
Dość często w moich przepisach jako składnik pojawiają się skwarki. Chociaż większość pewnie robi je po swojemu "domowemu", pomyślałam, że wrzucę mój sposób ich przygotowania :)
Zatem dziś przepis na domowe skwarki :D Są idealnym, niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Nie wyobrażam sobie bez nich kapusty zasmażanej, kapuśniaku, grochówki, zalewajki czy fasolki po bretońsku. Z prażokami lub młodymi ziemniakami z koperkiem smakują obłędnie. A jaka wychodzi na nich jajecznica ... :)
W formie smalcu, podane z ogórkiem i świeżym dobrym chlebem zadowolą każde podniebienie. Przygotowanie skwarek jest łatwe, ale czasochłonne. Smażyć je nauczył mnie mój tata, a jego - jego tata :) Są delikatne, idealnie wytopione, chrupiące z miękkim wnętrzem. Dodatek czosnku i cebuli zwieńcza ich wyjątkowy smak. Smalec ze skwarkami można przechowywać naprawdę długo w chłodnym miejscu. Sami zobaczycie, że znajdą swoje zastosowanie w niejednej potrawie, o ile nie zjecie ich od razu z chlebem :)
- 3 kg boczku (nie za chudy, nie za tłusty)
- 3-4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- sól

Po tym czasie, kiedy skwarki są już prawie gotowe dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek (w całości lub pokrojony). Smażyć na średniej mocy palnika do zezłocenia się cebuli. Pod koniec posolić (1 lub 2 szczypty). Przelać tłuszcz ze skwarkami do słoika. Przechowywać zakręcone w chłodnym miejscu.
Niektóre Przepisy z Wykorzystaniem Skwarek / Smalcu ze Skwarkami:
*Skwarki to także idealna okrasa na młode ziemniaki, prażoki, pierogi z mięsem lub grzybami.
Na skwarkach wychodzi idealna jajecznica :)
Do pierogów takie skwarki z cebulką to coś najlepszego. Jako dziecko jadłam też z kaszą gryczaną i kefirem. No i z chlebem i solą- nic więcej nie trzeba :) też zawsze długo wysmażam
OdpowiedzUsuńWidać że dobrze wytopione. Często używam do zup, jako okrase do ziemniaków a schłodzone ze smalcem na chlebku to poezja. Trzeba tylko długo robić. Dobry przepis
OdpowiedzUsuń