Menu górne

Ciasto Manakao


Nazywane pokarmem bogów, tajemniczym ziarnem, czarnym złotem... o czym mowa? Oczywiście o kakao. Niezastąpione w słodkiej kuchni, nadaje niepowtarzalnego smaku, ma cudowny aromat, a co więcej jest źródłem mnóstwa witamin, które jak kiedyś twierdzono "gwarantują długowieczność" ;) Tak, czy inaczej, ponieważ moja mantra na jesień i zimę to:
 "dzień bez kakao, kawy czy czekolady dniem straconym"
przedstawiam autorski przepis na Manakao, mocno kakaowe, wilgotne ciasto przełożone śmietankowym kremem. Polane czekoladowym ganache i posypane prawdziwymi, prażonymi ziarnami kakaowca pobudza zmysły i sprawia, że z każdym kęsem coraz mocniej kochasz chłodne, deszczowe, szare, melancholijne dni przy kominku.


Składniki na dużą blachę wilgotnego kakaowego ciasta (spokojnie wystarczy na jesienny, szary weekend ;)
  •  6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka melasy
  • 5 łyżek prawdziwego kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka puree z cukinii
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę (około 7-10 min.) Powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Nie przerywając pracy dodawać powoli olej. Dodać melasę. Zmiksować. Dodać przesiane kakao i proszek do pieczenia. Dodać puree z cukinii. Wymieszać. Następnie dodać partiami przesianą mąkę. Krótko miksować po każdym dodaniu, aby masa nie opadła lub delikatnie mieszać szpatułką. Dużą, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno formy), boki posmarować leciutko olejem. Przełożyć marchwiowe ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku - 175*, przez 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć ciasto z formy. Ściąć wierzch ciasta - tzw. górkę - pokruszyć, posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien być grubszy, cieńszą część położyć obok.

Składniki potrzebne do nasączenia:
  • 250 ml mleka 
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • 2 łyżki kakao nesquik
Składniki połączyć i zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Składniki na lekki śmietankowy krem:
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 1000 ml jogurtu kremowego - naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 1 łyżka kakao
  • ziarna kakaowca
Formę w której było wykonane ciasto wyłożyć folią spożywczą tak aby lekko wystawała ponad - będzie łatwo wyjąć gotowe ciasto. Do formy włożyć grubszy blat ciasta kakaowego. Nasączyć je 1 szklanką ciepłego kakao. Odstawić do lodówki na 20 minut.  Żelatynę spożywczą zalać wodą troszkę ponad jej objetość, zamieszać  odstawić na 5 minut. W tym czasie można zacząć przygotowywać krem. Śmietanki ubić na sztywno - pod koniec dodać 4 łyżki cukru. Dodać żelatynę deserową i krótko ubić.  Około 1/3 śmietanki odłożyć do lodówki. Żelatynę podgrzać lekko w mikrofali - tylko do rozpuszczenia się (nie zagotować! straci właściwości żelujące). Do reszty śmietanki dodać kremowe jogurty i ubijać stopniowo dodając cukier. Z płynną, ciepłą żelatyną zmieszać 4 łyżki kremu, po czym dodać je do reszty i zmiksować napowietrzając masę. Odłożyć 1/3 kremu jogurtowo- śmietankowego - dodać do niej kakao, zmiksować. Na pierwszy blat wyłożyć krem kakaowy. Wstawić do lodówki na 5 min. do lekkiego stężenia. Nałożyć na niego ponad połowę kremu śmietankowo-jogurtowego. Wyrównać i przykryć drugim, cieńszym płatem ciasta kakaowego. Nasączyć 1 szklanką kakao. Nałożyć resztę kremu zmieszanego z 2 łyżkami zieren kakaowca, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem. Wierzch udekorować pozostawioną w lodówce bitą śmietanką i ziarnami kakaowca. Przygotować czekoladowy ganache.

Składniki na czekoladowy ganache:
  • 3/4 tabliczki dobrej czekolady mlecznej (nie czekoladopodobnej.. od tego zależy cały smak ;)
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
Składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać do zagotowania. Gdy polewa zacznie gęstnieć zdjąć z ognia. Polać wierzch ciasta według upodobania.

Ciasto w formie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. 

4 komentarze:

  1. Ideał :) kocham to ciasto :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo czekoladowe, znajomi myśleli ze to straciatella :-) było pyszne. Kremy super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję talentu i wyczucia smaku. Ciasto jest genialne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy blog kulinarny ewer!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)