Menu górne

Drożdżówki z Truskawkami i Waniliową Kruszonką


Odkąd pierwszy raz w tym roku zobaczyłam truskawki na rynku, te drożdżówki nie dawały mi spokoju. Marzyłam o czymś tak typowo letnim i lekkim. I stało się. Szczerze zachęcam. Was do upieczenia tych wyjątkowych, delikatnych, puszystych, lekko wilgotnych drożdżowych bułeczek ze słodziutkimi truskawkami i rozpływająca się w ustach waniliową kruszonką.  Podczas pieczenia w całym domu unosił się tak niesamowity zapach, że ledwo wyciągnęłam pierwszą blaszkę z piekarnika a już kilku sztuk brakowało. Po za tym, gwarantuje Wam, że takich drożdżówek nigdzie nie kupicie. 
Są przepyszne!


Składniki na 2 duże blaszki Bułeczek z Truskawkami:
  •  4 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • duża szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g masła (użyłam osełkowego)
  • 500 g truskawek świeżych
+ 1/2 łyżeczki cukru na każdą drożdżówkę
+ odrobina ciepłego mleka

Składniki na Waniliową Kruszonkę:
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 50 g masła / margaryny
  • niepełna 1/2  szklanki cukru 
  • 2 cukry waniliowe
Z drożdży, łyżki cukru, 1 łyżki mąki, 3/4 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka zrobić rozczyn i odstawić na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Żółtko i dwa jajka ubić z cukrem i solą. Masło rozpuścić i zostawić do lekkiego przestudzenia.
Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, kogel-mogel, resztę mleka i dobrze połączyć - ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Dalej zagniatając ciasto dolewać powoli rozpuszczone masło. Czas pracy z ciastem drożdżowym powinien trwać około 10 minut, aż stanie się elastyczne i lśniące. Uformować kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem do podwojenia objętości - około 1,5 godziny.
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki obrać, umyć i osuszyć. Duże truskawki przekroić na pół lub podzielić na ćwiartki. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, urywać nieduże kawałki (wielkości knedli), formować kulki i układać na papierze w sporych odstępach od siebie. Tak ułożone kulki rozpłaszczyć lekko łyżką lub ręką. Po środku ułożyć truskawki, posypać je 1/2 łyżeczki cukru. Brzegi bułeczek posmarować ciepłym mlekiem. Zostawić na 15-20 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą do otrzymania sypkich okruszków. Posypać drożdżówki i wstawić do piekarnika - 180*, na 20-25 minut, do zarumienienia.

10 komentarzy:

  1. Kocham je ... juz chce taką drożdżówkę... nie wytrzymam do czerwca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je uwielbiam :) Wiem, że to nie będzie to samo, ale z mrożonymi truskawkami też będą pyszne :)

      Usuń
  2. Najlepsze na świecie. To jeden z moim ulubionych przepisów z Pani bloga. Nigdy nie jadłam lepszych drożdżowek. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze potwierdzam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Puszyste i wilgotne, pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę robić, tylko uda się z mrożonymi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale proponuje zamrożone truskawki opłukać pod zimną wodą, osuszyc ręcznikiem papierowym i lekko! obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z cukrem :)

      Usuń
  6. Bardzo dobre, wczoraj robiłam i dzisiaj też robię, znikają w okamgnieniu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za wiadomość! Też je uwielbiam, smak lata :)

      Usuń
  7. Ile mniej więcej z tej porcji wychodzi drożdżówek?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)