Grochówka kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami. Lato, bezchmurne niebo i czasy rowerowych wypraw z Karwieńskich Błot do Jastrzębiej Góry przez wydmy i lasy. A na miejscu pyszna grochówka prosto z kotła. Smak pamiętam do dziś. A co więcej przypominam go sobie od czasu do czasu przygotowując tą zupę w domu. Tradycyjna, domowa, "po wojskowemu", pyszna grochówka. Bardzo polecam!
Składniki na duży garnek:
- 500 g grochu łuskanego (połówki)
- 2-3 cebule
- 4-5 marchewek
- 3-4 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 2 łyżki jarzynki
- 1kg - 800 g łopatki wieprzowej (od szynki) / chude kąty
- 3 kiełbasy podwawelskie
- 5 łyżek samych skwarek (tutaj przepis)
- 5 ząbków czosnku
- dużo, dużo majeranku
- 6 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- 8 ziemniaków
*Groch dobrze wypłukać pod wodą, dopóki po zalaniu go wodą, woda będzie prawie przezroczysta. Następnie zalać groch wodą troszkę ponad jego objętość i odstawić na 4-5 godz. Następnie wodę odlać, groch ponownie przepłukać.

Do garnka z grochem dodać warzywa, jarzynkę, 4 liście laurowe i 4 ziela
angielskie. Zalać wodą do 3/4 wysokości garnka i gotować do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. Wtedy dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze około 10 min. Po tym czasie wyjąć warzywa. Marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę zetrzeć na tarce na średnich oczkach i ponownie umieścić w garnku. Pozostałe warzywa wyrzucić. Do garnka dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, skwarki i ugotowane mięso - podzielone na duże kawałki (bez wody). Dodać czosnek i majeranek. Gotować około 15 min. Mąkę zrumienić na suchej patelni. Przestudzić. Rozprowadzić w niedużej ilości zimnej wody i dolać do zupy. Wymieszać. Zagotować. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem, majerankiem).
Grochówka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się "przegryzie".
*W zależności od ilości dodanego grochu - zupa będzie rzadsza lub nieco gęstsza.
Bardzo dobra :) dziadek robił podobną
OdpowiedzUsuńPrawdziwa grochowka. Jak w dzieciństwie
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuń