 5 godz.
Zrobiłam i jest pyszny. Cudowna klasyka. Pamiętam jak robiłam to ciasto z paczki, przy tym domowym wypieku się umywa :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć kakao słodzone? Nesquik ?
OdpowiedzUsuńNie sądzę, aby to się udało. Po pierwsze ciasto byłoby zbyt słodkie, wymagana byłabym korekta ilości cukru. Po drugie - kolor ciasta, nie wyjdzie intensywny. Po trzecie i najważniejsze - prawdziwe kakao odpowiednio zagęszcza ciasto, troszkę zastępuje mąkę, w przypadku słodzonych odpowiedników trudno wyczuć ile tam tego prawdziwego kakao jest. Nie ryzykowałabym.
UsuńWyjdzie ci zakalec tylko prawdziwe kakao
UsuńTak może być :) Najlepsze prawdziwe kakao ! :)
UsuńOd dziś nie kupuje już w pudełku. Ciasto czekoladowe poezja. Musiałam się bronić sama przed sobą żeby nie zjeść okruszkow do posypania przed wykończeniem ciasta. Ganache jak zwykle - omnom nom. Całość idealna
OdpowiedzUsuńPolecam. Kiedyś robiłam z innego bloga na ciasteczkach ale ten jest dużo lepszy. Fajny blog i super przepisy
OdpowiedzUsuńPolecam. Super
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojej córki. Pycha. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA czy żelatyne taka deserów odrazu dodaje się do śmietany czy trzeba ją rozpuścić a drugie pytanie to takie czy można wzamian żelatyny dodać fix do smietany
OdpowiedzUsuń