Co powiedzie na obłędny biszkopt, który przypomina popularne ciasteczka z kawałkami czekolady? Dodatkowo taki, który zaskakuje swoją prostotą wykonania, zaskakującym smakiem i konsystencją? Bez problemu można go podzielić na trzy lub cztery płaty i wykorzystać np. do tortu lub - wersja dla niecierpliwych - polać czekoladową polewą lub posypać cukrem pudrem i zjeść od razu do kawy lub herbaty ;) Każdy poradzi sobie z tym przepisem, a biszkopt odwdzięczy się swoim wyjątkowym smakiem :)
Składnik:
- 6 białek
- 6 żółtek
- 110 g cukru
- 130 ml oleju
- 300 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g czekolady mlecznej i białej
- 50 g orzechów laskowych, włoskich, migdałów lub innych
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijanie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą - dodawać partiami żółtka. Kiedy masa będzie jednolita, puszysta - dolać strużką olej. Dobrze ubić masę. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do wypieków - delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników (mieszadła na najniższych obrotach). Wmieszać pokrojoną w mini kwadraciki czekoladę i wybrane orzechy. Dno formy (25-26 cm) wyłożyć papierem do wypieków, boki posmarować olejem. Wyłożyć masę. Piec w 175* przez około 40 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Podobne przepisy:
Biszkopt do Tortów i Ciast Tortowych (Przepis I)
Krem Maślany na Mleku Skondensowanym - Tynk do Tortów
Bezowy Tort Baileys z Musem Czekoladowym i Bitą Śmietaną
Torcik Budyniowy z Bitą Śmietaną i Galaretką z Truskawkami
Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście
Fantastyczny biszkopcik ;)
OdpowiedzUsuń