Menu górne

Kostka Alpejska


Mocna konkurentka, a jednocześnie siostra Kostki Hiszpańskiej (tutaj przepis)
Dla mnie równie fenomenalna i uzależniająca, po prostu przepyszna. 
Ciasto jest mięciutkie, mocno czekoladowe i aromatyczne, a dwa płaty bezowe jak i mini beziki 
- jak zwykle rozkosznie kruche i chrupiące.
Z kolei krem  - czysta poezja. Dodałam do niego masę krówkową o smaku adwokatowym i domowy ajerkoniak (tutaj przepis), który jest o wiele mocniejszy i dużo gęstszy od sklepowego. 
Dzięki temu masa jest wyrazista w smaku, miękka, lekko ciągnąca, ale i bardzo stabilna co sprawia, że ciasto ma rewelacyjną konsystencję i idealnie się kroi. A bezy? Pozostają kruche do ostatniego kawałka. W połączeniu z delikatną bitą śmietaną i mnóstwem bez smakuje fantastycznie. 
Jeśli smakowała Wam kostka hiszpańska (przepis), nawet się nie zastanawiajcie.
 Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni :) Jest pyszna !


Użyłam blaszki około 15 cm x 25 cm

Składniki na 2 bezowe spody i małe beziki:
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek, bez cukru)
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać cukier (łyżka po łyżce). Miksować, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodać budyniu śmietankowego. Zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wyłożyć na blachę trochę masy - tworząc około 10 małych bezików. Resztę masy podzielić na pół. Obok bezików, na blaszce postawić odpinane boki od formy, w której będziemy robić ciasto. Wyłożyć połowę masy bezowej, wyrównać i ostrożnie usunąć boki formy. Ponownie postawić boki od formy na blaszce i wyłożyć resztę masy, wyrównać. Można fantazyjnie uformować dołki i górki - ten płat bezowy mógłby być wierzchem ciasta.
Blachę z dwoma płatami bezowymi i bezikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem - dolna półka. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 1 godzinę.  Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.)

Jeśli nie macie tak dużego piekarnika i musicie piec płaty bezowe osobno - przygotowujemy je także osobno. Po upieczeniu pierwszego spodu, przygotowujemy dopiero kolejny itp.

Składniki na Ciasto Czekoladowe:
  • niepełna 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maślanki
  • niepełne pół szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki oleju
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Do miski wlać olej, maślankę, wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 25-35 min. Wyjąć, wystudzić. Górkę można odciąć - odłożyć do innej miseczki i pokruszyć. Przyda się do dekoracji wierzchu kostki.

Składniki na Poncz do nasączenia Ciasta Czekoladowego:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki wody
  • dżem / frużelina ananasowa lub truskawkowa czy z czarnej porzeczki (zrobiłam z domową truskawkową, była mało słodka - i taka jest najlepsza do tego ciasta)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Kawę zalać gorącą wodą, wymieszać i przestudzić. Nasączyć ciasto czekoladowe. (Dopiąć boki do formy - jeśli je odpięliście ;) W gęstym dżemie rozprowadzić sok z cytryny. Dżem powinien być lekko kwaskowy. Posmarować nim ciasto czekoladowe i przykryć pierwszym płatem bezowym. Lekko docisnąć.
Składniki na Krem Ajerkoniakowy (krem adwokatowy):
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać łyżka po łyżce masę krówkową o smaku adwokatowym. Po wykorzystaniu połowy puszki, kontynuować dodawanie masy na przemian z domowym ajerkoniakiem. Pod koniec - także w dwóch, trzech turach - dodać 3/4 pakowania żelatyny deserowej. Dobrze połączyć składniki mikserem. Odstawić w chłodne miejsce na 5 min. Następnie dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki beziki. Wymieszać.
Natychmiast wyłożyć na Ciasto Czekoladowe z Konfiturą i Bezą. Wyrównać i przykryć drugim płatem bezowym. Docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. 
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Następnie dodać pozostałą (1/4 opakowania) żelatynę deserową i krótko zmiksować. Udekorować bitą śmietaną wierzch Kostki Alpejskiej i posypać pokruszonym, pozostałym ciastem czekoladowym. Schłodzić przez min. 3 godziny. Przechowywać w chłodnym miejscu.
* Dzięki dodatkowi żelatyny deserowej (proszek można dodać bezpośrednio do masy, jest to taki wydajniejszy "śmietanfix"), możemy zmniejszyć ilość masła o połowę (nie zużywamy więc 300 g), po za tym nie ma obaw o zmięknięcie bez zatopionych w masie kajmakowej i ajerkoniaku. W tym przypadku, żelatyna na smak nie ma żadnego wpływu. Krem ma idealną, miękką, lekko ciągnącą, ale stabilną konsystencję. 

Przepis na Domowy Ajerkoniak - bardzo gęsty i mocny
http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/domowy-gesty-ajerkoniak.html


Spróbujcie także:

Kostka Hiszpańska


http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html

6 komentarzy:

  1. Rozmiar blachy na ciasto poproszę

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kostkę hiszpańską, więc alpejską na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas ta oto królowa na tłusty czwartek. Wspaniale ciasto. Robiłam już drugi raz. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for finally talking about >"Kostka Alpejska" <Liked it!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna ! Nie robi się tak trudno. Wszystko się udało i wszystkim smakowało. Dzieki za super przepis !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)