Menu górne

Grochówka Wojskowa


Zupa na majówkę. Grochówka kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami. Lato, bezchmurne niebo i czasy rowerowych wypraw z Karwieńskich Błot do Jastrzębiej Góry przez wydmy i lasy. A na miejscu pyszna grochówka prosto z kotła. Smak pamiętam do dziś. A co więcej przypominam go sobie od czasu do czasu przygotowując tą zupę w domu. Tradycyjna, domowa, "po wojskowemu", pyszna grochówka. Bardzo polecam!


Składniki na duży garnek:
  • 500 g grochu łuskanego (połówki)
  • 2-3 cebule
  • 4-5 marchewek
  • 3-4 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 łyżki jarzynki
  • 1kg - 800 g łopatki wieprzowej (od szynki) / chude kąty
  • 3 kiełbasy podwawelskie
  • 5 łyżek samych skwarek (bez tłuszczu)
  • 5 ząbków czosnku
  • dużo, dużo majeranku
  • 6 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • natka pietruszki 
  • 8 ziemniaków
*Groch dobrze wypłukać pod wodą, dopóki po zalaniu go wodą, woda będzie prawie przezroczysta. Następnie zalać groch wodą troszkę ponad jego objętość i odstawić na 4-5 godz. Następnie wodę odlać, groch ponownie przepłukać.
Mięso wieprzowe umyć i umieścić w małym garnku. Zalać do przykrycia wodą, zagotować, odlać wodę. Umyć mięso. Ponownie umieścić w garnku, zalać wodą, dodać 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiełbasę dobrze podsmażyć (początkowo na małym ogniu do wytopienia się tłuszczu, następnie zesmażyć na większej mocy palnika). Pod koniec smażenia, odlać prawie cały tłuszcz i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć wszystko razem. Odłożyć. 
Do garnka z grochem dodać warzywa, jarzynkę, 4 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Zalać wodą do 3/4 wysokości garnka i gotować do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie. Wtedy dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze około 10 min. Po tym czasie wyjąć warzywa. Marchewkę pokroić w kostkę, pietruszkę zetrzeć na tarce na średnich oczkach i ponownie umieścić w garnku. Pozostałe warzywa wyrzucić. Do garnka dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, skwarki i ugotowane mięso - podzielone na duże kawałki (bez wody). Dodać czosnek i majeranek. Gotować około 15 min. Mąkę zrumienić na suchej patelni. Przestudzić. Rozprowadzić w niedużej ilości zimnej wody i dolać do zupy. Wymieszać. Zagotować. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem, majerankiem).

 Grochówka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się "przegryzie". 

*W zależności od ilości dodanego grochu - zupa będzie rzadsza lub nieco gęstsza.

2 komentarze:

  1. Bardzo dobra :) dziadek robił podobną

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa grochowka. Jak w dzieciństwie

    OdpowiedzUsuń