Menu górne

Ciasteczka mini Szarlotki


Boskie Ciasteczka z Jabłkami przypominające w smaku szarlotkę.
 To jakby małe strucle z jabłkami i rodzynkami.
 Kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a u domowników narasta szarlotkowy głód - przygotowuję właśnie takie ciasteczka. 
Są prze-py-szne! 
Delikatne, kruche ciasto (rozwałkowane cieniej lub grubiej - jak lubicie ;), a w nim słodkie, domowe prażone i lekko karmelizowane jabłuszka z rodzynkami. 
Do herbaty w deszczowe popołudnie sprawdzą się idealnie.
 Po prostu musicie spróbować :)

Składniki:
+ cukier trzcinowy do posypania

Rodzynki zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia. Odstawić do zmięknięcia i napęcznienia. 
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść na sypki proszek. Dodać jajko, żółtko i cukry i sól. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie lekko podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek - cieńszy lub grubszy, jaki lubicie (ja zazwyczaj robię dwa rodzaje). Wzdłuż jednej połowy placka wyłożyć równomiernie jabłka. Posypać odcedzonymi rodzynkami i przykryć drugą połową placka. Docisnąć lekko brzegi. Pokroić zawinięte ciasto w poprzek na prostokąty lub kwadraty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować wierzch rozbełtanym białkiem i posypać lekko cukrem trzcinowym. Piec w 180* przez około 20 min., do zezłocenia. 

3 komentarze: