Menu górne

Kurczak w Sosie Grzybowym


Kurczak w delikatnym, ale i wyrazistym, aromatycznym grzybowym sosie. 
Podany z modrą kapustą (tutaj przepis) i ziemniakami. 
Przygotowanie jest łatwe, a obiad otrzymujemy doskonały. 
Bardzo polecam!


Składniki na Kurczaka w Sosie Grzybowym:
  • 1 kurczak ugotowany w rosole (wcześniej podzielony na mniejsze porcje)
  • 2-3 szklanki rosołu / bulionu
  • 7-10 suszonych grzybów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 mała cebula
  • 1 seler (z rosołu)
  • jarzynka
  • 1/2 kostki grzybowej (użyłam Winiary)
  • 1 łyżka smalcu bez skwarek / masła (ewentualnie olej)
Grzyby opłukać pod zimną wodą. Następnie umieścić w garnuszku i zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na min. 2 godz.
 Cebulę i selera (ugotowanego) pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawić. Porcje kurczaka ugotowane w rosole lekko posypać jarzynką z każdej strony. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso do zarumienienia. Dodać podsmażonego selera i cebulę. Namoczone grzyby zblendować razem z wodą (w której się moczyły). Wymieszać z 2-3 szklankami rosołu / bulionu (odrobinę odlać - przyda się później) i kostką grzybową. Przelać wywar na patelnię z podsmażonym kurczakiem i warzywami. Gotować około 15 min min. bez przykrycia (aż nadmiar wody wyparuje). Śmietankę rozprowadzić w odlanym rosole z łyżką mąki. Delikatnie mieszając, partiami przelewać w różne miejsca patelni. Zagotować i zdjąć z ognia.
Podawać z ziemniakami, kopytkami, śląskimi kluskami lub pampuchami.

Składniki na Modrą Kapustę:
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 3 duże cebule
  • 3 jabłka (gloster, kortland)
  • cukier
  • sól
  • 1 duża łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka octu
  • sok z 1/2 cytryny
Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąba. Opłukać pod wodą i posiekać. Umieścić w garnku i zalać do 1/3 objętości kapusty wodą. Dusić pod przykryciem, aż będzie miękka.  Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody. Smażyć, aż woda wyparuje, a cebulka lekko zmięknie. Dodać skwarki ze smalcem i pokrojone w kostkę jabłka. Zrumienić. Dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić octem, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Można zagęścić kapustę łyżką mąki rozmieszaną w odrobinie wody (najlepiej wystudzonej wody z kapusty jeśli jest jej zbyt wiele). Podawać na ciepło lub zimno.

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczna propozycja. Sos delikatny, grzybowy i pyszna kapustka

    OdpowiedzUsuń