Menu górne

Biszkopt - do Tortów i Ciast Tortowych (Przepis I)


Najlepszy przepis na Biszkopt do Tortów, ale i nie tylko. Wychodzą z nim cudowne rolady*, ciasta przekładane kremami, owocami. Jest niezawodny. Lekki, delikatny i pyszny. Biszkopt pięknie rośnie, a nie ma w nim ani odrobiny proszku do pieczenia. Co ważne - nie opada ;) Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Sprawdźcie sami!

 
Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek, bez cukru)
  • szczypta soli
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 175*. Dno tortownicy lub prostokątnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z budyniem.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać cukier - łyżka po łyżce i sól. Miksować, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie lśniąca. Następnie dodawać kolejno żółtka, za każdym razem dobrze ubijając masę. Wyłączyć mikser. W dwóch turach dodać przesiane suche składniki - wymieszać szpatułką lub krótko mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia! (masa nie może opaść). Przełożyć delikatnie do formy i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić ciasto w formie w wysokości 60 cm. Wystudzić.

*jeśli zamierzacie przygotować zawijaną Roladę - użyjcie prostokątnej, dużej blaszki. Po upieczeniu ciasto natychmiast przełóżcie na czystą lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem (odwróćcie ciasto w formie, aby "wypadło" wprost na ściereczkę). Zwińcie ciasto razem ze ścierką w rulon. Pozostawcie do wystudzenia. 
 

4 komentarze:

  1. Wreszcie przepis na dobry biszkopt :-D czyta mi Pani w myslach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki równiutki i puszysty ♡

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można zamienić ze 2 łyżki mąki na kakao? Szukam przepisu na kakaowy biszkopt właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszedł mi jak na zdjęciu tylko pieklam w tortownicy.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)