Menu górne

Najlepsze Pierogi z Truskawkami



Domowe Pierogi z Truskawkami podane z musem truskawkowym i słodką śmietanką. 
Robi się je łatwiej i szybciej niż myślicie (i niż ja myślałam). 
Delikatne ciasto pierogowe, słodkie truskawki i ulubione dodatki 
to doskonały obiad w upalne, letnie dni. 
Świetnie smakują także z bitą śmietaną :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • truskawki (świeże lub mrożone) 

Dodatkowo / opcjonalnie:

- cukier i sól do dodania do gotującej się wody

- cukier do dodania do środka pierogów

- proszek budyniowy, np.: waniliowy - do obtoczenia truskawek

Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.
Mąkę pszenną przesiać do dużej miski. Do mąki dodać jajko, masło i gorącą wodę zmieszaną z cukrami i solą -zagnieść ciasto formując kulę (można to zrobić mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub w misie robota planetarnego)
 Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie lepić się do rąk. Ewentualnie można dodać więcej wody lub mąki. Podzielić na dwie części. Każdą kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wykrawać koła. Na środek każdego wyłożyć średniej wielkości truskawkę (pół dużej lub dwie mniejsze). Polecam obtoczyć truskawki w proszku budyniowym przed włożeniem do środka ciasta.
Zlepić jak pierogi. Uformowane wrzucać do garnka z gotującą się - leciutko osoloną i osłodzoną 1 łyżką cukru - wodą. Kiedy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową - prosto na talerz lub jeśli mają być jedzone później - przełożyć do garnka z bardzo zimną wodą. Po 2 min. ostrożnie odcedzić.

Najlepsze są gorące polane zimną, osłodzoną śmietaną lub jogurtem naturalnym.


Podobne przepisy:

9 komentarzy:

  1. Dziś zrobiłam - smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto na pierogi jest super, dobrze się z nim pracuje, a pierogi są miękkie, nie rozpadają się :) bardzo smaczne :) zjedliśmy z lodami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi z Pani przepisów. Dziś zrobiłam te z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto genialne, pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogą byc mrozone ? Latem robiłam ze swiezymi i byly pyszne, ciasto rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły przepyszne. Jeszcze nie udało mi się zrobić tak dobrego ciasta. Dziękuję :) następne będą leniwe z Pani bloga :D

      Usuń
  7. Byłbyś mrożonych truskawek i były pyszne. Ciasto wspaniałe, nie rozkleja się i jest delikatne

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)