




Iście Królewski Sernik. Dla prawdziwej królowej, więc idealny do przygotowania na Dzień Mamy :) Łatwy do wykonania, efektowny i bajecznie pyszny.
Połączenie smaków jest idealne: czekolada, wanilia, truskawki i wiśnie.
Czego chcieć więcej ? :)
Mój wypiek jest podobny do klasycznego Sernika Królewskiego,
ale zdecydowanie bardziej dostojny i bogaty w dodatki. Różni się także sposobem pieczenia.
Waniliowa masa serowa jest bardzo kremowa i aksamitna,
ale zdecydowanie bardziej dostojny i bogaty w dodatki. Różni się także sposobem pieczenia.
Waniliowa masa serowa jest bardzo kremowa i aksamitna,
a to za sprawą dodatku słodzonego mleka skondensowanego i pieczenia w kąpieli wodnej.
Czekoladowe, półkruche ciasto smakuje jak czekoladowe, lżejsze brownie. Tuż pod masą serową jest bardziej wilgotne, ciemniejsze -rozpływa się w ustach. Warstwa nieco niżej jest bardziej krucha. Mogłabym jeść takie ciasto nawet z samymi powidłami ;)
Przysłowiowe "wisienki na torcie" wzbogaciłam o truskawki
- całość pod postacią gęstej frużeliny zwieńczyła dzieło.
Bardzo, bardzo polecam!
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka smalcu
- 140 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 żółtka
- odrobina czarnego barwnika (niekoniecznie - dzięki niemu czekoladowe ciasto jest miejscami ciemniejsze, ciekawej wygląda, ale nie wpływa na smak).
Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać w miseczce i przesiać. Dodać sól, cukier puder i zimne tłuszcze. Zagnieść ciasto do uzyskania sypkiego proszku.
Dodać żółtka i śmietanę. Zagniatać do połączenia składników. Ciasto może odrobinę kleić się do rąk. Dno i boki tortownicy z odpinanymi brzegami (26 cm) wysmarować lekko masłem, a następnie wylepić ciastem. Dobrze jak ciasto po bokach będzie nachodziło na górne krawędzie (nawet jeśli się przypieką zbyt mocno - nie szkodzi, więcej o tym niżej). Można wygładzić ciasto przy użyciu woreczka foliowego - delikatnie gładzimy przez folię. Ciasto schłodzić przez min, 2 godziny w lodówce lub 40 min. w zamrażarce. Piekarnik nagrzać do 250*. Wstawić zimne, ponakłuwane widelcem ciasto do gorącego piekarnika ustawionego na funkcji "gorące powietrze" i piec około 15-20 min. Po 2 min. zmniejszyć temperaturę do 200*. Po 7 min. pieczenia przełączyć na funkcję "górna i dolna grzałka".

Ja zawsze skracam boki ciasta, pozostawiając je tak, aby sięgały do 3/4 wysokości formy. Ciasto ładniej prezentuje się na stole i dzięki takiemu zabiegowi, po przelaniu masy serowej - odrobina wejdzie pomiędzy boki formy, a czekoladowe ciasto tworząc przepyszną otoczkę. Polecam ;)
Na jeszcze ciepłe ciasto przelać masę serową.

- 1 kg twarogu na sernik (dobrej jakości, o neutralnym smaku)
- 80 g serka typu włoskiego (Capri)
- 530 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 150 g śmietanki 18%
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 cukier waniliowy
Serek typu włoskiego zblendować ze śmietaną na jednolitą masę. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć - można mikserem, ale nie za długo, aby nie napowietrzyć masy. Odstawić na 20 min. Tuż przed wyłożeniem na podpieczony spód - zamieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 160*. Na samym dole umieścić brytfankę z wrzącą wodą. Nad nią - kratkę. Sernik umieścić na kratce i piec w kąpieli wodnej przez 1 godz. 20-30 min. Wierzch powinien być równy, o kremowym lub białym kolorze, ale ścięty. Wyjąć. Wystudzić na kratce. Następnie schłodzić przez min. 6 godzin w lodówce, a najlepiej całą noc (szczelnie owinięty folią).

Składniki na Frużelinę:
- 500 g truskawek
- 1 słoiczek wiśni w syropie / soku własnym (użyłam domowych)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 galaretka o smaku truskawkowym lub wiśniowym ( na 500 ml).
- sok z 1 dużej cytryny
- cukier (ile lubicie, ja dodałam 4-5 łyżek)
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody (czyli ilość mniejsza niż sugeruje producent). Odstawić. Truskawki pokroić w ćwiartki i zasypać 3 łyżkami cukru.

Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie i wytartym do sucha.
Spróbujcie także:
Aksamitny Sernik z Frużeliną Owocową
Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą
Sernik Waniliowo-Jagodowy
Musowy Sernik Ombre z Red Velvet i Bitą Śmietaną
Od dziś to podobno ulubiony sernik u mnie w domu :) Dziękuje, miło słyszeć takie słowa od najbliższych :)
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe jest najlepsze <3 sernik kremowy jak trzeba i owocowa gruzelina - mogłabym jesc codziennie na deser
OdpowiedzUsuńSmakuje cudnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik. Jest doskonały. Ciasto czeko mega pyszne. Ser kremowy.. i te owoce no ideal
OdpowiedzUsuńRobiłam na Wigilię, a jutro zabieram się za powtórkę na 3 króli. Pyszny, Bardzo nam przypadł do gustu. Do Frużeliny dałam to co owocowego było w zamrażarce, wyszło super
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić. Właśnie robiłam podobny z Pani bloga ale na jasnym spodzie i to rewelacja. Teraz marzy mi się ten
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńProsze mi powiedziec ile to jest gramow -szlanka maki? ja mam szklanki 250 ml i 300 ml.mieszkamw holandii a moj maz jest holendrem jest szefem patisserie.czasami
OdpowiedzUsuńProsze mi powiedziec ile to jest szklanka maki???? ja mieszkam w Holandii.moj maz jest mistrzem kucharskim specjalnosc patisserie.i czasami wyszukuje wspaniale oryginalne polskie przepisy i chce je wyprobowac ale nie rozumie.albo np.lyzka maki..lyzka do zupy czy lyzka do pucharku lodow???? z gorka czy bez? ile to ma byc gramow.?????....mu mamy szklanki 250 ml i 300 ml....to co ma byc????? zaznaczm ze jest pol francuzem pol holendrem. ja sie w koncu rozwiode.bo doprowadza mnie do rozpaczy..........z gory dziekuje Anula
OdpowiedzUsuń