Kurczak w delikatnym, ale i wyrazistym, aromatycznym grzybowym sosie.
Podany z modrą kapustą (tutaj przepis) i ziemniakami.
Przygotowanie jest łatwe, a obiad otrzymujemy doskonały.
Bardzo polecam!
Składniki na Kurczaka w Sosie Grzybowym:
- 1 kurczak ugotowany w rosole (wcześniej podzielony na mniejsze porcje)
- 2-3 szklanki rosołu / bulionu
- 7-10 suszonych grzybów
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 mała cebula
- 1 seler (z rosołu)
- jarzynka
- 1/2 kostki grzybowej
- 1 łyżka smalcu bez skwarek / masła (ewentualnie olej)

Cebulę i selera (ugotowanego) pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odstawić. Porcje kurczaka ugotowane w rosole lekko posypać jarzynką z każdej strony. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso do zarumienienia. Dodać podsmażonego selera i cebulę. Namoczone grzyby zblendować razem z wodą (w której się moczyły). Wymieszać z 2-3 szklankami rosołu / bulionu (odrobinę odlać - przyda się później) i kostką grzybową. Przelać wywar na patelnię z podsmażonym kurczakiem i warzywami. Gotować około 15 min min. bez przykrycia (aż nadmiar wody wyparuje). Śmietankę rozprowadzić w odlanym rosole z łyżką mąki. Delikatnie mieszając, partiami przelewać w różne miejsca patelni. Zagotować i zdjąć z ognia.
Podawać z ziemniakami, kopytkami, śląskimi kluskami lub pampuchami.
Składniki na Modrą Kapustę:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 3 duże cebule
- 3 jabłka (gloster, kortland)
- cukier
- sól
- 1 duża łyżka smalcu ze skwarkami (tutaj przepis)
- 1 łyżka octu
- sok z 1/2 cytryny

Bardzo smaczna propozycja. Sos delikatny, grzybowy i pyszna kapustka
OdpowiedzUsuń