Menu górne

Bułki z Jagodami - Jagodzianki (przepis I)


Jaaagooodzianki...... !!!  Słodkie bułeczki, które na pewno Wam posmakują.
Są delikatne, lekkie i tak bardzo jagodowe....chyba na nic nie miałam w tym roku takiej ochoty jak właśnie na jagody... a to co najfajniejsze w domowych wypiekach - można je wręcz przepakować owocami, a i tak będą pyszne i znikną w mgnieniu oka :)


 Składniki na 12 jagodzianek:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
+odrobina mleka do posmarowania jagodzianek 

 Z drożdży zrobić rozczyn - umieścić w miseczce, dodać połowę ciepłego mleka (nie gorącego!), łyżkę cukru, łyżkę mąki, połączyć, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20min., do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać mąkę. Jajka umieścić w oddzielnej misce, dodać pozostałe cukry i ubić na gęstą białą masę. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrem, sól, resztę mleka. Wyrabiać ciasto do połączenia składników, później powoli dolewać rozpuszczony tłuszcz. Dalej zagniatać przez około 10 minut - ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Ciasto powinno być napowietrzone, sprężyste, lśniące. Utworzyć z niego kulę, umieścić w dużej misce, przykryć lnianą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godz. i 30 min. 
Po tym czasie krótko zagnieść ciasto, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek. Wykrawać duże koła / kwadraty, na środek każdego wyłożyć kopiastą łyżkę nadzienia jagodowego, dobrze zlepić, zrolować delikatnie na stolnicy tworząc bułeczkę. Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - urosną . Po 20 minutach posmarować ciepłym mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190*) i piec do mocnego zarumienienia około 20-25 minut. Gorące bułeczki polukrować

Składniki na nadzienie jagodowe:
  • 1 litr jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
Wszystkie składniki połączyć.

Składniki na pomadę cukierniczą:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
Cukier z wodą i octem zagotować w garnuszku. Kiedy zacznie lekko gęstnieć zdjąć z ognia. Ostawić na 5 minut, po czym przelać do misy miksera i ucierać do uzyskania białego lukru i wymarzonej konsystencji. Gdyby był za gęsty można dolać odrobinkę gorącej wody / gdy jest za rzadki - dalej miksować. Gorące bułeczki smarować lukrem. Odstawić do wystudzenia. Lukier nie kruszy się, nie odpada z wierzchu bułeczek ;)

6 komentarzy:

  1. Można użyć mrożonych ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędne. Zimą robiłam z mrożonymi a teraz ze swiezymi prosto z lasu. Są pyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebo jak dla mnie. Ostatnio jadłam tak dobre jak byłam dzieckiem. Robiłam już 2 razy z jagodami a teraz z borówkami, jagód na próżno szukać :( ale i tak bajeczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć mrożonych czy wpier na dmrozic i czy ta mąkę ziemniaczana można pominąć w jagodach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, mrożone bez rozmrażania. Dziś dodałam nowy przepis na Jagodzianki - Mleczne :) Tutaj link :

      https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/mleczne-drozdzowki-z-jagodami-i-serem.html

      Usuń
    2. Mąkę można zastąpić budyniem w proszku, lepiej dodać troszkę tego czy tamtego, jagody są aż za bardzo soczyste :D

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)