Menu górne

Sernik w Czekoladowym Cieście z Wiśniami i Truskawkami







Iście Królewski Sernik. Dla prawdziwej królowej, więc idealny do przygotowania na Dzień Mamy :) Łatwy do wykonania, efektowny i bajecznie pyszny.
 Połączenie smaków jest idealne: czekolada, wanilia, truskawki i wiśnie. 
Czego chcieć więcej ? :)
Mój wypiek jest podobny do klasycznego Sernika Królewskiego, 
ale zdecydowanie bardziej dostojny i bogaty w dodatki. Różni się także sposobem pieczenia.
Waniliowa masa serowa jest bardzo kremowa i aksamitna, 
a to za sprawą dodatku słodzonego mleka skondensowanego i pieczenia w kąpieli wodnej.
 Czekoladowe, półkruche ciasto smakuje jak czekoladowe, lżejsze brownie. Tuż pod masą serową jest bardziej wilgotne, ciemniejsze -rozpływa się w ustach. Warstwa nieco niżej jest bardziej krucha. Mogłabym jeść takie ciasto nawet z samymi powidłami ;)
 Przysłowiowe "wisienki na torcie" wzbogaciłam o truskawki 
- całość pod postacią gęstej frużeliny zwieńczyła dzieło. 
Bardzo, bardzo polecam!


Składniki na Półkruche ciasto czekoladowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka smalcu
  • 140 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • odrobina czarnego barwnika (niekoniecznie - dzięki niemu czekoladowe ciasto jest miejscami ciemniejsze, ciekawej wygląda, ale nie wpływa na smak).
Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao  wymieszać w miseczce i przesiać. Dodać sól, cukier puder i zimne tłuszcze. Zagnieść ciasto do uzyskania sypkiego proszku. 
 Dodać żółtka i śmietanę. Zagniatać do połączenia składników. Ciasto może odrobinę kleić się do rąk. Dno i boki tortownicy z odpinanymi brzegami (26 cm) wysmarować lekko masłem, a następnie wylepić ciastem. Dobrze jak ciasto po bokach będzie nachodziło na górne krawędzie (nawet jeśli się przypieką zbyt mocno - nie szkodzi, więcej o tym niżej). Można wygładzić ciasto przy użyciu woreczka foliowego - delikatnie gładzimy przez folię. Ciasto schłodzić przez min, 2  godziny w lodówce lub 40 min. w zamrażarce. Piekarnik nagrzać do 250*. Wstawić zimne, ponakłuwane widelcem ciasto do gorącego piekarnika ustawionego na funkcji "gorące powietrze" i piec około 15-20 min. Po 2 min. zmniejszyć temperaturę do 200*. Po 7 min. pieczenia przełączyć na funkcję "górna i dolna grzałka".
Należy obserwować ciasto i wyczuć swój piekarnik. Chodzi o to, aby bardzo zimno ciasto po zetknięciu z gorącym powietrzem ścięło się z zewnątrz - dzięki temu nie zsunie się w boków formy. Jeśli zaobserwowaliśmy, że ten etap już za nami, można wcześniej zmniejszyć temperaturę i wyłączyć termoobieg. Ciasto wyjąć, umieścić na kratce.

Ja zawsze skracam boki ciasta, pozostawiając je tak, aby sięgały do 3/4 wysokości formy. Ciasto ładniej prezentuje się na stole i dzięki takiemu zabiegowi, po przelaniu masy serowej - odrobina wejdzie pomiędzy boki formy, a czekoladowe ciasto tworząc przepyszną otoczkę. Polecam ;)
Na jeszcze ciepłe ciasto przelać masę serową.

Składniki na Waniliową Masę Serową:
  • 1 kg twarogu na sernik (dobrej jakości, o neutralnym smaku)
  • 80 g serka typu włoskiego (Capri)
  • 530 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 150 g śmietanki 18%
  •  1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
Serek typu włoskiego zblendować ze śmietaną na jednolitą masę. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć - można mikserem, ale nie za długo, aby nie napowietrzyć masy. Odstawić na 20 min. Tuż przed wyłożeniem na podpieczony spód - zamieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 160*. Na samym dole umieścić brytfankę z wrzącą wodą. Nad nią - kratkę. Sernik umieścić na kratce i piec w kąpieli wodnej przez 1 godz. 20-30 min. Wierzch powinien być równy, o kremowym lub białym kolorze, ale ścięty. Wyjąć. Wystudzić na kratce. Następnie schłodzić przez min. 6 godzin w lodówce, a najlepiej całą noc (szczelnie owinięty folią).



