Menu górne

Ciasteczka mini Szarlotki


Boskie Ciasteczka z Jabłkami przypominające w smaku szarlotkę.
 To jakby małe strucle z jabłkami i rodzynkami.
 Kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a u domowników narasta szarlotkowy głód - przygotowuję właśnie takie ciasteczka. 
Są prze-py-szne! 
Delikatne, kruche ciasto (rozwałkowane cieniej lub grubiej - jak lubicie ;), a w nim słodkie, domowe prażone i lekko karmelizowane jabłuszka z rodzynkami. 
Do herbaty w deszczowe popołudnie sprawdzą się idealnie.
 Po prostu musicie spróbować :)

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia typ 405)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 130 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska ) 
  • szczypta soli   
  • 1 słoik domowych, prażonych jabłek lekko karmelizowanych (tutaj przepis)
  • garść rodzynek + woda 
+ cukier trzcinowy do posypania

Rodzynki zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia. Odstawić do zmięknięcia i napęcznienia. 
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść na sypki proszek. Dodać jajko, żółtko i cukry i sól. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie lekko podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek - cieńszy lub grubszy, jaki lubicie (ja zazwyczaj robię dwa rodzaje). Wzdłuż jednej połowy placka wyłożyć równomiernie jabłka. Posypać odcedzonymi rodzynkami i przykryć drugą połową placka. Docisnąć lekko brzegi. Pokroić zawinięte ciasto w poprzek na prostokąty lub kwadraty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować wierzch rozbełtanym białkiem i posypać lekko cukrem trzcinowym. Piec w 180* przez około 20 min., do zezłocenia. 

2 komentarze: