Najlepszy przepis na Biszkopt do Tortów, ale i nie tylko. Wychodzą z nim cudowne rolady*, ciasta przekładane kremami, owocami. Jest niezawodny. Lekki, delikatny i pyszny. Biszkopt pięknie rośnie, a nie ma w nim ani odrobiny proszku do pieczenia. Co ważne - nie opada ;) Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Sprawdźcie sami!
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek, bez cukru)
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać cukier - łyżka po łyżce i sól. Miksować, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie lśniąca. Następnie dodawać kolejno żółtka, za każdym razem dobrze ubijając masę. Wyłączyć mikser. W dwóch turach dodać przesiane suche składniki - wymieszać szpatułką lub krótko mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia! (masa nie może opaść). Przełożyć delikatnie do formy i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić ciasto w formie w wysokości 60 cm. Wystudzić.
*jeśli zamierzacie przygotować zawijaną Roladę - użyjcie prostokątnej, dużej blaszki. Po upieczeniu ciasto natychmiast przełóżcie na czystą lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem (odwróćcie ciasto w formie, aby "wypadło" wprost na ściereczkę). Zwińcie ciasto razem ze ścierką w rulon. Pozostawcie do wystudzenia.
Wreszcie przepis na dobry biszkopt :-D czyta mi Pani w myslach :)
OdpowiedzUsuńJaki równiutki i puszysty ♡
OdpowiedzUsuńA czy można zamienić ze 2 łyżki mąki na kakao? Szukam przepisu na kakaowy biszkopt właśnie :)
OdpowiedzUsuńWyszedł mi jak na zdjęciu tylko pieklam w tortownicy.
OdpowiedzUsuń