Jeśli lubicie słynny deser Tiramisu - to pączki specjalnie dla Was :) Pączki z kremem tiramisu smakują cudownie. Miękkie, puszyste ciasto wypełnione mascarpone z utartymi żółtkami i odrobiną amaretto smakują wybornie. Jeszcze ciepłe delikatnie posmarowałam pomadą cukierniczą czyli najlepszym lukrem do pączków, a po wystudzeniu ozdobiłam prażonymi migdałami i intensywnym w smaku lukrem kawowym. Bardzo, bardzo polecam!
- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 kieliszki rumu
- szczypta soli
- 5-6 paczek smalcu - do smażenia
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej
mąki. Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać,
przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki przesiać dwa
razy. Jajka i żółtka ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą
masę (ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i
podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami
do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko. Kiedy
składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone
ciepłe masło. Na końcu dodać partiami rum. Zagniatać ciasto około 10
min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste,
lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce,
można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła.
Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na
1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na
stolnicy na grubość około 3 cm. Wykrawać szklanką pączki, przykryć
lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Bardzo powoli można już
rozgrzewać smalec :)
Smażenie:
Na
głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić
wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu
zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z
każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę.
Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w
środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.
JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ
Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki octu
- 170 ml wody
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni.
Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min.,
do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę
do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru.
Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli
zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o
gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na
papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały).
- 300 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka amaretto
- 1 łyżeczka żelatyny deserowej
Kiedy krem zacznie gęstnieć dodać 1 łyżeczkę żelatyny deserowej - zmiksować tylko do połączenia. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i wypełniać przestudzone pączki kremem.
Składniki do dekoracji - lukier kawowy i prażone migdały:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 -2 łyżki wrzątku
- 50 g migdałów
- 1 łyżka cukru trzcinowego

Na suchej patelni rozsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać, aż zacznie się rozpuszczać. Dodać migdały i lekko przemieszać całość. Uwaga! Łatwo i szybko potrafią się przypalić. Kiedy lekko się zezłocą - przesypać na papier do pieczenia. Odstawić do wystudzenia i delikatnie pokruszyć.
Cukier puder wymieszać z kawą. Dodać wrzącą wodę - najpierw 1 łyżkę, wymieszać i w razie potrzeby dodać więcej wody. Lukier powinien być gęsty, ale i lejący. Ozdobić paczki paskami stworzonymi z lukru i posypać natychmiast migdałami.
,
Podobne przepisy:
Faworki - Lekkie i Chrupiące, Najlepsze
Najlepsze Domowe Pączki
Pączki z Bitą Śmietaną
Małe Pączki z Marmoladą
Pączki z Czekoladą
Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem
Pączki z Marmoladą Różaną i Lukrem
Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem
Pączki z Kremem i Polewą Ajerkoniakową
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą
Domowy, Gęsty Ajerkoniak (Adwokat / Likier Jajeczny)
Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem
Mini Croissanty - Małe Francuskie Maślane Rogaliki
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Lubię tiramisu, ale na szczęście w żadnym które jadłam żelatyny w składzie nie było. Do tego pączki smażone na smalcu...fuj. No dobra, to nie są pączki specjalnie dla mnie. Właściwie to i tak za pączkami nie przepadam. ;)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się też o co chodzi z opisem bloga, przepisy widzę domowe i sprawdzone, ale w jakim sensie "odchudzone"? To tak z czystej ciekawości. Swoją drogą zdjęcia na blogu są ekstra, dobra jakość. Kolory też super żywe. Oko można nacieszyć. :)
Do klasycznego tiramisu nie dodaje się żelatyny. Tutaj dodałam odrobinę deserowej, aby pączki mogły spokojnie poleżeć trochę na stole w temperaturze pokojowej i aby były nadal smaczne kolejnego dnia (przechowywane przez noc w chłodzie). Jeśli chodzi o "odchudzanie przepisów" stosuję mnóstwo tricków, które sprawiają że dania czy to słodkie czy słone są równie lub bardziej smaczne, ale mniej kaloryczne. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich przepisów - zachowajmy zdrowy rozsądek ;) Przykładem może być sos toffi na mleku, nie na śmietanie i maśle, krem budyniowy jak do karpatki, który także robię bez masła i jest tysiąc razy lepszy ;)Tutaj przykład:
Usuńhttps://natomamochote.blogspot.com/2018/06/zakrecone-ciasto-z-kremem-budyniowym-i.html
Ale nie popadam też w skrajność, cenię polską kuchnie i tradycje, więc pączków nie mam zamiaru piec w piekarniku ;) zawsze i tylko na smalcu. Ale z drugiej strony- skoro Pan/ Pani ich nie lubi to co za różnica na czym byłyby smażone... Pozdrawiam.
A na czym niby smaży się pączki jak nie na smalcu? Na oleju są tłustrze i nie dobre. Tylko smalec. Robiłam już ciasto z tego przepisu i jest godne polecenia.
UsuńSerio ? To na czym niby robisz pączki ? Pączki robi się na smalcu
UsuńJak byłam kiedyś w US to jadłam pączki(czy donuty) z "Five-O Donuts" i "Krispy Kreme". Były wegetariańskie, pyszne i wyglądały obłędnie. Było ich do wyboru do koloru. W Polsce wiadomo unikam bo często piekarnie używają smalec i w ogóle zachęcająco to nie wygląda, a jak mam sama robić to wolę drożdżówki upiec. Na blogu zdjęcia ładne, opis zachęcił żeby przeczytać, ale to nie dla mnie.
UsuńTo nigdy nie był i nie będzie blog WEGETARIAŃSKI ;)Pozdrawiam :)
UsuńI całe szczęście!!! :)
UsuńBrawo! I tak trzymać:) pozdrawiam
UsuńWow !!! Ślinotok w toku ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłabym ale nie mam rękawa cukierniczego ani szprycy, jakieś rady? Ciasto super, bo pączki z Pani przepisu robiłam już wiele razy:) podejrzewam że te są równie doskonałe
OdpowiedzUsuńA jak Pani nadziewała poprzednio ? ;) Warto kupić rękaw, albo szprycę, ale jeśli jej nie ma - można przekroić pączka na pół, albo naciąć i wypełnić kremem. Pozdrawiam :)
UsuńWcześniej szprycą, ale popsuła mi się niestety. Pączki przekroiłam lekko i napełnołam pyszne wyszły. Ślicznie dziękuję za cudowne przepisy
UsuńTakie pączki to można jeść przez cały rok!
OdpowiedzUsuńPyszne jest to ciasto, nadzienie super
OdpowiedzUsuńKrem można jeść łyżkami, polewa rewelacyjna, a pączki puszyste, nadal miękkie i świeże, smażone wczoraj
OdpowiedzUsuńCieszę się! Pozdrawiam :)
UsuńPiekny przepis! Ile gram ma u Ciebie szklanka Maki?
OdpowiedzUsuńIle ma u Ciebie szklanka Maki? 155g?
OdpowiedzUsuń155-160 g :) Pozdrawiam
Usuń