Menu górne

Sernik "Rodzynka w Czekoladzie"


Pieczony na przepysznie czekoladowym cieście brownie, delikatny, niezwykle kremowy sernik z czekoladowym wnętrzem wzbogaconym o rumowe rodzynki. Rozpływa się w ustach. Sernik sprawia, że magia świąt w domu pozostaje na znacznie dłużej, a wraz z nią świąteczny nastrój w sercach domowników <3 


Dzień lub chociaż kilka godzin wcześniej zagotować rodzynki w rumie (opis poniżej)
Składniki na Czekoladowe Ciasto:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 40 g masła
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki dobrego kakao
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z połamaną czekoladą. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać lekko przestudzone, dobrze połączone masło z czekoladą. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao - połączyć. Papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (26 cm). Przelać masę brownie i piec przez 15 - 20 min. w temperaturze 175*.
W tym czasie przygotować masę serową.

Składniki na Masę Serową:
  • 1 kg dobrego naturalnego twarogu (niekwaśnego!)
  •  3/4 szklanki cukru
  • 400 g mleka zagęszczonego - słodzonego (mleko skondensowane)
  • 3 jajka 
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 250 ml śmietanki 30% lub 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka rodzynek
  • 100 ml dobrego rumu
  • szczypta soli
 Rodzynki wsypać do garnuszka, zalać rumem i zagotować mieszając. Zdjąć z ognia i przykryć naczynie pokrywką lub talerzykiem. Odstawić na kilka godzin (aż prawie cały rum wsiąknie w rodzynki).W masie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, 3/4 mleka skondensowanego, proszek budyniowy i szczyptę soli. Zmiksować do połączenia się składników. 1 szklankę masy odlać. Do reszty dodać pozostałe mleczko skondensowane i zmiksować. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do lekko ciepłej masy czekoladowej dodać 1 szklankę masy serowej - dobrze połączyć. Dodać rodzynki z rumem, wymieszać. Na jeszcze ciepły spod brownie wylać masę śmietankową (białą). Następnie po łyżce wykładać na nią masę "rodzynka w czekoladzie" tworząc kleksy. Piekarnik nagrzać do 170*. Na dnie piekarnika umieścić brytfankę/blaszkę z wodą (nalewam na blaszkę około 3-4 szklanki wody). Nad blachą umieścić kratkę, a na niej sernik. Piec 1 godz. 15 min. Wyjąć, wystudzić i odstawić na minimum 10 godz. w chłodne miejsce do ścięcia się masy. Kroić ocieplonym np. wrzątkiem, suchym nożem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz