Biały ser, maliny i polski miód - boskie połączenie w naleśnikach. Ciasto na naleśniki to mix moich przepisów na naleśniki na maślance (klik) i naleśniki uniwersalne (klik). Zatem jest w nich i delikatność, puszystość, aksamitna miękkość i leciutko chrupiące brzegi. Pachną prześlicznie miodem i masłem. Tym razem wypełniłam je klastycznym białym serem osłodzonym "płynnym polskim złotem". Dla koloru i orzeźwienia wykorzystałam maliny. Zwinięte w rulon naleśniki możecie też dodatkowo podsmażyć - będą cudnie chrupiące, a dodatkowo polane miodem to już po prostu bajka!!! To przepis, który sprawdzi się o każdej porze roku :) Gwarantuję, że będziecie do niego często wracać. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na około 12 sztuk grubszych* naleśników:
* jeśli wolicie cieńsze - będzie ich więcej (wtedy wylewacie mniej ciasta na patelnię)
- 350 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka miodu
- 250 ml maślanki
- 250 ml mleka
- 200 ml gazowanej wody
- 20 g masła - dobrej jakości
- odrobina oleju słonecznikowego/rzepakowego/masła do smażenia
Do misy miksera wbić jajka, dodać cukry, maślankę, wodę gazowaną, mleko oraz przesianą mąkę. Krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać roztopione, lekko ciepłe masło. Ponownie krótko zmiksować. Odstawić pod przykryciem na 20 min. Na rozgrzaną patelnię, lekko muśniętą tłuszczem wylać wazową łyżkę ciasta, rozprowadzić i smażyć około 1 minuty na średniej mocy palnika. Przewrócić naleśnika na drugą stronę (powinny zacząć pojawiać się duże pęcherzyki powietrza w cieście :) Smażyć kolejną minutę, lub dłużej jeśli wolicie mocniej przysmażone. W taki sam sposób postąpić z pozostałą masą naleśnikową.
Dodatkowo:
- 500 g białego sera półtłustego
- miód do osłodzenia
- świeże maliny - zimą mogą być mrożone, bez wcześniejszego rozmrażania (do gorących naleśników będą świetnie pasować, ala owocowy sorbet ;)
Obłędne są te naleśniki, były z miodem i malinami, wypełnione białym serem. Wspaniałości ♥️
OdpowiedzUsuńPycha :) u mnie miód i jabłka
OdpowiedzUsuńNaleśnikowe ciasto rewelacyjne, najlepsze naleśniki!
OdpowiedzUsuń