Kolejne smaczne, domowe lody. Tym razem waniliowe z pokruszonymi markizami z kremem cytrynowym i świeżymi jagodami.
Owocowe, letnie orzeźwienie :)
To także doskonały sposób na wykorzystanie żółtek ;)Zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Wyjdą w maszynce do lodów jak i bez jej użycia.
- 1/2 opakowania markizów o smaku cytrynowym (np. Mafijne)
- 500 ml mleka 3,2%
- 350 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki jagód
Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietankę, wsypać cukier waniliowy.
Podgrzewać, doprowadzić do wrzenia i odstawić. Żółtka ubić z cukrem na
puszystą, białą masę. Kontynuując ubijanie dodać do masy jajecznej
powoli, połowę gorącego mleka ze śmietanką . Dobrze połączyć. Pozostałą
część zagrzać ponownie, dodać masę jajeczną i na małym ogniu podgrzewać,
często mieszając. Tuż przed zawrzeniem zdjąć natychmiast z ognia.
Maksymalna temperatura powinna wynosić 95*, wyższa spowoduje, że masa
się zważy. Wystudzić. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Następnie ubić, napowietrzyć masę i wstawić do zamrażarki na 30 min. Po
tym czasie ponowić ubijanie i znów zamrażać przez 30 min. Czynność
powtarzać przez 3-4 godziny, aż masa stanie się gęstawa, napuszona.
Wtedy wymiksować pokrojone na kwadraty ciastka z kremem cytynowym. Dodać jagody, połączyć i zamrozić.
Około 20 minut
przed podaniem pudełeczko z lodami najlepiej zostawić w temperaturze
pokojowej - lody domowe nie zawierają ulepszaczy więc zamarzają ;)
Pysznie smakują z sosem Biała Czekolada (np. Horeca).
* na wierzchu ułożyłam smażony rabarbar - akurat mi został ;)
Bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńLubię tu wchodzić i zawsze długo wszystko przeglądam.
OdpowiedzUsuń