Menu górne

Modra Kapusta


Zwana po śląsku Modro Kapusta czyli czerwona kapusta duszona z prażonym jabłkiem i cebulą, 
która świetnie pasuje do mięsnych dań z dodatkiem kopytek, klusek ziemniaczanych czy ziemniaków. 
Najczęściej zamawiam taką kapustę do regionalnych dań w Zakopanym, ale nie czekając na kolejny wyjazd postanowiłam wreszcie przygotować ją sama w domu. 
Pyszna na zimno jak i na ciepło. Bardzo polecam!




Składniki:
Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąba. Opłukać pod wodą i posiekać. Umieścić w garnku i zalać do 1/3 objętości kapusty wodą. Dusić pod przykryciem, aż będzie miękka.  Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody. Smażyć, aż woda wyparuje, a cebulka lekko zmięknie. Dodać skwarki ze smalcem i pokrojone w kostkę jabłka. Zrumienić. Dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić octem, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Można zagęścić kapustę łyżką mąki rozmieszaną w odrobinie wody (najlepiej wystudzonej wody z kapusty jeśli jest jej zbyt wiele). Podawać na ciepło lub zimno.

2 komentarze:

  1. Kapusta przedstawiona nie jest modra tylko rozowa. Podstawowy blad ! Przekwaszona octem. Albo jablka albo ocet. Modry znaczy niebieski.
    pH kapusty modrej jest prawie obojetne.
    Aby nie dopuscic kwasu do kapusty najpierw dusimy ja z tluszczem a dopiero pozniej dodajemy najlepiej osobno prazone jablka winne np Renety. Ocet cytryny itp sa zbedne Wyjasnienie modrego w linku

    https://www.google.com/amp/s/raciborz.com.pl/2011/05/17/prof-jan-miodek-o-kolorze-modrym-lxxi.html/amp?espv=1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cenne uwagi! :) Na pewno zgłębię wiedzę na ten temat :) Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)