Składniki na Frużelinę:
  • 500 g truskawek
  • 1 słoiczek wiśni w syropie / soku własnym (użyłam domowych)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym lub wiśniowym ( na 500 ml).
  • sok z 1 dużej cytryny
  • cukier (ile lubicie, ja dodałam 4-5 łyżek)

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody (czyli ilość mniejsza niż sugeruje producent). Odstawić. Truskawki pokroić w ćwiartki i zasypać 3 łyżkami cukru. 
Dodać sok z cytryny i przemieszać. Odstawić na 15 min., aż puszczą sok. W przypadku mrożonych owoców - kiedy lekko się rozmrożą kroimy w ćwiartki - dalej postępujemy podobnie. Truskawki odcedzić - sok zostawić! Odrobinę soku odlać do szklanki - tyle, żeby rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Odstawić. Pozostały sok przelać do garnuszka i zagotować. Dodać wiśnie w syropie i truskawki. Dosłodzić do smaku lub dodać dodatkowo więcej soku z cytryny. Po dodaniu mąki ziemniaczanej masa będzie mniej słodka. Zagotować i natychmiast dodać mąkę ziemniaczaną. Energicznie wymieszać do powstania bardzo gęstego kisielu. Dodać jeszcze lekko ciepłą galaretkę - wymieszać. Masę przelać do miski i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Uwaga! Frużelinę przelewamy na ciasto kiedy jest jeszcze lekko ciepła, dopiero gęstniejąca. Powinna sama ładnie ułożyć się na wierzchu ciasta. Zimna frużelina będzie zbyt gęsta, aby ładnie ją rozprowadzić po serniku! Tak przygotowany sernik ponownie schłodzić przez 2-3 godziny.
Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie i wytartym do sucha.


Spróbujcie także:

Aksamitny Sernik z Frużeliną Owocową


https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/aksamitny-sernik-z-fruzelina-owocowa.html

Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/teczowy-sernik-na-zimno-z-porzeczkami-i_18.html

Sernik Waniliowo-Jagodowy 

http://natomamochote.blogspot.com/2018/03/sernik-zimowy-sernik-waniliowo-jagodowy.html


 Sernik na Zimno na Truskawkowej Gronoli
http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/sernik-na-zimno-na-truskawkowej-gronoli.html

Musowy Sernik Ombre z Red Velvet i Bitą Śmietaną

https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/musowy-sernik-ombre-z-red-velvet-bita.html

9 komentarzy:

  1. Od dziś to podobno ulubiony sernik u mnie w domu :) Dziękuje, miło słyszeć takie słowa od najbliższych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto czekoladowe jest najlepsze <3 sernik kremowy jak trzeba i owocowa gruzelina - mogłabym jesc codziennie na deser

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakuje cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten sernik. Jest doskonały. Ciasto czeko mega pyszne. Ser kremowy.. i te owoce no ideal

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam na Wigilię, a jutro zabieram się za powtórkę na 3 króli. Pyszny, Bardzo nam przypadł do gustu. Do Frużeliny dałam to co owocowego było w zamrażarce, wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę zrobić. Właśnie robiłam podobny z Pani bloga ale na jasnym spodzie i to rewelacja. Teraz marzy mi się ten

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosze mi powiedziec ile to jest gramow -szlanka maki? ja mam szklanki 250 ml i 300 ml.mieszkamw holandii a moj maz jest holendrem jest szefem patisserie.czasami

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosze mi powiedziec ile to jest szklanka maki???? ja mieszkam w Holandii.moj maz jest mistrzem kucharskim specjalnosc patisserie.i czasami wyszukuje wspaniale oryginalne polskie przepisy i chce je wyprobowac ale nie rozumie.albo np.lyzka maki..lyzka do zupy czy lyzka do pucharku lodow???? z gorka czy bez? ile to ma byc gramow.?????....mu mamy szklanki 250 ml i 300 ml....to co ma byc????? zaznaczm ze jest pol francuzem pol holendrem. ja sie w koncu rozwiode.bo doprowadza mnie do rozpaczy..........z gory dziekuje Anula

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)